Bierfles etiketten maken – alles wat je moet weten

Nederland kent heel wat amateur brouwers. Hoewel je jouw bier niet gelijk in de winkel hoeft te zetten kun je wel zelf je bierfles etiketten maken. Door middel van deze bierfles etiketten kan je jouw biertje namelijk voorzien van een unieke uitstraling. We begrijpen maar al te goed dat je niet precies weet waar je moet beginnen. Om je op weg te helpen hebben we hieronder dan ook een stappenplan voor je gemaakt wat je zelf kan volgen. Voor je het weet beschik je zelf ook over je eigen etiketten voor je bierflesjes!

Bestel bij Brouwpunt jouw bierbrouw pakket!

  • Denk na over de naam – het eerste wat je zal moeten doen als je aan de slag wilt gaan met je eigen bierfles etiketten is natuurlijk het verzinnen van de naam. Verzin een naam in je eigen dialect of bedenk iets anders creatiefs. Op Untappd kun je zien of jouw nieuwe brouwerij al bestaat. Wel zo leuk om jouw brouwerij ook gelijk vast te leggen op Untappd zodat jij en je vrienden de gebrouwen bieren ook kunnen inchecken! Op zoek naar een mooi logo? Kijk op Fiverr en laat iemand voor een paar euro een logo ontwerpen.
  • Kijk naar de afmetingen – heb je een naam gekozen voor jouw bierfles etiketten dan is het tijd om te kijken naar de afmetingen. De maat van de etiketten hangt voornamelijk af van de vraag waar je het etiket op wilt plakken. De meest gebruikte bierflesjes zijn BNR flessen. Hiervoor past een etiketten van 5,5 cm bij 9 cm perfect op. Een hals etiketten kun je op 3 cm bij 5 cm houden.
  • Ontwerp je eigen etiketten – Nu komt het moment, je hebt de naam bedacht en je hebt vast een idee wat je op je etiketten wilt hebben.Maar hoe ga je dit op het etiketten krijgen? Ben je creatief met tekenen dan kun je hem natuurlijk helemaal zelf ontwerpen. Een digitale oplossing die je kunt kiezen is door gebruik te maken van Adobe Spark ( spark.adobe.com ). Log in met bijvoorbeeld je Google account en je komt direct in een persoonlijke omgeving. Hier kun je een nieuw project starten en door te kiezen voor een aangepaste formaat kun je de afmetingen van90 mm bij 55 mm aanhouden. Vervolgens kun je verder gaan met afbeeldingen al geselecteerd door Adobe, of je upload zelf afbeelding die jij in het etiketten wilt verwerken. Ben creatief en je kunt heel gemakkelijk een prachtig ontwerp maken.
  • Druk de etiketten af – wanneer je de vormgeving achter de rug hebt is het tijd om de bierfles etiketten te drukken. Als je alleen voor jezelf gaat brouwen is het niet nodig om een drukkerij te benaderen. Een gewone printer kan zonder problemen bierfles etiketten printen. Ben je nu wel echt van plan om grote oplages te maken dan is het handig om wel even een drukkerij te zoeken. Zij maken gebruik van ander papier en inkt wat een stuk voordeliger is dan een huis, tuin en keuken printer.
  • Plak de etiketten op de fles – Je zal al snel denken dat je voor het plakken van de etiketten lijm nodig hebt, maar niets is minder waar. Bier etiketten hoeven helemaal niet zo goed te plakken. Hoe vaak peuter je zelf niet een etiketten in no-time los van een koud flesje? Ditklinkt misschien raar, maar werkt perfect. Pak een schaaltje en giet hier een laagje melk in. Haal je etiketten door deze melk heen en plak het op het flesje. Druk alles goed aan en zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes onder zitten. Zorg vooral dat de hoekjes goed zijn aangedrukt. Door de caseïne in melk blijft het etiketten goed plakken. En je hoeft niet bang te zijn dat het gaat stinken, dit zal niet gebeuren.

Gefeliciteerd, je hebt je eigen bierfles etiketten gedrukt!


Benieuwd naar het brouwproces? Volg onze cursus bier brouwen!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code