Zelf Mede Maken
Ontdek hoe je met honing, water en gist eenvoudig je eigen mede maakt..
Bestel directOntdek hoe je met honing, water en gist eenvoudig je eigen mede maakt..
Bestel directBrouwpunt, het startpunt voor mede brouwers!
Nieuwsgierig naar het mede maken proces? Natuurlijk! Zelf mede maken is prachtig en bij Brouwpunt zijn we super enthousiast om jullie er meer over te vertellen. Een mede wordt gemaakt van honing, water, gist en bij Brouwpunt gebruiken we ook toevoegingen om de mede nog beter te maken. Je kunt eindeloos variëren met soorten honing, maar ook de toevoeging van kruiden en fruit zijn heerlijk in een mede. Het maken van een mede kun je in de keuken doen en neemt een stuk minder tijd in beslag dan het zelf brouwen van bier. Bestel ons mede starterspakket of een ingrediëntpakket als je al een vergistingsemmer en tools hebt.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je in de keuken de volgende materialen binnen handbereik hebt staan:
Tip: Verzamelen de komende weken al wat lege bierflesjes om op je botteldag opnieuw in te kunnen zetten.
Als je alle materialen en de vergistingsemmer goed hebt gereinigd met oxi is het tijd om aan het honingmengsel te beginnen. Voeg het water en de honing volgens jouw recept toe en roer goed door zodat de honing goed is opgenomen. Vanaf nu heet de inhoud van je emmer “most”, en dit wordt na de vergisting mede.
Er zitten niet genoeg voedingsstoffen in honing om de gist goed te laten werken, voeg daarom gistvoedingszouten toe. Wij voegen in onze mede ook nog Sufliet en Tannine toe.
Sulfiet is een antioxidant (zorgt dat oxidatie vertraagd of niet voorkomt) en zorgt later in het proces dat kaliumsorbaat goed werkt. Sommige mensen zijn intolerant voor sulfiet, dus meld het altijd als je dit gebruikt.
Tannine zorgt voor extra mondgevoel en wat meer body. Meet nu ook het SG gehalte met een hydrometer en maatbeker om te zien of je goed op je mede recept zit.
De most is gemaakt, dan is het nu tijd om de most te laten vergisten! Voeg de wijngist toe in de vergistingsemmer. Lees de verpakking goed of hydrateren van de gist vereist is.
Vul het waterslot voor de helft met water en zorg dat deze goed vast zit in het gat met rubberen ring in de deksel. De lucht van buiten mag niet in de vergistingsemmer komen en de koolzuur uit de vergistingsemmer mag alleen ontsnappen via het waterslot. Tijdens het vergistingsproces zal alleen de kamer van het waterslot het dichtst bij het uiteinde van het waterslot gevuld zijn. Zet de emmer op een plek waar de temperatuur constant is. Het beste resultaat haal je tussen de 18 en 23 graden. Het duurt ongeveer 24 à 36 uur voor de gist volledig actief is en je activiteit in je waterslot gaat zien. Open tijdens het vergisten van de mede de vergistingsemmer niet, hoe minder de mede met zuurstof in aanraking komt, hoe minder kans je hebt op oxidatie. Oxidatie is een kartonachtige smaak en echt niet lekker.
De hoofdvergisting zal ongeveer 3 tot 5 dagen duren en je waterslot is tijdens deze tijd erg actief. Daarna zal de nagisting gaan plaatsvinden en deze duurt nog 18 tot 21 dagen.
De vergisting is afgerond en de gist heeft alle suikers uit de most opgegeten en verwerkt tot alcohol. Als je een hydrometer en maatbeker hebt kun je het eind SG meten om te zien of de vergisting echt is afgerond. Meet je een SG van 1.000 dan is de vergisting inderdaad afgerond.
Met deze formule kun je het alcoholpercentage berekenen: (Begin SG – eind SG) x 0,136
Een eind SG van 1.000 betekent dat er geen restsuiker meer in de mede zitten. Je hebt je gewenste alcoholpercentage behaald, maar je wilt de mede nog iets zoeter maken door er extra honing aan te voegen. Voeg je direct honing toe, dan wordt de gist weer actief en gaat weer alcohol produceren. Voeg na de vergisting kaliumsorbaat toe om de gist in slaapstand te krijgen. Wacht minimaal 24 uur en voeg dan de overige honing toe. Het SG is opgehoogd en je hoeft niet meer bang te zijn dat er gisting plaatsvind.
