In deze blog richten we onze aandacht op een Amerikaanse hopsoort met een zeer hoog alfazuurgehalte en een krachtig karakter: Chinook. Deze bitterhop staat bekend om zijn stevige bitterheid. De hopsoort heeft sinds haar opkomst in de jaren ’80 enorm aan populariteit gewonnen en wordt veel in ambachtelijke brouwerijen en door thuisbrouwers gebruikt.

Specificaties Chinook
Alfazuur12-14%
Betazuur3-4%
Cohumulone29-34%
Oliën1,5-2,7 ml/100g
Myrceen35-40%
Humulene18-25%
Caryofylleen9-11%
Farnesene0-1%

Herkomst en kenmerken van Chinook

Chinook is een Amerikaanse hopvariëteit, die zijn wortels heeft in de jaren tachtig. Het is ontstaan uit een kruising van Petham Golding met een USDA-geselecteerde mannelijke plant. Sinds zijn officiële introductie heeft Chinook zijn stempel gedrukt op de bierwereld. Dit komt vooral door de krachtige en complexe aroma’s.

Deze hopsoort onderscheidt zich door zijn kruidige, dennenachtige, en soms zelfs grapefruitachtige karakter. Met een imposant alfazuurgehalte tussen 11% en 14%, voegt Chinook niet alleen smaak aan bieren toe, maar ook een stevige bitterheid.

Gebruik en alternatieven

Chinook komt goed tot zijn recht in diverse bierstijlen. Vooral in Amerikaanse pale ales, IPA’s, lagers, porters en stouts kan de hopsoort goed gebruikt worden. Door zijn krachtige karakter is het een uitstekende keuze voor brouwers, die op zoek zijn naar een hop die zich duidelijk laat gelden. Hoewel Chinook primair wordt gebruikt als bitterhop, wordt het af en toe ook als aromahop gebruikt.

Voor degenen die graag experimenteren, is het combineren van Chinook met andere Amerikaanse hopsoorten zoals Centennial of Cascade een interessante mogelijkheid. Ook hopvariëteiten zoals Simcoe en Citra worden vaak in combinatie met Chinook gebruikt. Als alternatief voor Chinook kunnen Columbus en Centennial interessante keuzes zijn om vergelijkbare smaakprofielen te verkennen.

Bierbrouw pakketten waarin Chinook hop wordt gebruikt