Wat zijn kloon brouwsels? Brouw je favorieten bier na!

Kloon brouwsel

Bier brouwen vanaf een recept is hartstikke leuk om te doen natuurlijk. Mocht je het zelf bier brouwen goed onder de knie hebben, dan is het tijd om een professionele brouwerijen na te brouwen. Wat dacht je van je eigen Tripel Karmeliet of Orval? Hoe tof zou het zijn als jij deze zelf kunt brouwen!

In dit artikel nemen we je mee in de voorbereiding van het maken van een kloon recept. Wij hebben ook niet alle antwoorden hoe dat een bier gebrouwen wordt, maar kunnen je wel de handvaten geven om zelf op onderzoek uit te gaan. Uiteraard zijn er wel een aantal recepten verkrijgbaar die erg dichtbij het echte bier uitkomen en daar zullen we jou naar verwijzen.

Wat is een kloon brouwsel?

Maar wat is een kloon brouwsel dan eigenlijk? Het is niets meer en niets minder dan een exacte kopie van een bier van een bekende professionele brouwer. Door de hop, mout en gist zo goed mogelijk in te zetten probeer je de smaak van het originele bier na te maken. Je kunt hiervoor ingrediënten gebruiken uit een brouwwinkel. Maar om tot een echt goede kloon te komen, kweken hobbybrouwers vaak gist uit het originele bierflesje op om te gebruiken in hun eigen brouwsel.

Welke bieren zijn te klonen?

Alle bieren zijn te klonen, maar sommige lenen zich er beter voor uit dan andere. Een bier waar ontzettend veel hop, kruiden en specerijen in zijn gebruikt of is geoak aged wordt het al snel erg lastig. Ook zijn er over deze bieren minder informatie te vinden online.

De meest gangbare en bekende speciaal bieren daarin tegen zijn uiterst geschikt om te klonen! Bieren waar veel informatie over te vinden is, zijn:

Tripel Karmeliet
Duvel
Westmalle Tripel
La chouffee
Orval
Rochefort 8

Ook wij hebben ons gewaagd aan het brouwen van een Kloon recept. Aangezien wij Russian Imperial Stout fans zijn, was de keuze voor de Bourbon Count Brand Stout al snel gemaakt. Over dit recept en de brouwdag hebben wij ook een artikel gemaakt. Lees onze ervaring door op onderstaand artikel te klikken.

Verkrijg informatie over het recept van de brouwerijen

Staat jouw bier nog niet in dit artikel maar wil je hem toch graag nabrouwen. Dan moet je zoveel mogelijk informatie gaan verzamelen om tot het beste recept te komen. Hiervoor kun een aantal stappen doorlopen.

Bekijk de waardes op de verpakking

Op alle bieretiketten kun je zeer belangrijke informatie al vinden. Dan heb je al een paar aanknopingspunten waar je je zeker aan moeten houden.

  • IBU (Bitterheid)
  • EBC (Kleur)
  • Alcoholpercentage

Doordat je deze informatie gratis krijgt van de brouwerij weet je al ongeveer hoe je het recept moet invullen in de brouwsoftware Brouwhulp.

Op sommige bieretiketten (denk aan de flessen van brouwerij de Molen) staat precies welke granen, hoppen en gist zij hebben gebruikt. Er staan geen verhoudingen bij, maar doordat de exacte ingrediënten op het bieretiketten staan, weet je wel waar je mee moet spelen in Brouwhulp.

Trek de stouten schoenen en bel

Deze stap is eentje die voor veel hobby brouwers wel iets te ver gaat. Als je echt wilt weten hoe een recept in elkaar steekt, kun je het ook de brouwer vragen! Zelf heb ik eens een bierproeverij bij Brouwerij Kees gehad en daar met een van de brouwers gesproken. Ik vroeg hoe zij het bier van de Zeeuwse Bolus zo dik kregen en of ze er lactose voor gebruikte. Dit was niet het geval en ze gebruiken daarvoor een speciaal soort graan die een volle smaak afgeeft (en dus weinig vergistbare suikers bevat).

Maar de meeste bieren blijven toch het geheim van de smid en worden niet graag gedeeld met de zelf bier brouwers. En op zich geef ik ze daar groot gelijk in. Het is aan ons hobby brouwers de taak om er zelf achter zien te komen door te proberen en testen.

Bekijk het hobbybrouwen forum

De meeste informatie over bier recepten en over hoe andere bier brouwers het ervaren is door bier forums te lezen. De meeste bekeken en actieve forum van Nederland is toch wel het hobbybrouwen forum. Ook wij halen hier nog steeds wel eens nuttige informatie vandaan.

Er is een aparte sectie waarin mensen hun kloonrecepten kunnen delen. Geloof niet alles wat er geschreven wordt, maar pik er de informatie uit wat jij denkt nodig te hebben. Het blijft een forum vol meningen en iedere smaak is anders.

Tot slot

Het wordt altijd zeer gewaardeerd in de bier brouw wereld als je geslaagde recepten deelt. Heb jij een zeer goed recept wat sterk lijkt op het commerciële bier, deel het dan met de rest! Deel je recept bijvoorbeeld met Brouwpunt en we maken hier een leuk artikel van zodat het onder de thuis bier brouwers verspreid wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code