Welke kruiden en specerijen kun je in bier gebruiken?

Als brouwer vraag je je waarschijnlijk af met welke kruiden en specerijen je eigenlijk bier kunt brouwen. Het eenvoudige antwoord op deze vraag is natuurlijk: ontzettend veel! Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of het is wel mogelijk om er bier mee te brouwen. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel het een en ander voor je onder elkaar gezet als het aankomt op het brouwen van bier met unieke kruiden en specerijen!

Bekende kruiden en specerijen voor het brouwen

Goed, laten we eens kijken naar bekende kruiden en specerijen voor het brouwen. Over het algemeen zijn er een paar kruiden die het goed doen. Dit zijn onder andere chilipeper, koriander, jeneverbes, kaneel, kruidnagel, sinaasappel en zoethout. Dit zijn de smaken die een speciale ondertoon aan het bier weten toe te voegen. Deze kruiden en specerijen zullen over het algemeen in de laatste 10 minuten worden meegekookt met het bier. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de smaak van de kruiden uitgekookt wordt. Belangrijk is het daarom om de kruiden niet veel vroeger toe te voegen.

Welke kruiden passen het beste bij welke bierstijl?

Natuurlijk kun je elke kruid of specerij in elke bierstijl toevoegen. Maar een IPA met kaneelsmaaken een weizen met vanille is niet erg lekker. Deze combinaties worden vaak toegepast bij de bierstijlen:

Weizen:
Kruidnagel, banaan (deze smaken worden vooral uit de gist gehaald)

Wit:
Koriander, citrusvrucht schil

Blond:
Koriander, citrusvrucht schil, kardemon, jeneverbes

Dubbel:
Kaneel, honing, zoethout, kruidnagel

IPA:
Bij deze bierstijl haal je de smaken uit de hop. Verpest deze stijl niet en voeg gewoon geen kruiden toe!

Tripel:
Koriander, citrusvrucht schil, jeneverbes

Quadrupel:
Houtsmaak, kruidnagel, Paradijszaad, curacao

Porter:
Honing, anijs, houtsmaak, vanille, kokos, zoethout, kaneel, chilipeper

Barley Wine:
Honing, vanille, houtsmaak

Stout:
Honing, anijs, houtsmaak, vanille, kokos, zoethout, kaneel, chilipeper

Kies jouw kruiden en specerijen naar eigen smaak

Je ziet wel dat er veel mogelijk is bij het bierbrouwen. Voel je trouwens vrij om te experimenteren. Hoewel het handig is om je te houden aan de kruiden en specerijen die bekend zijn onder de brouwers is het ook mogelijk om een totaal andere weg in te slaan. Wellicht kom je een nieuwe smaak tegen die precies past bij wat je zoekt. Met een beetje creativiteit kun je een eind komen, al helemaal als het aankomt op het brouwen van bier!

Brouw lekker met met onze brouwpakketten!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code