Brew in a Bag – Ook wel BIAB bier brouwen!

Brew in a bag

Brew in a bag bier brouwen is met name de afgelopen jaren wereldwijd steeds populairder geworden. Waar dit vroeger vooral werd gedaan in Australië en de Verenigde Staten, gebeurt het nu ook in Europa steeds meer. Hoog tijd dus om uit te vinden wat het nu precies is en hoe je het ook zelf kunt doen.

Wat is BIAB bier brouwen?

De term BIAB is een afkorting voor Brew In A Bag. Het gaat hierbij dus puur om het bier brouwen van bier in een zak. Het fijne van deze methode is dat het relatief makkelijk en goedkoop is. Je hebt niet zoveel materialen nodig om het ook zelf thuis te doen. Daarmee is BIAB bier brouwen een hele leuke manier om ook zelf kennis te maken met het brouwen van bier. Gezien een zak over het algemeen van een niet al te groot formaat is, brouw je kleinere hoeveelheden bier dan bij een echte bierbrouwerij. Ideaal dus voor de hobbybrouwer.

Hoe werkt Brew in a bag brouwen?

Bij de Brew In A Bag methode maak je gebruik van een maischzak. Daarbij is het eerst van belang dat je je maischwater in een grote pan de juiste temperatuur laat bereiken. Wanneer dit het geval is, doe je de beschikbare mouten in de maischzak. Omdat de BIAB zak kleine gaatjes heeft, mengt het water wel met het mout. Desondanks zijn de materialen na afloop daardoor wel makkelijk te scheiden.

Dit gedeelte wordt vaak vergeleken met een theezakje. Het heeft in essentie dezelfde werking.

Wat BIAB brouwen verder afwijkend maakt van het normale bierbrouwproces, is dat je niet hoeft te spoelen (maar het mag wel). Dankzij het gebruik van de zak haal je deze na het maischproces in één beweging uit de wort. Daarna is het de bedoeling dat je direct start met koken.

De stappen van het Brew in a Bag brouwen:

 1. Doe water in een pan en breng deze op temperatuur.
 2. Doe de mouten in een maischzak en stop deze in de pan. Indien je maischzak groter is dan de pan, kun je deze vastzetten met wasknijpers. Zorg altijd dat je BIAB zak ongeveer 2 a 3 centimeter boven de onderkant van je pan blijft. De BIAB zak is van nylon en van hoge temperaturen kan deze gaan smelten.
Brew in a bag
 1. Haal het geheel na de laatste stap uit je maischschema uit het water.
 2. Kook het overgebleven wort dat zich in de pan bevindt.

Begin met bierbrouwen en bestel een bier brouw pakket!

Wat heb je allemaal nodig voor BIAB brouwen?

Wat direct al duidelijk wordt, is dat je niet zoveel materialen nodig hebt voor BIAB brouwen. En dit is dan ook een van de grootste redenen dat beginnende bier brouwers dit gebruiken. Het hele proces werkt niet alleen sneller dan een normaal bierbrouwproces, maar het is ook een stuk simpeler. De materialen die je nodig hebt:

 • Grote pan: Aan één grote pan heb je in principe voldoende ruimte om een batch via de Brew In A Bag methode te brouwen. Let er tijdens het maken van je maischschema op dat je de juiste hoeveel water toevoegt.
 • Brouwzak: Een brouwzak is onmisbaar om de BIAB brouw volledig op de juiste manier te laten verlopen. Kies altijd voor een zak van speciaal materiaal, dat specifiek is bedoeld om te brouwen.

Al met al is het voor iedereen heel makkelijk om via de BIAB-methode bier te brouwen. Probeer het zelf eens uit tijdens het volgen van onze cursus bier brouwen!

Bestel hier jouw Brew in a Bag

Bekijk onze blogs

5 reacties op “Brew in a Bag – Ook wel BIAB bier brouwen!

 1. Michael zegt:

  Er is één ding dat ik niet begrijp aan het BIAB brouwen. Je hoeft niet te spoelen. Dat zou dan betekenen dat je uiteindelijk minder bier overhoudt toch? Of start je met een grotere hoeveelheid bier? En zo ja, hoe veel meer is dat dan?

  • Brouwpunt zegt:

   Hallo Michael, je kunt er inderdaad voor kiezen om niet te spoelen. Dan gebruik je meer maischwater tijdens het maischen. Je moet dan berekenen dat elke kilo mout 1 liter extra water nodig heeft.

   Uiteraard voor het koken altijd even meten of het aantal liter voor het koken klopt.

 2. Ricky zegt:

  is het spoelen niet bedoeld om extra suikers uit het mout te halen en zodanig dus wel beter om wel te spoelen? In BIAB wordt het mout doorgaans fijner gemalen, is dat de reden waarom spoelen geen must is?

 3. Brouwpunt zegt:

  Hallo Ricky,

  Ja klopt, spoelen doe je om restsuikers uit de bostel te halen. Alleen tijdens het biab brouwen zal je merken dat spoelen niet zo makkelijk gaat als met een hevelfilter of brouwketer. Ook gebruik je de biab methode vaak als je op een gemakkelijke manier wilt brouwen en dan kun je rendement verlies voor lief nemen.

  Dus spoelen is ten alle tijden het beste. Maar als je rendement niet veel uitmaakt, of je voegt al meer mout toe om het te compenseren dan hoef je niet perse te spoelen.

 4. Jeroen zegt:

  Kan ik dezelfde recepten gebruiken die bij de reguliere maisch methode worden gebruikt? Of moet ik wat aanpassen bij de BIAB methode? Ik zie namelijk zo weinig BIAB recepten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code