Bier bottelen – De complete startersgids!

Het is eindelijk zover, je zelf gebrouwen bier heeft de vergistingsperiode afgerond en het is nu tijd om je bier af te vullen. Je hebt de keuze om te bottelen in glazen flessen, in blik of in fust. Vandaag gaan we het bottelen van bier in glazen flessen behandelen. Dit is de meest voorkomende manier van bier bottelen door hobbybrouwers. Je hebt beperkte middelen nodig en bent toch instaat om een prachtig resultaat op te leveren. Bottelen doe je in een paar eenvoudig stappen, wij zetten het voor je op een rijtje.

Het complete proces van bier bottelen in één video

Het je geen zin om het complete artikel te lezen, bekijk dan de video om in 2 minuten te weten hoe jij zelf thuis bier kunt bottelen. Houdt de bottelsuiker hoeveelheid aan zoals omschreven in het instructieboekje.

Lees je liever dan dat je een video bekijkt? In de volgende alinea’s leggen wij het volledige proces van bier bottelen uit.

Stap 1: Voorbereiding botteldag

In het bierbrouw proces ben je bij de laatste stap aangekomen. Je hebt nu dus geleerd hoe je bier moet maken en je bent al bekend met het hygiënisch werken tijdens het brouwen. Ook tijdens het bottelen dien je hygiënisch te werken. Er is al alcohol gevormd in het bier, dus de grootste risico’s zijn verdwenen. Maar een besmet flesje kan toch het enkele bier in het flesje laten bederven.

Tijdens het bottelen ga je gebruik maken van de volgende materialen:

  1. Vergistings/bottelemmer
  2. Lege bierflesjes
  3. Kroonkurken
  4. Kroonkurkapparaat

Stap 2: Jongbier scheiden van trub

Voor je bottelsuiker kunt toevoegen aan je vergistingsemmer zal je de laag trub op de bodem van je emmer moet scheiden van het jongbier. Tijdens de vergisting is er een laag sediment ontstaan wat voornamelijk bestaat uit hopstukjes, dode gist en restanten van mout. Je kunt dit gewoon drinken, de trub is niet schadelijk, maar erg lekker is dit natuurlijk niet.

Onze tip om zoveel mogelijk jongbier te scheiden van de trub is door de emmer voor je gaat bottelen eerst 48 uur in de koelkast te zetten. Door de kou gaan alle los zwevende deeltjes naar de bodem van de emmer en vormen daar een plakkaat. Op de botteldag giet je het bier over in een (ruime) pan en de laag trub zal (bijna) in zijn geheel blijven plakken. Sla je deze stap over, dan heb je de kans dat je een lager volume uit je brouwsel haalt omdat jongbier gemengd blijft zitten met de trub. Aangezien je deze niet wilt overhevelen blijft het achter in de emmer en spoel je dit weg in de gootsteen.

Als je het jongbier hebt overgegoten in een pan kun je de vergistingsemmer gaan schoonmaken en vanaf nu we deze emmer de ‘bottelemmer’.

Stap 3: Bottelsuiker mengen met jongbier

Het is nu tijd om de kristalsuiker te mengen met het jongbier zodat er hergisting op de fles kan gaan plaatsvinden. Voer de volgende stappen uit:

  1. Voeg in een pan de hoeveelheid kristalsuiker toe die staat beschreven voor het recept. Vaak zal dit rond de 5 á 6 gram per liter zijn.
  2. Voeg daarna 100ml water toe en breng dit geheel aan de kook voor 5 minuten.
  3. Voeg dit mengsel daarna toe aan de lege bottelemmer
  4. Giet het jongbier uit je pan toe in de bottelemmer.

Omdat je als eerste het suikerwater in de bottelemmer hebt toegevoegd zal het goed mengen met het jongbier en is extra roeren niet nodig. 100% garantie dat ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker zal bevatten heb je niet. Maar uit onze ervaring blijkt dat het wel aardig klopt.

Stap 4: Flessen afvullen

Tijdens het bottelen heb je verschillende keuzes om te maken om je flessen af te vullen. Als beginnende hobbybrouwer zal je meestal een aftapkraantje gebruiken. Ook wij gebruiken voor 5 liter batches nog altijd het aftapkraantje. Ga je meer liters brouwen, dan kun je nadenken om een automatische hevelfilter aan te schaffen.

