In de wereld van het thuis brouwen is het begrijpen van de nuances van hopwaarden essentieel voor het creëren van een bier dat zowel complex als evenwichtig is. Het groene goud geeft bier een heerlijke bitterheid en aroma. Hoe bitter en welk aroma, dat hangt af van de hopsoort. Laten we daarom eens dieper graven in de verschillende waarden van hop en hoe deze een rol spelen in het brouwproces.

Bestel je bierbrouw pakket bij Brouwpunt!

Alfazuur

Alfazuren zijn de bouwstenen van bitterheid in bier. Ze zitten in bepaalde harsen, die het hop bevat. Tijdens het koken ondergaan de alfazuren een proces dat isomerisatie genoemd wordt. Hierdoor ontstaat de bitterheid in het bier. Het percentage alfazuren staat voor de hoeveelheid alfazuren, die in de hop aanwezig zijn. Het alfazuurpercentage bepaalt de mate van bitterheid, die je bier uiteindelijk zal hebben. Bieren met een hoger alfazuurgehalte hebben vaak een scherpere bitterheid, terwijl bieren met lagere percentages een zachtere bitterheid hebben. Het is een delicate balans om de juiste hopvariëteiten te kiezen met het alfazuurgehalte dat jouw bier de gewenste bitterheid geeft. Dit is cruciaal bij het balanceren van smaken in je recept.

Cohumulone

Cohumulone is één van de vijf type alfazuren in hop. Het beïnvloedt de scherpte van de bitterheid. Sommige brouwers vermijden hopsoorten met een hoog cohumulonegehalte, omdat het als scherper kan worden ervaren. Het is echter belangrijk om te weten dat cohumulone slechts één factor is in het complexe samenspel van smaken en aroma’s.

Betazuur

Betazuren zijn een groep van organische zuren die van nature voorkomen in hop, samen met hun tegenhangers, de alfazuren. In tegenstelling tot alfazuren, dragen betazuren minder bij aan de directe bitterheid van bier. Ze zijn namelijk minder oplosbaar in het wort tijdens het brouwproces. Dit betekent dat betazuren minder gemakkelijk isomeriseren en daarom minder bijdragen aan de bitterheid van het afgewerkte bier.

Wat betazuren echter uniek maakt, is hun antimicrobiële eigenschappen. Ze hebben de potentie om de groei van bepaalde bacteriën te remmen, wat gunstig kan zijn voor de houdbaarheid en stabiliteit van bier. Brouwers waarderen betazuren daarom niet alleen om hun bijdrage aan de smaak, maar ook om hun rol als natuurlijk conserveermiddel.

Oliën

Hopoliën zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het aroma en de smaak van je bier. Er zijn meer dan 250 essentiële oliën geïdentificeerd in de diverse hopsoorten. Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waarvan myrceen, humulene, caryofylleen en farneseen de belangrijkste vier zijn. Deze oliën geven hop hun unieke karakter en variëren van kruidig en aards tot citrusachtig en bloemig. Omdat sommige oliën erg vluchtig zijn en gemakkelijk verdampen, zijn er technieken om te zorgen dat de oliën optimaal door het bier opgenomen kunnen worden. Een voorbeeld is ‘dry hopping’, waarbij hop enkele dagen of zelfs weken in het afgewerkte bier geweekt wordt.

Myrceen, humulene, caryofylleen en farneseen

Zoals gezegd spelen deze essentiële oliën een cruciale rol in het uiteindelijke aroma en karakter van het bier. Myrceen draagt bij aan een kruidig aroma, maar kan door oxidatie en het kookproces ook leiden tot citrusachtige aroma’s. Humulene voegt aardse tonen toe en is vooral verantwoordelijk voor het klassieke, ‘hoppige aroma’. Caryofylleen brengt kruidigheid en pittigheid. Farneseen draagt bij aan de fruitige en bloemige aroma’s. De verhouding van deze oliën in hop kan verschillen tussen seizoen en teeltlocaties. Het combineren van hopsoorten met verschillende samenstellingen van oliën kan leiden tot complexe en gebalanceerde smaken.

Wat te doen met deze informatie?

We hebben een blog serie waarin we verschillende hopsoorten uitlichten. In deze serie voegen we ook de waardes van de hop toe. Uiteraard is het aan te raden om deze waardes altijd bij je leverancier te checken. Zoals gezegd kan het per hopoogst schelen wat de waardes zijn.

Hop blog serie

Hoe kies je de juiste hop voor jouw bierstijl?

Hop is veel meer dan alleen bitterheid. Het geeft je bier zijn karakter: bloemig, fruitig, [...]

Hopsoort: Pilot – Engelse hopsoort – bitterhop

We vervolgen deze hopserie met een veelzijdige Engelse dubbeldoelhop: Pilot. Deze hopvariëteit stamt uit de [...]

Hopsoort: Nelson Sauvin – Nieuw-Zeelandse hopsoort – dubbeldoelhop

We vervolgen deze hopserie met een unieke Nieuw-Zeelandse hop: Nelson Sauvin. Deze hopvariëteit stamt uit [...]

Hopsoort: Warrior – Amerikaanse hopsoort – bitterhop

In deze blog staat we een krachtige Amerikaanse hopsoort centraal die bekend staat om zijn [...]

Hopsoort: Vanguard – Amerikaanse hopsoort – edele aromahop

We vervolgen deze hopserie met een interessante Amerikaanse hop: Vanguard. Deze hopvariëteit stamt uit de [...]

Hopsoort: Tradition – Duitse hopsoort – aromahop

In deze blog staat een klassieke Duitse hop centraal: Hallertau Tradition. Deze hopvariëteit wordt meestal [...]

Hopsoort: Tettnanger – Duitse hopsoort – aromahop

Dit keer duiken we dieper in de wereld van Duitse hop met een hopsoort die [...]

Hopsoort: Tardif de Bourgogne – Franse hopsoort – aromahop

Dit keer duiken we in de wereld van Franse hop. We richten onze aandacht op [...]