Zelf bier brouwen – goedkoper of duurder dan supermarkt bier?

Je bier zelf brouwen is natuurlijk veel leuker dan bier kopen in de winkel. Maar is het eigenlijk ook goedkoper? We beantwoorden het in dit artikel!

Wat heb je nodig om bier te brouwen?

Om zelf bier te brouwen heb je eerst het nodige apparatuur nodig. Je moet dus ten alle tijden een investering doen voor je eventueel kunt besparen op bier drinken. Een beginnende bierbrouwer zal vaak een bierbrouw pakket kopen die al kant en klaar is om 5 liter bier mee te brouwen.

Naast het starterspakket heb je ook brouwgerei nodig uit de keuken, namelijk:

  • Een 8 liter pan
  • Keukenthermometer (deze is wel inbegrepen in ons starterspakket Plus)
  • Roerspaan
  • Vergiet/keukenzeef

Verder kun je alvast incalculeren dat je ongeveer 4 uur bezig bent om het bier te brouwen. Daarna nog ongeveer één uur tijdens de vergisting en 1 uur om te bottelen.

Concreet: de berekeningen

In ons assortiment kun je diverse ingrediëntenpakketten vinden. De prijzen van deze pakketten zitten tussen € 17,00 en € 23,50 euro. Met deze pakketten kun je 5 liter bier brouwen. Dat betekent dat de prijs per liter gemiddeld € 4,05 is. Maar er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  • Oxi heb je nodig om tijdens het brouwen je materialen schoon te kunnen maken.
  • Bierflesjes zijn niet berekend in de prijs, maar deze kun je of hergebruiken uit lege pils flessen of rond de € 7,50 uitgeven voor 15 lege flessen (ex verzending).
  • Verlies tijdens de brouwdag. Maak je een brouwfout, dan kom je al snel lager uit qua volume en hou je misschien 4,5 liter bier over in plaats van 5.

Een gemiddelde van € 5,00 a € 5,50 euro per liter met zelf bier brouwen is iets waar je rekening mee kunt houden.

Laten we die prijzen per liter nu eens vergelijken met die van de supermarkt. In een supermarkt ligt de prijs van speciaal bier vaak tussen € 4,00 en € 6,00 per liter. Ga je naar een bier speciaalzaak dan ligt deze prijs vaak nog iets hoger, maar dan heb je wel exclusieve bieren (denk aan barrel aged stouts of special editions).

Conclusie – Bier brouwen met een bierbrouw starterspakket

Na deze berekening kunnen we dus concluderen: zelf bier brouwen is in de meeste gevallen niet goedkoper dan bier kopen in de supermarkt, maar het is natuurlijk wel veel leuker!

Ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code