Bierbostel recept – zelf brood bakken

Recept bierborstel brood

Waarschijnlijk ben je als brouwer wel bekend met bostel. Dit zijn natuurlijk de granen die na het maischen van het bier niet meer nodig zijn. Nu is het eigenlijk zonde om deze granen weg te gooien. Het zijn namelijk nog prima granen om te gebruiken. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het mogelijk om met bostel zelf een heerlijk brood te maken. Om je als echte keukenprinses aan de slag te laten gaan hebben we in dit artikel een lekker recept voor je opgenomen. Zo heb je naast een heerlijk bier ook nog eens een voedzaam brood!

Wat heb je nodig om bierbostel brood te maken?

Het maken van brood van bostel is niet alleen ontzettend lekker, maar het is ook nog eens super gezond. In deze granen zitten namelijk een hoop gezonde voedingsstoffen. Door de volle smaak van het brood is dit heerlijk voor bij de borrel. Voordat je kunt beginnen met dit recept is het belangrijk om het nodige in huis te halen. Voor dit recept zal je over de volgende ingrediënten moeten beschikken:

  • 375 gram tarwebloem
  • 250 gram bostel
  • 200 ml bier
  • scheutje olijfolie
  • 2 gram zout
  • 7 gram droge gist (bakkersgist)

Bierbostel brood maken

Heb je deze spullen in huis gehaald dan is het tijd om aan de slag te gaan. Je begint met het mengen van de ingrediënten. Dit wordt namelijk het deeg voor het brood. Kneed het deeg goed voor zo’n tien minuten. Goed kneden is noodzakelijk om alles goed met elkaar te mengen. Wanneer je alles hebt gekneed moet je het anderhalf uur laten rijzen op een warme plek. Doe dit onder een theedoek of in een kom met folie. Maak er vervolgens de vorm van die je wilt hebben. Laat het vervolgens weer een halfuurtje rijzen. Verwarm de oven op 200 graden en bak het brood in het midden van de oven voor een uurtje. 

Tip: Belangrijk is om de bostel goed te malen voordat je begint. Het is namelijk mogelijk dat er scherpe stukjes tussen zitten. Deze zal je er uit moeten halen voordat je gaat bakken.

Wil je ook zelf bier brouwen, bekijk onze pagina over de stappen!

Bekijk ook onze andere blog posts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code