Waarom zijn brouwketels vaak van koper?

Als je een een bier brouwerij denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote koperen brouwketels waarin de brouwers het bier brouwen. Die gedachte is helemaal niet zo gek, want vroeger werd bier ook voornamelijk in koperen ketels gebrouwen. Tegenwoordig zie je dit steeds minder en wordt er voornamelijk in RVS ketels gebrouwen. Maar waarom toch de voorliefde voor koperen ketels? Lees het artikel en kom er achter!

Voordelen van koperen brouwketels

Koper is niet bepaald een goedkoop edelmetaal, dus er moet vast een reden achter zitten dat deze zoveel gebruikt werd in brouwerijen. Door te brouwen in koperen pannen, heb je de onderstaande voordelen:

  • Koper geleid de warmte beter
  • Koper is een makkelijk edelmetaal om mee te werken en daardoor kon de installatie in iedere vorm gemaakt worden
  • Een opgepoetste koperenketel ziet er wel heel strak uit!
  • En de belangrijkste: Koper roest niet (althans, bijna niet)

De voordelen zijn ook helemaal niet zo gek. Ook wij gebruiken nog koperen waterleidingen omdat dit de beste oplossing is om problemen met veilig drinkwater te transporteren.

Bestel je bierbrouw starterspakket bij Brouwpunt!

Brouwketels tegenwoordig

De laatste jaren is koper volledig vervangen door roestvrij staal. Alle nieuwe installaties zijn van dit laatste materiaal. De redenen hiervoor zijn dat roestvrij staal zuurbestendig is, de smaak van het uiteindelijke bier niet aantast en gemakkelijk te reinigen is. Let wel: gebruik voor het schoonmaken geen chloorhoudend middel, want chloor is zowat de enige stof die zilverstaal aantast!

Koper zelf komt nog steeds voor in veel moderne brouwinstallaties – vooral in kleine thuisbrouwerijen waar men van binnenuit rond of bij een horecagelegenheid in een brouwerij of tapperij kan kijken; deze ketels hebben vaak 2 wanden met aan de ene kant koper en aan de andere kant gewoon roestvast staal.

Brouwketel voor thuis

Als hobbybrouwer kun je tegenwoordig zelf thuis ook je eigen brouwinstallatie aanschaffen. Ook hiervoor heb je niet heel veel ruimte nodig en koperen ketels. Nee, bier brouwen doe je in een All-in-One Brew Monk 30 liter ketel! Dit is een RVS ketel waarin je de maisch, filter/spoel, kook en koel stap in kunt uitvoeren. Dit maakt thuisbrouwen eenvoudig en voor iedereen geschikt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code