Waarom heb je als bierbrouwer een vergistingskast nodig?
Een klimaatkast, ook wel vergistingskast genoemd, is een zeer belangrijk onderdeel voor een (hobby)brouwer. Tijdens de vergisting wordt namelijk het smaakprofiel van het bier bepaald en de temperatuur heeft hier grote invloed op. Elk type gist produceert andere smaken als je deze op verschillende temperaturen houdt. Een weizen krijgt een kruidnagel achtige smaak tussen de 18 en 22 graden, maar ga je de temperatuur ophogen naar 23 tot 25 graden dan krijg je een meer banaan achtige smaak. Ben je een echte saison drinker, dan heb voor de winterperiode zeker een klimaatkast nodig. Een goede saison wordt vergist tussen de 24 en 27 graden. Dit is natuurlijk erg lastig gecontroleerd te doen als een vergistingsemmer in je woonkamer staat.
Ben je een beginnende brouwer en twijfel je over de volgende stap die je wilt zetten om beter bier te brouwen. Bouw een klimaatkast en de kwaliteit van je bier gaat direct omhoog. Dit is de beste investering die je kunt doen!
Brouw zelf bier, kijk hier hoe!
Wat heb ik nodig voor een klimaatkast?
Voor een vergistingskast heb je niet eens zo veel nodig. Ook met een klein budget bouw je in een mum van tijd een op en top vergistingskast. Je hebt 3 onderdelen nodig, namelijk:
– (oude)Koelkast
– Verwarmingselement
– Temperatuurregelaar
Koelkast
Misschien heb je thuis nog een oude koelkast staat die je kunt gebruiken voor het bouwen van een klimaatkast. Zo niet, struin Marktplaats af om te kijken of iemand in jouw omgeving nog van een oude koelkast af wilt. Vaak gratis af te halen of voor een paar tientjes over te nemen. De grote van je klimaatkast bepaal je natuurlijk zelf. Mijn klimaatkast heb ik gekocht om een 30 liter vergistingsemmer in te kunnen laten staan.
Verwarmingselement
Een verwarmingselement kun je van verschillende apparatuur maken. Belangrijk is dat er een stekker aangemaakt kan worden om in de warmte stopcontact van de temperatuurregelaar te pluggen. Enkele voorbeelden van veel gebruikte verwarmingselementen in een klimaatkast zijn:
Verwarmingsplaat Terrarium lamp
Temperatuurregelaar
De temperatuurregelaar gaat ervoor zorgen dat de temperatuur in de koelkast gelijk blijft. Zoek een temperatuurregelaar met een sensor, één koude en één warme stopcontact. De regelaar stel je bijvoorbeeld in op 20 graden. De sensor meet de temperatuur van het bier (buitenkant emmer) en is dit 19 graden dan schakelt de regelaar de warmte stopcontact aan. Nu zal je warmte bron aan gaan en de vergistingsemmer wordt verwarmd naar 20 graden. Is het 21 graden, dan schakelt het koude stopcontact in en koelt de vergistingsemmer af.
Er zijn verschillende opties die je kunt nemen, namelijk een STC-1000 of een Inktbird ITC-308. Beide worden door hobbybrouwers erg veel gebruikt.
STC-1000
Wil je de goedkope oplossing, dan bestel je een STC-1000 uit China. Voor ongeveer 7 a 8 euro wordt deze naar Nederland verzonden en je hoeft alleen nog zelf de stopcontacten en bekabeling te monteren. Er zit al wel een sensor op die de temperatuur kan meten. Dit is een leuke optie voor de handige klusser!
Inktbird ITC-308
Deze temperatuurregelaar is gemaakt voor bierbrouwers. Helemaal compleet afgewerkt en al direct klaar om te gebruiken. Er wordt duidelijk aangegeven wat de warme en koude stopcontacten zijn. De instellingen die gemaakt kunnen worden op het apparaat zijn zonder al te veel moeite ingesteld. Wel moet je de instellingen op het apparaat zelf maken. Er zijn ook andere Inktbird varianten waar een Wi-Fi module inzit waardoor je vanuit je luie stoel de temperatuur kunt verhogen of verlagen via je telefoon.
Bestel een bierbrouw pakket
Hoe bouw ik een klimaatkast?
Indien je bovenstaande items allemaal hebt aangeschaft is het bouwen van een klimaatkast een fluitje van een cent.
Hang of bevestig het warmte element in je koelkast. Doe dit zo tactisch mogelijk, warmte lucht stijgt op, dus plaats een terrarium lamp onderin. Een verwarmingsplaat plak je tegen de achterkant van de koelkast aan. Zet je emmer er nooit direct op! Dan wordt het temperatuurverschil in je emmer namelijk veel te groot.
Leg je temperatuurregelaar op de koelkast of plaats hem op een plek wat jij handig vind.
Zorg dat de sensor in de koelkast uitkomt (langs het rubber van de koelkast is het makkelijkst) en plak deze op je vergistingsemmer. Plak hem met een spons eromheen om de sensor niet te veel te beschadigen met de ducktape.
Plug de koelkaststekker in het koude stopcontact en plug de verwarmingsplaatstekker in de warmte stopcontact. Stel je temperatuurregelaar in op de gewenste temperatuur en het resultaat is perfect gecontroleerd bier!
Waar moet ik op letten bij het instellingen van een klimaatkast?
Geef je temperatuurregelaar een marge waar tussen hij mag schommelen. Zet je de marge op 0 graden, dan zal je regelaar continue bezig zijn met of verwarmen of koelen. Dit jaagt de stroomkosten natuurlijk omhoog en is helemaal niet nodig.
De best practice hierin in om een marge van 0,3 graden lager en 0,3 graden hoger te accepteren. Je stel je regelaar in op 20 graden, hij koelt of tot 19,7 en dan pas schakelt de warmte stopcontact in om weer te verwarmen tot 20 graden. Op 20 graden gaat het warmte stopcontact weer uit, maar je verwarmingselement is niet direct afgekoeld en de temperatuur zal daarom nog iets oplopen. Om te voorkomen dat direct je koude stopcontact ingeschakeld geef je hem dus een marge van 0,3 graden.
Zowel de STC-1000 als de Inktbird hebben deze optie om in te stellen.
Volg onze brouwcursus, bekijk hem hier!
Bekijk ook onze andere blog posts!