Abdijbier wordt vaak in één adem genoemd met trappistenbier. Dat is grotendeels correct, echter is het wel zo dat abdijbier geen bierstijl is. Dat wordt door veel mensen vaak wel gedacht. Onder abdijbier vallen meerdere soorten bieren. De oorsprong van dit bier komt uit de Middeleeuwen en werd gebrouwen door monniken in kloosters. In dit artikel gaan we je uitleggen wanneer een bier een abdijbier is en waar het vandaan komt. Ook vertellen we je welke verschillende abdijbieren er zijn.
Wanneer is een bier een abdijbier?
Er zijn geen specifieke regels omtrent abdijbier. Hoe je een bier ook brouwt, je kunt er voor kiezen om dit vervolgens een abdijbier te noemen. De meeste bieren die deze naam dragen zijn echter lid van de Unie van Belgische Brouwerijen. In dat geval zul je wel aan de gevraagde voorwaarden moeten voldoen als je het keurmerk wilt ontvangen. Bekende biermerken die hier lid van zijn is onder andere Leffe, Grimbergen en Affligem.
Om aan de voorwaarden te voldoen dien je zoals zojuist gezegd, lid te worden van de Unie van Belgische Brouwerijen. Verder moet het bier worden gebrouwen en verhandeld door een niet-trappistenabdij. Als een brouwerij een samenwerking heeft met een abdij is dat ook een optie. Verder moet er abdij geld worden betaald, dat vervolgens naar een goed doel gaat. Tot slot mag de abdij de verkopen maar ook de marketing controleren.
Leer zelf bier brouwen met een bierbrouw pakket van Brouwpunt!
Waar komt de abdijbier vandaan?
Als we gaan kijken naar de geschiedenis van abdijbier, moeten we een lange tijdreis maken naar het verleden. Het stamt af uit de middeleeuwen. De kloosters in die tijd hadden moeite met het creëren van geld. Het idee ontstond om bier te gaan brouwen, want dit werd ontzettend veel gedronken. Meer als water, omdat dat dat toen niet gereinigd werd. Het zat vol met bacteriën. Bier werd gezien als een betere keus dan water. Dat kunnen we ons vandaag de dag natuurlijk helemaal niet voorstellen. Je verwacht het niet, maar de monniken in het klooster hielden ook wel van een glaasje.
Met behulp van enorme ketels werden de abdij bieren gebrouwen. Het was een groot succes totdat de oorlogen van start gingen. De gebruikte ketels werden ingenomen en omgesmolten. Zo konden er wapens van worden gemaakt die bij konden dragen aan de strijd. De productie nam in die tijd dan ook flink af. Toen de oorlogen voorbij waren is de productie weer begonnen maar in kleinere aantallen. Dat is ook de reden waarom het wordt gezien als speciaalbieren.
Verschillende soorten abdijbier
Het zal je ondertussen duidelijk zijn dat Abdijbier geen bierstijl op zich is. Er zijn meerdere stijlen die onder het kopje ‘abdijbier’ valt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan enkel- en dubbel bier. De bruine kleur is wat donkerder en de smaak is vrij zoet. Ook Quadrupel bier valt onder de abdijbieren. De kleur is donker, en heeft een zware maar een rijke volle smaak. Opvallend is de de bier verder gist op de fles. Tot slot de tripel bier dat bekend staat om zijn fruitige smaak tonen.