Aftapkraantje

Een bierbrouw starterspakket van Brouwpunt bevat altijd een vergistingsemmer met een gat en een aftapkraantje meegeleverd. Het aftapkraantje is ideaal om tijdens de botteldag te gebruiken om je flesjes af te vullen. Wij raden aan om het afvullen met de aftapkraantje te doen boven de gootsteen op een pan. Zoals te zien is in het filmpje aan het begin van dit artikel over bier bottelen.

Houdt je fles schuin tijdens het bottelen om zo min mogelijk zuurstof inslag te hebben. Vul de flesjes tot ongeveer 2 centimeter onder de rand.

Afvulpijpje

Voor grotere batches bier die zijn gebrouwen met de Brew Monk brouwketel gebruiken wij een automatisch hevel afvulpijpje. Je klemt deze in de bottelemmer en door het creëren van een vacuüm zal het jongbier doorlopen tot het afvulpijpje. Het afvulpijpje bevat een systeem waardoor het bier alleen gaat lopen als dit wordt ingedrukt. Je stopt het pijpje in je lege bierfles en drukt hem in. Het bier gaat lopen en je stopt pas als het bier tot aan de rand van de fles gevuld zit. Als je nu het afvulpijpje eruit haalt heb je de perfecte hoeveel bier in je fles en je hebt minder kans op oxidatie omdat het afvullen geen zuurstof inslag heeft doorstaan. Het bottelen gaat zo op een lekker tempo door!

Het bier bottelen

Als het bier in de flessen zit kun je de kroonkurken om de flesjes heen drukken. Hiervoor gebruik je een kroonkurkapparaat. Wij gebruiken de Brewferm kroonkurkapparaat. Het is een plastic tool en niet al te duur. Bij onze starterspakket Plus is deze altijd meegeleverd, samen met 15 kroonkurken.

BIer bottelen

Stap 6: Hergisting opgang laten komen

Door het gebruik van een kroonkurk zorg je dat er geen zuurstof meer in de fles kan komen. De hergisting kan beginnen en er gaat koolzuur ontstaan in je flesjes. Mocht je na een paar weken of maanden een fles openen en er zit geen koolzuur op de fles, lees dan dit artikel om erachter te komen waarom je geen koolzuur na de hergisting hebt.

Zorg na het bottelen dat je het bier minimaal 2 weken op een plek weggezet waar het warmer is dan kamertemperatuur of warmen dan waar je de vergisting hebt gedaan. Zo kan de gist die nu nog levend in het flesje zit opnieuw zijn werk doen en de bottelsuiker die je tijdens het bottelen hebt toegevoegd omzetten in alcohol en koolzuur. In de meeste gevallen zal na 2 weken de hergisting wel klaar zijn, maar zeker bij zwaardere bierstijlen zoals een Russian Imperial Stout kan dit langer duren.

Tips en tricks tijdens het bier bottelen

Wij hebben een paar tips en tricks over het bottelen van bier. Gebruik ze naar eigen inzicht.

Bier bottelen doe je in de juiste flessen!
Steeds vaker komen brouwerijen met gehypte groenen flessen (ik noem geen merken, maar jullie weten vast welke wij bedoelen). Marketingtechnisch vast heel leuk, maar erg goed voor het bier is dit niet. Je wilt zo min mogelijk lichtinval in je bier, dus groene flessen zijn uit den boze! Gebruik je ze wel, zet ze echt op een donkere plek of in een doos.

Maak je eigen bierfles etiketten
Als je een eigen bier hebt gebrouwen is het natuurlijk hartstikke leuk om er je eigen bier brouwerij naam op te zetten. Je kunt snel en simpel via Adobe Spark je eigen bierfles etiketten maken. Print deze uit op je thuisprinter en plak het op de flessen met een laagje melk (ja echt waar, met melk).

Hergisting zorgt voor gist sediment
In je zelf gebrouwen bierflesjes zal je vaak een laagje trub zien liggen op de bodem van je flesje. Dit is normaal, dit is de zelfde laag als je ook ziet in je vergistingsemmer na 2 weken vergisten. Het laagje trub is het resultaat van de hergisting. Je kunt het zonder problemen drinken, maar beter (lekkerder) is het om het laatste beetje uit je bierfles niet in te schenken in je glas. Zo blijft je bier mooi helder.

Begin je bierbrouw avontuur bij Brouwpunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code