In de mede wereld wordt onderstaande aangehouden als zoetheid indicatie:
Droge mede = Lager dan SG 1.010
Medium mede = Tussen SG 1.010 en 1.025
Zoete mede = Hoger dan SG 1.025
Na het aanzoeten kun je direct door met het bottelen van de flesjes. Zorg dat je voor het bottelen lege flesjes bier hebt bewaard. De beste manier om schone flesjes te verzamelen is door na het drinken van een biertje het flesje om te spoelen en ondersteboven in de krat weg te zetten. Dit voorkomt een schimmellaag op de bodem van het flesje. Verwijder ook eventuele labels op het flesje. Op de botteldag zet je de flesje een keer in de vaatwasser en voor de zekerheid spoel je ze om met een SAN oplossing. Daarna zijn ze gereinigd en klaar om opnieuw gevuld te worden.
Gebruik je een brouwemmer van Brouwpunt dan kun je vanuit de emmer met het aftapkraantje de flesjes vullen. Vul de flesjes af tot minimaal een duimlengte onder de dop. Je wilt niet te veel kopruimte overhouden omdat deze ruimte zuurstof bevat en zuurstof oxidatie kan veroorzaken. Leg een kroonkurk op de fles en sluit hem af met een kroonkurkapparaat.
Gebruik je beugelflesjes omdat je geen kroonkurkapparaat hebt, dan mag je ze op de zelfde manier reinigen en is het na de reiniging onder het aftapkraantje houden, afvullen en dichtdoen. Heel simpel!
Je mede is af, maar heeft nu nog wel rijpingstijd nodig. Net als een goede wijn moet ook een mede rijpen. Een vuistregel die vaak gehanteerd is: één maand rijpen per procentpunt alcohol.
Heb je een mede gemaakt van 12%, wacht dan minimaal één jaar met het opdrinken ervan. Uiteraard wil je de smaakontwikkeling wel volgen, dus proef toch zo af en toe een flesje.
Ben je nog niet overtuigd van de smaak, laat het dan nog even staan en open na 2 maanden nog een flesje. Je zal merken dat de smaak ook dan weer veranderd is.
Het is de moeite om één flesjes achter te houden en wel de volledige rijpingstijd af te wachten. Je zal merken dat dit echt verschil maakt!
We delen graag onze kennis over mede maken en de door ons samengestelde recepten. Kom meer te weten over het pakket en lees het recept!
Ga je zelf mede maken, dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Je hebt een aantal belangrijke tools nodig, waarmee je jouw mede op een succesvolle manier kunt maken en bottelen. Voor ieder pakket geldt dat je een gasfornuis of inductiekookplaat nodig hebt. Daarnaast heb je nog een aantal aanvullende tools nodig, afhankelijk van het pakket dat je aanschaft. Bestel je een standaardpakket? Dan heb je beugelflesjes nodig en moet je rekening houden dat je het alcoholpercentage niet kunt berekenen. Bestel je het pluspakket hoef je alleen normale bierflesjes in huis te halen.
Welk pakket je ook bij ons bestelt, je ontvangt altijd deze belangrijke basics voor het brouwen van je eigen bier:
– 5 liter emmer waarin je de mede vergist.
– Waterslot.
– Aftapkraantje.
– Reinigingsmiddel.
– Instructieboekje voor het maken van een mede.
Daarnaast ontvang je natuurlijk ook de juiste ingrediënten en heerlijke mede honing. Dat maakt zelf mede maken makkelijk en overzichtelijk!
Zelf een mede maken duurt niet erg lang. Als je gebruik maakt van bronwater uit de supermarkt, dan is het een kwestie van de honing mengen en de gist en middelen toevoegen. Dit proces kan in 10 minuten gebeurt zijn.
Dan laat je de mede 3 weken vergisten en ga je aanzoeten en bottelen. Hier ben je ongeveer 1 uur mee bezig.
