Steeds meer bierbrouwerijen willen groener bier maken. Er zijn er zelfs bij die zeggen dat ze in 2025 klimaatneutraal bier hebben, maar is dat realistisch? Kan die doelstelling gehaald worden? Thuis bier maken kan in ieder geval soms een stuk duurzamer zijn. Zeker als we kijken naar het transport van het bier.Verstandig brouwen
Brouwerijen hebben grondstoffen nodig, zoals hop, graan en water. Deze grondstoffen zijn niet eindeloos beschikbaar en zeker water kan nog weleens een probleem worden. Daarbij moet de ketels verwarmd worden en het bier gekoeld, wat natuurlijk elektriciteit kost. En dan is er nog het wereldwijde transport vanuit de fabriek. Bij de brouwerijen komt steeds meer het besef dat ook zij verstandig moeten omgaan met het brouwproces en het transport. Dit moet een stuk duurzamer.
Groen brouwen
Je kunt niet zeggen dat de brouwerijen niet hun best doen. In 2017 had Grolsch het laagste energie- en waterverbruik ooit en hun recyclingpercentage was maar liefst 99,8 procent. Heineken wekte in 2017 al 29 procent van de stroombehoefte duurzaam op maar gaf toe dat vooral het stoken van de brouwketels nog wel een uitdaging was. Thuis brouw je per definitie duurzaam. Al helpt groene energie wel, want brouwen kan niet zonder verwarmen.
Recyclen en hergebruik stimuleren
Het recyclepercentage van het verpakkingsmateriaal ligt bij thuis bierbrouwen over het algemeen een stuk hoger dan het landelijke percentage van 93. Al is 93 procent natuurlijk niet slecht. Eigenlijk worden thuis de meeste materialen waar het bier in opgeslagen wordt hergebruikt. En dat is best positief als het vergeleken wordt met het verpakkingsglas hergebruik, zeker met de wetenschap dat Nederland vrij hoog ligt met zijn percentage voor hergebruik ten opzichte van de rest van Europa.
De goede kant op
Grolsch verkoopt het restproduct van het brouwen, het zogenaamde bierbostel, door als veevoeder. Het gist wordt hergebruikt in de farmaceutische sector en de afvalstoffen in het water worden omgezet in biogas. De etiketten van de bierflesjes worden ook hergebruikt. Hier worden papieren verpakkingen voor diepvriesproducten van gemaakt. Dus wat dat aangaat is Grolsch met recycling goed op weg.
Verklein de ecologische voetafdruk
Gulpener vond het gesleep met grondstoffen eigenlijk wel onverantwoord in deze tijd. Eind jaren 90 begon zij al met het inkopen van deze grondstoffen bij lokale boeren om het totale transport te verminderen en het milieu minder te belasten. Het water dat gebruikt wordt voor het brouwen komt uit eigen bronnen en de hop uit eigen tuin. Hiermee versterkt men niet alleen de economie van de eigen regio, maar ook de ecologische voetafdruk wordt zo verkleind.
Allemaal een steentje bijdragen
In ieder geval is het goed dat de grote brouwerijen nadenken over duurzame productie en hier ook daadwerkelijk stappen in nemen. Ook als je zelf je bier brouwt en je hebt gekozen voor een groene energieleverancier, draag je een steentje bij en dan smaakt dat biertje nog lekkerder. Maar of de totale productie van bier helemaal klimaatneutraal wordt, dat moet de toekomst uitwijzen.