We genieten al eeuwenlang van bier. Hoewel brouwtechnieken zich ontwikkelen, brouwen we bier nog altijd min of meer op dezelfde manier als vroeger. Wat je tegenwoordig wel steeds meer ziet, is dat brouwerijen, maar ook thuisbrouwers, zich veel meer bezighouden met duurzaamheid. Ze zijn bewuster bezig met het verduurzamen van hun processen en hun brouwerij. In deze blog lichten we er vier duurzame Nederlandse (micro)brouwerijen uit om te laten zien hoe brouwerijen in ons land met die verduurzaming omgaan.

Bierbrouwerij Fortuna (Oost-Vlieland)

Boeiend bier, bier uit de branding, bier van de brouwers aan zee. Zo beschrijft Fortuna zichzelf en haar producten. De brouwerij op Vlieland maakt ambachtelijk bier zo duurzaam mogelijk en wil door het maken van heerlijk bier een bijdrage leveren aan wat zij noemen ‘de natuurlijke schoonheid van het eiland’. Ze zijn actief bezig met verduurzaming en het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Fortuna beschikt bijvoorbeeld over een eigen water- en energiebron (zonne-energie) en werkt zoveel mogelijk met ingrediënten van het eiland. Zo begint het brouwen van Fortuna Vlieland-bieren altijd met ‘ruw duinwater’ en worden ‘smaakmakers’ op het eiland met de hand geoogst. Ontzettend lokaal bier dus! Ze maken verschillende soorten: van Weizen en blond tot IPA, stout, bock en zelfs een cranberry ale.

DAVO (Deventer, Overijssel)

DAVO is een relatief jonge brouwerij met proeflokalen in vier steden en een brouwerij in Deventer. Bij DAVO ondersteunen ze duurzame initiatieven van anderen en investeren ze veel in hun eigen duurzaamheid. Of, zoals ze het zelf zeggen: ‘’we zijn graag een beetje lief voor het milieu’’. Een belangrijke stap in duurzaam bierbrouwen is dat er volledig energieneutraal gebrouwen wordt in de brouwerij. Het bezorgen van bestellingen doen de brouwers óf zelf óf met fietskoeriers, zodat hun CO2-uitstoot tot een minimum beperkt blijft. DAVO brouwt bovendien zo lokaal mogelijk. Op hun duurzame landgoed verbouwen ze hun eigen granen en de hop komt uit een dorpje in de buurt van Deventer. Ook voor het afval, bierborstel, heeft DAVO een oplossing: dat gaat naar varkens, die het eten als delicatesse. Zo wordt ook het afval tot een minimum beperkt. Bij DAVO kun je terecht voor verschillende soorten blond en IPA’s, maar ook tripels, stout bieren en non-alcoholische bieren worden er gemaakt.

Gulpener Brouwlokaal (Gulpen, Limburg)

Gulpener is benoemd tot het duurzaamste bedrijf in Nederland van de afgelopen tien jaar. Gulpener was onder andere de eerste bierbrouwer, die alleen milieuvriendelijk verbouwde grondstoffen gebruikte. Daarnaast waren ze de eerste in de sector, die een lokaal samenwerkingsverband met boeren uit de regio had opgezet. De boeren, waarmee Gulpener samenwerkt, worden verder geholpen in het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Op die manier vergroot Gulpener haar invloed in duurzaamheid. De brouwerij gebruikt alleen duurzame energie en heeft twee eigen waterbronnen. Ook met het water probeert Gulpener circulair te zijn: water dat na productie overblijft, wordt gereinigd en opnieuw gebruikt. Akkers, die uitgeput zijn, worden bovendien tot wandelgebied omgedoopt. Ook op sociaal gebied is duurzaamheid een thema bij Gulpener: er is (veel) ruimte voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Naast ‘gewone’ bieren (seizoenbieren, kloosterbieren en pilsener) heeft Gulpener ook biologische bieren (blond, tripel, Weizen, pilsener en IPA).

Jopen Brouwerij (Haarlem, Noord-Holland)

Haarlem was ooit één van de grootste brouwerssteden van Nederland. Het woord ‘jopen’ stamt uit de 14e eeuw: zo noemde men biervaten van wel 112 liter. Het Jopenbier is in 1994 ontstaan naar oud Haarlems recept en wordt nog altijd volgens die eeuwenoude traditie gebrouwd. Tegenwoordig is Jopen volop bezig met duurzaamheid. Er is bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het gebruik van zonne-energie, maar ook op het gebied van waterverbruik en waterzuivering/-verontreiniging is de brouwerij bezig met diverse projecten om dit te optimaliseren. Ook aan de gezondheid van mensen wordt gedacht. Jopen heeft daarom naast hun reguliere bieren (IPA, wit, Weizen, lager, zwaar donker, stout en meer) ook een glutenvrije IPA en een alcoholarm bier ontwikkeld. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale ondernemers om reststromen (van bijv. bierborstel) te reduceren.

Nieuwsgierig geworden naar de heerlijke bieren, die deze duurzame brouwerijen te bieden hebben? Breng dan een bezoekje aan hun brouwerij of neem een kijkje op hun website!