Feiten en fabels over Hop

Zoals je weet is hop een van de bestanddelen van bier. Het hop zorgt onder andere voor een volle, bittere smaak van het bier. Zonder hop proeft bier toch al snel erg slap. Nu zien we dat er nog altijd een hoop fabels ontstaan als het aankomt op hop en bier in het algemeen. Om deze voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je zou moeten weten over hop!

Wat is hop eigenlijk?

Voordat we kijken naar de belangrijkste feiten en fabels is het handig om even kort te kijken naar wat hop eigenlijk is. De hopplant heeft speciale bellen die gebruikt worden voor het maken van bier. In de bellen van de plant van de plant zitten lupulinekorreltjes. Deze bevatten alfa,- en bètazuren en zorgen voor de bitterheid van het bier. De bittere smaak komt pas echt naar boven wanneer je het bier gaat koken. Tot die tijd heeft het een vrij milde smaak.

  • Feitje – bier is een natuurlijk product

De mensen die zeggen dat bier een natuurlijk product is hebben volledig gelijk. Het is namelijk gemaakt van natuurlijke producten. Voor het maken van bier heb je eigenlijk niet zo extreem veel nodig. Je moet water, mout, hop en gist bij elkaar gooien. Dit is in feite alles wat je nodig hebt. Door het natuurlijke karakter van deze stoffen heb je dus een volkomen natuurlijk product in handen.

  • Fabel – bier bevat geen gluten

Een grote fabel die nog altijd door veel mensen wordt geloofd is dat er geen gluten in bier zitten. Hoewel het inderdaad zo is dat er bepaalde biersoorten zijn die geen gluten hebben is dit niet voor alle biersoorten het geval. Naast hop zitten er namelijk in veel biersoorten speciale graaneiwitten. Deze eiwitten komen met name uit tarwe, rogge en gerst. Een deel van het gluten in de gerst of tarwekorrel wordt tijdens het mouten afgebroken. Echter kan er nog altijd een spoor van gluten in zitten.

  • Fabel – van hop word je stoned

Er zijn mensen die denken dat je stoned wordt van hop. Voor deze mensen hebben we helaas slecht nieuws, het klopt namelijk niet. De reden dat mensen dit waarschijnlijk denken is het feit dat de hop plant verwant is met de hennepplant. Echter bevat hop geen THC of CBD, hierdoor wordt je er dan ook niet high of stoned van.

Het is altijd leuk om te zien welke dingen er gewoonweg echt niet kloppen en welke dingen er een kern van waarheid bevatten. Door dit artikel heb je in ieder geval een beter beeld gekregen over het gebruik van hop. Zonder hop krijgt het bier natuurlijk niet de volle smaak die je gewend bent. Mocht je nog veel meer te weten willen komen over het maken van bier dan is het handig om zeker even op de site te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!

Ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code