IBU, EBC en ABV- Wat betekent het eigenlijk?

IBU en EBC

Als bier brouwer ben je waarschijnlijk wel bekend met IBU, EBC en ABV. Je gaat de ingrediënten van je bierbrouw recept aanpassen om binnen de juiste bierstijl te blijven. Maar als bier drinker zijn deze termen wat minder bekend. IBU, EBC en ABV zijn afkortingen die je op iedere bierfles tegenkomt. Bierbrouwerijen gebruiken dit om klanten te laten zien op het etiketten wat ze kunnen verwachten van het bier. Door het lezen van dit artikel ben jij voortaan ook instaat om in te schatten of het bier je gaat bevallen al voor je het koopt.

Wat betekent IBU?

IBU is de afkorting van: “International Bitterness Units”. Het is een maat die wordt gebruikt om een standaard beoordeling te kunnen geven op bitterheid. Door mensen zal ieder drankje anders ervaren worden. Een IBU van 50 zal voor sommige ondrinkbaar zijn vanwege de bitterheid en voor andere is het een heerlijk drankje. Over smaken valt dus te twisten, over een gestandaardiseerde index niet.

Je raadt het waarschijnlijk al, maar hoe hoger de IBU-waarde, hoe hoger de bitterheid van het bier. De schaal van IBU gaat van 1 tot oneindig. Maar in de praktijk zal je 1 tot 100 het meeste tegenkomen. Mikkeller heeft ooit een Imperial IPA gebrouwen van 1000 IBU. Zeker leuk, maar of het aan te raden is om te drinken? IPA wordt gezien als de bitterste bierstijl en die zal vaak tussen de 50 en 90 IBU zitten.

Hou je niet van bitter bier? Dan ben je waarschijnlijk een blond bier of Weizen drinker. Deze bevatten een veel lager IBU gehalte en zijn vaak echte doordrinkers.

Wat betekent EBC?

De afkorting EBC staat voor: “European Brewery Convention”. Het is een schaal dat bier classificeert op kleur. De schaal begint op 1 (lichtst mogelijke kleur) en loopt door tot boven de 300. Vanaf een EBC van 60 wordt de kleur al zwart en tussen 60 en 300 is het verschil steeds verder verwaarloosbaar. Wel zou je kunnen afleiden aan een hogere EBC dat je zeer veel geroosterde granen zijn gebruikt, dus koffie en chocolade.

Wat betekent ABV?

ABV is de afkorting voor: “Alcohol by Volume”. Eigenlijk zegt dit het ook meteen. ABV is het alcoholpercentage (of alcoholvolume) in bier. Het wordt uitgedrukt in %, waarbij het percentage gelijk is aan dezelfde mate van alcohol.

Deze afkorting mag niet al te moeilijk zijn, maar het is toch goed om hem benoemd te hebben.

Zelf bier brouwen met een bierbrouw pakket van Brouwpunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code