Bier maken? Hoe dan? Leer het van de experts!

Wil jij weten hoe je bier moet maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bier maken zit in ons bloed en we geven je graag de handvaten om zelf thuis bier te maken. Bier maken kan iedereen je heb alleen de juiste informatie, bierbrouw pakket en materialen nodig om thuis een top bier te maken.

Wat voor bier kun je maken?

Leuk dat je op dit artikel hebt geklikt, want waarschijnlijk ben jij benieuwd hoe je zelf thuis bier kunt maken? Je hebt al een bierstijl in gedachte die je lekker vind en zelf wilt maken. Om maar direct antwoord te geven op de vraag: Je kunt elke bierstijl thuis maken!

Lees ons artikel over alle bierstijlen die er momenteel bestaan: Klik hier

Elke bierstijl wordt op dezelfde manier gemaakt. Er zijn 4 basis ingrediënten waar elk bier aan moet voldoen. Namelijk: Hop, Mout, Water en Gist. Door te combineren met de vele verschillende ingrediënten ontstaat er steeds weer een ander bier. Door de toevoeging van kruiden en specerijen of door het bier te oak agen kun je de mogelijkheden oneindig maken.

Een oude Duitse wet verbod het vroeger om meer dan de 4 basis ingrediënten van bier te gebruiken om bier te maken. Deze wet werd bekend als het Reheitsgebot.

Wat heb je nodig om bier te maken?

Om bier te maken heb je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig. Brouwpunt is expert in het leveren van kant en klare bierbrouw pakketten en deze zijn al zeer compleet. In een bierbrouw pakket vind je namelijk de vergistingsmaterialen en de ingrediënten om bier te brouwen. Het enige wat je zelf uit eigen keuken nodig hebt, is het volgende:

Bestel een bierbrouw pakket

Wat zijn de stappen van bier maken?

Bier maken gaat in een aantal stappen. Voor elke bierstijl die je gaat maken doorloop je dezelfde stappen. Wel is het zo dat sommige stappen wat langer duren dan de andere. Een Weizen is bijvoorbeeld sneller gemaakt dan een Barley Wine. Dit heeft te maken dat een zware bierstijl meer ingrediënten bevat en dus meer tijd nodig heeft om te verwerken. Maar elk bier gaat door deze stappen heen:

  1. Schroten
  2. Maischen
  3. Filteren/Spoelen
  4. Koken
  5. Koelen
  6. Vergisten
  7. Bottelen

Zelf bier maken, de stappen in beeld

Een uitgebreide uitleg over de stappen van het bier maken kun je vinden op deze pagina: Zelf bier maken

Bier maken of bier brouwen?

Ondanks dat de titel van dit artikel zegt dat we bier gaan maken, is bier maken eigenlijk een term die je niet mag gebruiken. Bier brouwers krijgen een allergische reactie als mensen vragen hoe ze het bier ‘gemaakt’ hebben. Bier wordt namelijk gebrouwen! Bier maakt je dus niet, maar bier brouw je. Een lekken band maak je en een IPA bier brouw je. Ben dus gewaarschuwd als je met een bier brouwer spreekt en hem over jouw bier brouwen ervaringen gaat vertellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code