Bier op fust doen – Hoe werkt dit eigenlijk?

Bottelen is relatief eenvoudig, goedkoop en vereist niet al te veel apparatuur, maar een batch van 23 liter brengt nogal wat werk met zich mee. Je moet ongeveer 60 bierflessen schoonmaken, ontsmetten, afvullen en afdoppen. Daarom is het voor veel brouwers de moeite waard om te investeren in een goede fustopstelling om geen omkijken te hebben naar de botteldag. Natuurlijk heb je wel wat moeite over voor een hobby, maar waarom toch niet eens kijken of dit makkelijker kan?

Niets voelt beter dan een bier van je zelf gebrouwen brouwsel uit de tap te kunnen schenken! En bier tappen uit een fust heeft nog wel meer voordelen:

  • Het is veel gemakkelijker om proefglas te schenken aan vrienden en familie die wel willen proeven, maar geen vol glas willen drinken.
  • Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over gist of bezinksel in je flesje zoals kan ontstaan met hergisting.
  • Tijdens de botteldag sta je niet eerst weer 2 uur in de keuken om alle flesjes hygiënisch schoon te maken.

Wat heb je nodig om bier op fust te doen?

Om te beginnen met het fusten van je bier, moet je de benodigde apparatuur begrijpen en weten hoe je elk apparaat moet gebruiken. Dit zal je op weg helpen en je helpen beter te genieten van je zelfgemaakte bier. Als thuisbrouwen nieuw voor je is, is het een goed idee om te beginnen met het bottelen van je bier. Ben je een gevorderde thuisbrouwer en lijkt het je leuk om je hobby naar een nieuw level te tillen, dan is dit echt iets voor jou!

Apparatuur:

  • Een fust/keg
  • CO2-fles en regelaar
  • Een gasingang
  • Een vloeistofuitgang
  • Reiniger/ontsmettingsmiddel

KEGS:

De vaatjes die worden gebruikt om thuis te brouwen, zijn meestal gereviseerde frisdrankvaten. De frisdrankindustrie heeft deze gebruikt om frisdrank te leveren via roestvrijstalen vaten. Maar de industrie heeft de vaten (al een tijdje geleden) vervangen door het bag in box-systeem waardoor de frisdrankvaten nu worden gebruik als biervaten. Omdat de gebruikte vaten oude frisdrankvaten zijn, is het absoluut noodzakelijk dat je het vat uit elkaar haalt en elk onderdeel grondig schoonmaakt en af ​​en toe de vinylpakkingen vervangt. Elk stuk van de vaten is gemakkelijk los te schroeven en gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Zodra je een schoon vat hebt, ben je klaar om het te vullen met thuisbrouwsel. Natuurlijk zijn er ook kant en klare kegs waar je zonder alle moeite van demonteren direct mee aan de slag kunt.

CO2-fles en regelaar:

Kooldioxide (CO2) wordt gebruikt om het bier te tappen en in de meeste gevallen om het bier te carboniseren (koolzuur op krijgen). De hoeveelheid CO2-druk die je op het bier uitoefent, is afhankelijk van de temperatuur van het bier. Het is gebruikelijk om de slang aan alle verbindingen af ​​te dichten met behulp van roestvrijstalen schroefklemmen. Zorg ervoor dat u deze klemmen niet te strak aandraait zodat de randen van de klem niet door de slang snijden. De ontkoppelingen zijn eenvoudig te bevestigen aan een fust en zeer eenvoudig te verwijderen.

Bier op fust doen

1. Ontsmet of maak je fust schoon:

Je ontsmet een fust wanneer je het wilt vullen met bier om te carboniseren en op te drinken. Het is belangrijk om je bier fust al meteen schoon te maken nadat je het laatste bier er uit gedronken hebt. Op de dag dat je de fust gaat vullen doe je een extra reiniging en ontsmetting. Alle delen van je fust die in aanraking komen met het bier moeten goed ontsmet worden.

2. Monteer en lektest aan de gaszijde van het fustsysteem

Bevestig de CO2-regelaar aan de gasfles en draai vast. Draai de gasleiding vast en koppel deze los van het lichaam van de regelaar. Zorg ervoor dat alle kleppen gesloten zijn. Belangrijke tip: Gebruik een spons om water en zeepstop op alle koppeling te smeren, namelijk de: Regelaar en cilinder de gasleiding en regelaar en de gasleiding en de ontkoppeling. Open dan alle kranen. Als je een gaslek hebt zie je luchtbellen en moet je de verbinding met het lek aandraaien.

3. Breng bier over in ontsmet vat:

Gebruik een siliconenslang of hevel om het bier uit het vergistingsvat in de fust over te brengen. Probeer zoals altijd het “kletteren” tot een minimum te beperken, zodat het bier niet voortijdig oxideert. Pas de koolzuurdruk aan om het bier in het vat te forceren Gebruik de stelschroef op de regelaar.

4. Test de carbonatatie van het bier:

Open de rode afsluitklep op de regelaar opnieuw. U zult waarschijnlijk de stelschroef moeten gebruiken om de druk weer in te stellen op 10 12 PSI. Bevestig de vloeistofleiding aan de vloeistofuitlaatpost op het vat. Zorg ervoor dat de kraan dicht is.

Nu een aantal dagen wachten en het bier nog even laten rijpen. Daarna kun je genieten van je heerlijke zelf getapte bier!

Tips and tricks bier fusten

Hoe lang gaat bier in een fust mee?

Keg-bier blijft vers als er geen CO2 wordt gebruikt, terwijl de juiste temperatuur en druk behouden blijft: Voor niet-gepasteuriseerd bier van de tap ongeveer 45 60 dagen. Voor gepasteuriseerd tapbier ongeveer 90 120 dagen.

Hoeveel bier haal je uit een bierfust?

De meest gangbare fusten voor hobbybrouwers zijn 19 liter. Daar haal je ongeveer 60+ vers getapte bieren uit. Heb je een batch van 23 liter gebrouwen dan heb je dus nog 4 liter over om op fles af te vullen. Altijd handig als jij je bier aan iemand wilt laten proeven op een verjaardag of feest wat niet bij jou thuis is.

Zijn kegerators de moeite waard?

Dat ligt helemaal aan jouw budget. Het ziet er natuurlijk heel gaaf uit als jij zo’n tapsysteem thuis hebt staan. Ook zal je fust koud staan en dan zijn de meeste bieren het lekkerst. Nogmaals, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe verschillend bier van de tap smaakt van een blikje of fles. Het zal je bierervaring enorm vergroten.

Bierbrouw pakket – ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code