De meeste tijd aan een mede ben je kwijt aan het wachten tot je het eindelijk mag drinken! Dit duurt van 6 maanden tot 1 jaar.
Met het mede starterspakket van Brouwpunt kun je 4 tot 5 liter mede maken. Dat is voldoende voor maximaal vijftien flesjes bier. Wil je graag grotere hoeveelheden mede maken? Dat is zeker mogelijk, maar dien je zelf een grotere vergistingsemmer aan te schaffen en meer honing.
Wil je dat Brouwpunt dit levert? Dan kun je dit als vraag via het contactformulier indienen en dan kunnen we samen kijken naar een aangepaste bestelling. Hier sta ik altijd voor open!
Net als in de bierscene zijn er ook van mede ontzettend veel verschillende stijlen. De Brouwpunt mede heeft het meeste weg van een traditionele mede, maar mag niet traditioneel genoemd worden omdat er sufliet, gistvoeding en tannine in zit. Dit hoort niet in een traditionele mede, daarin hoort alleen water, gist en honing te gebruiken.
Een veel gedronken mede stijl is de melomel, dit zijn medes waaraan fruit is toegevoegd of zelfs volledig bestaan uit fruit. Dit heeft ook onze voorkeur en daarom kun je hier genoeg recepten voor vinden om zelf thuis te maken!
Je ziet veelal medes rijpen in glazen lagerflessen. Wij hebben hier niet voor gekozen omdat op onze manier je zowel bier als mede kunt maken met dezelfde tools. Hobby mede makers gebruiken vaak een glazen lagerfles om de mede lange tijd op te rijpen, mochten ze na een half jaar erachter komen dat de mede toch nog iets mist qua smaak dan kunnen ze nog middelen toevoegen om de smaak te verbeteren. Wij weten dat ons recept goed is en er geen aanpassingen nodig zijn tijdens het lageren/rijpen.
Daarom kun je de Brouwpunt brouwemmer gebruiken om de mede te laten vergisten en terug zoeten. Na het terug zoeten ga je de mede bottelen en dan zit het ook in een glazen fles en kan het rijpen in je voorraadkast.
Daarna kun je met de vergistingsemmer meteen door om weer een bier recept te brouwen!
Een mede maken is een duurdere hobby dan zelf bier brouwen. Om een mede te maken heb je honing nodig en de kwaliteit en smaak van de honing bepalen de smaak van je mede. Goede honing kost al snel meer dan 10 euro per kilo. Dan heb je nog de wijngist, supplementen en voedingen die door de mede gaan. Maar daar tegenover staat wel dat je een zeer uniek en lekker drankje hebt weten te maken die in de slijterijen nog een stuk duurder zijn dan als jij je zelf maakt.
Bij Brouwpunt maken we graag waterless melomels en deze bestaan uit alleen puur fruit en honing. Voor een 20 liter batch gebruik ik 20 kiilo fruit (blauwe bessen, bramen en kersen) en iets meer dan 10 kilo aan honing. Dan ga je richting de 300 euro voor 20 liter mede. Koop ik een fles van deze mede door mederij gemaakt dan is 30 euro voor 0,5 liter een normale prijs. Door de mede zelf te maken, besparen we toch mooi 300 euro op deze dure melomels :-).
Honing maakt de mede en daarom moet je honing goed zijn! Honing uit de supermarkt is vaak geen echte honing. Let altijd op de verpakking of de honing uit Europa komt of “non-EU” is. Non EU wil je niet hebben, dan is het buiten Europa “gemaakt”. In Europa hebben we strenge wetgeving voor honing en daarom vertrouwen wij bij Brouwpunt alleen Europese honing.
De honing die wij gebruiken is een Europese bloemen honing mix. Deze honing is lekker zoet (zoals het hoort) en heeft een mooie kleur waardoor de mede ook een mooie kleur krijgt. De honing komt in vloeibare vorm. Het kan gebeuren als de honing lang staat dat deze gaat versuikeren. Helemaal geen probleem voor de mede, gewoon alles in de brouwemmer scheppen en goed doorroeren! Het resultaat blijft een lekkere mede.