Bier oak agen – Zo maak je zelf barrel aged bier!

De kans is groot dat je wel eens van Oak aged hebt gehoord, je bent namelijk met een reden op onze site terecht gekomen. Door middel van oak agen is het mogelijk om je bier een unieke smaak mee te geven. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat en welke smaken er eigenlijk mogelijk zijn? Lees dit artikel dan zeker goed door, we hebben namelijk alles op een rijtje gezet wat jij moet weten over het oak agen van jouw bier! 

Geïnteresseerd in bier brouwen? Volg ons cursus bier brouwen!

Wat is oak agen eigenlijk?  

Voordat we ingaan op de mogelijkheden voor het oak agen van je bier is het handig om even stil te staan bij de vraag wat oak aging eigenlijk is. Onder oak aging verstaan we het toevoegen van houtsnippers aan je bier om het brouwsel een unieke smaak mee te geven. Door het toevoegen van de houtsnippers komen er bepaalde smaken vrij die je normaal niet in het bier aantreft. Het is zelfs mogelijk om de houtsnippers te weken in bourbon of whisky. Op deze manier kun je het wel bekende barrel agen nabootsen. Dit maakt het bier pas echt speciaal. 

De eenvoudigste methode om dit te doen is door de houtsnippers na de gisting toe te voegen aan het bier. Dit zorgt ervoor dat de smaak mee wordt genomen tijdens de rijping van het bier. De meeste thuisbrouwers voegen hun houtsnippers toe aan het brouwsel tijdens de nagisting en laten het vervolgens zitten tot het bier de gewenste smaak heeft bereikt. Het is belangrijk om dus te proeven om te zien of hij al de juiste smaak heeft.  Dit proces kan van 2 weken tot meerdere maanden duren. Persoonlijk heb ik nooit langer dan 1 maand de snippers in een brouwsel laten zitten. De houtsmaak zit dan al erg goed in het bier.

Zelf oak agen met houtsnippers 

Zoals we hierboven al hebben vermeld wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van houtsnippers. Dit noemen we ook wel ‘oak aging chips’. Meestal worden de chips in een zak verkocht en zien ze eruit als een versnippert stukje hout. De kleine snippers hebben een groot oppervlak waardoor het bier snel de smaak van eikenhout op kan nemen. Dit zorgt ervoor dat je het niet zo extreem lang hoeft te weken voordat de smaak eindelijk vrijkomt. Het enige nadeel is dat de kleine snippers moeilijk te scheiden zijn van het afgewerkte bier. Dit is de reden dat je een zeef moet gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen residu achterblijft in het bier.  Een tip die ik hierin kan meegeven is voor dat je gaat bottelen de vergistingsemmer 48 uur in de koelkast te zetten. De eiken chips (en gist en andere resten) zijn dan mooi naar de bodem gezakt en vormen daar een vaste koek.

Belangrijk als je gaat oak agen is dat je de houtsnippers eerst ontsmet voor je deze toevoegt aan je bier. Het ontsmetten kun je doen met sterke drank. Op je brouwdag ga je de eiken chips al voorbereiden om tijdens de nagisting toe te voegen in je vergistingsemmer. Pak een glazen potje en voeg de hoeveel houtsnippers toe wat jij lekker vind (bij Brouwpunt houden we 2 gram per liter aan). Giet er dan nog sterke drank bij tot alle snippers onder gedompeld zijn. Kies voor Wodka als je graag de houtsmaak wilt krijgen aan het bier. Wodka smaak heel neutral en voegt daarom niks toe aan de smaak van je bier. Ben je een whiskey, bourbon of cognac fan, voeg dan jouw lievelingsdrank toe en deze smaak ga je echt terug proeven in het bier!

Welke houtsnippers kan je kiezen?  

Als het aankomt op het oak aging zijn er nogal wat mogelijkheden om voor te kiezen. De drie meest bekende soorten snippers zijn houtsnippers van de Amerikaanse, Hongaarse en Franse eik. Frans eikenhout zorgt voor de mildste smaak en heeft iets weg van vanille. Dit terwijl het Amerikaans eikenhout de sterkste eikensmaak aan het bier meegeeft. Hongaars eikenhout is een beetje een combinatie van beide smaken. De smaak van eik kan anders zijn als je kiest voor een licht geroosterd soort hout. De donkere geroosterde eik heeft een gekarameliseerde smaak terwijl licht geroosterde of niet geroosterde eikenhout een veel mildere smaak heeft.

Een andere keus die je hebt is het gebruik maken van snippers van oude sterke drank vaten. Neem bijvoorbeeld een whiskey, bourbon of vat. Dit boost echt je smaakprofiel als je naar de barrel age smaak op zoek bent. Bij Brouwpunt gaat hier onze voorkeur naar uit en we hebben hier meerdere ingrediëntpakketten voor beschikbaar. Bestel dus je bierbrouw starterpakket bij ons!

Bekijk ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code