Barrel aged bier – Ervaar deze unieke smaak

Er zijn talloze soorten speciaalbier met bijzondere en unieke smaken. De mogelijkheden om te variëren in ingrediënten en brouwproces zijn eindeloos. Naast variëren met wat er in gaat en het proces tot het maken van bier is het ook mogelijk om, als het brouwproces klaar is, er nog een bijzondere twist aan geven. Barrel aged, oftewel “vatgerijpt”, is een proces waarbij speciaalbier maanden lang of zelf een paar jaar op eikenhouten vaten gerijpt wordt zodat de smaak van het vat intrekt in het bier.

Wat voor vaten worden voor barrel aging gebruikt?

Het is gebruikelijk voor brouwers om vaten te gebruiken die al eens eerder zijn gebruikt voor het rijpen van een andere alcoholische drank. Bourbon whisky vaten zijn hiervoor erg populair. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van vaten waarin voorheen cognac, wijn, port of sherry heeft gerijpt. Een nieuw eikenhouten vat gebruiken om het bier in te rijpen is uitonderlijk, simpelweg omdat dit veel minder smaak afgeeft. Ieder vat is uniek dus uit verschillende whisky vaten kun je nooit exact hetzelfde bier brouwen. Daarom staat er op een barrel aged bier vaak aangegeven uit welk vat het komt en is elke uitgave gelimiteerd.

Welk bier is geschikt om te barrel agen?

In principe kan ieder bier gerijpt worden op een vat. Echter worden niet alle bieren hier lekkerder van. Lichte bieren zijn meestal beter om vers te drinken maar er zijn uitzonderingen. Over het algemeen geldt: hoe donkerder het bier is en hoger alcoholpercentage het heeft, hoe beter geschikt om te rijpen. De meest geschikte biersoorten zijn: quadrupel, imperial stout, barley wine of tripel.

Hoe werkt barrel aging eigenlijk?

Voordat het bier in het vat kan worden overgebracht wordt het vat geprepareerd. Er mogen geen vloeistoffen meer in het vat zitten en geen zuurstof. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een speciale machine. Dit proces heet “voorspannen”. Hierna kan het bier in het vat worden gegoten en wordt het vat luchtdicht afgesloten. Hierna wordt het maanden lang op constante temperatuur bewaart.

Het vat ademt als het ware doordat het een beetje uitzet en inkrimpt gedurende de dag. Hierdoor neemt het eikenhout de biersmaak op en geeft het smaak van eikenhout en de eventuele alcoholische drank smaak die al in het hout zit af. Eikenhout geeft van zichzelf een beetje een vanille achtige smaak af. Dit wordt vermengt met de smaak van de drank dat voorheen in het vat heeft gezeten.

Doordat het bier zo maandenlang blijft liggen worden de suikers die het nog bevat door gisting omgezet in alcohol: nagisting. Hierdoor stijgt het alcoholpercentage, afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige suikers. Sommige bieren kunnen na deze rijping tot 17% alcohol bevatten.

Na een aantal maanden proeft de brouwer het bier en als hij tevreden is over de smaak kan het bier worden gebotteld waarna het kan worden verkocht. Het is dus een lang proces met beperkte hoeveelheden bier. Hierdoor is barrel aged een stukje duurder dan “normaal” speciaalbier. Maar het is het proberen zeker waard!

Zelf barrel aged bier drinken!

Bij Biervaneigenbodem kun je een barrel aged bierpakket bestellen met uitgebreide omschrijvingen van de bieren (smaak, rijping etc.) en de brouwerijen. De bieren in het pakket zijn allemaal afkomstig uit Nederland en zijn lokaal gebrouwen en gerijpt. Wil je niet meteen een heel pakket met barrel aged bieren bestellen? Je kunt ze bij Biervaneigenbodem ook los bestellen met keuze uit diverse soorten.

Proost en geniet van de bieren!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code