Hevelfilter maken

Hoe moet je een hevelfilter maken?

Een hevelfilter is een onmisbaar brouwtool die iedere fanatieke hobbybrouwer in zijn assortiment zou moeten hebben. Door de filter en spoelstap uit te voeren met een hevelfilter zal je een veel helderder bier als eindresultaat bereiken. Ook is er minder zuurstofinslag tijdens het gebruik van een hevel. In deze instructie gaan we uit van een gemiddelde brouwpan, om 5 liter bier te maken, met een diameter van 25 centimeter.

Nog nooit zelf bier gebrouwen, check hier de brouwstappen!

Hoe werkt een hevelfilter?

Een hevelfilter zorgt dat je tijdens de filter en spoelstap gebruik maakt van een natuurlijk gevormd filterbed van graan kafjes. Je zet de hevelfilter in je maischpan met de inkepingen in de koperen buizen naar beneden. De granen van het maischen bestaan uit puur zetmeel, eiwit, maar ook grovere delen en de kaft van het graan. Je zuigt aan de siliconenslang tot je ziet dat de wort halverwege in de slang zit, dan laat je hem los in een andere pan. Je hebt nu een vacuum gecreëerd waardoor het wort blijft doorlopen. De eerste deel van het filteren zal nog bestaan uit de zetmeel en andere kleine delen graan. Vang deze op en voeg deze weer bovenaan toe in de maischpan. Na een aantal minuten zal je zien dat de wort steeds schoner wordt. Je weet nu dat je een goed filterbed hebt gevormd in je maischpan. De kafjes en graan delen liggen nu zo mooi op elkaar, dat het wort er nog wel doorheen kan maar de kleinste delen niet meer. Dit zorgt uiteindelijk voor een kraakhelder bier. Ben daarom ook voorzichtig als je het spoelwater gaat toevoegen. Giet je dit namelijk te hard in je maischpan, dan verstoor je het filterbed en moet je opnieuw beginnen met het vormen van het filterbed.

Een hevelfilter kopen? Nee dat doe je niet, een hevelfilter maak je!

Welke materialen heb je nodig voor het maken van een hevelfilter:

15mm koper buis – 58 cm
12mm koper buis – 63 cm
Messing afsluitkap 15 MM – 2x
Messing afsluitkap 12 MM – 6x
Knelkoppeling messing knie 15×15 mm
Knelkoppeling messing knie 15×12 mm
Bonfix T-koppeling – 1x
Siliconen slang – 1 meter
Kunstof kraantje Little 10mm – 1x

Volg onze thuisstudie, vlog de cursus bier brouwen!

Een hevelfilter bouwen doe je zo!

STAP 1

Snij met een pijpsnijder de koperen buizen op maat. Houdt onze maten aan voor een 25 cm pan:

15 mm koperen buis
1 deel        8 cm
1 deel      30 cm
2 delen    10 cm

12 mm koperen buis
1 deel          8 cm
1 deel      23 cm
2 delen    16 cm

STAP 2

Boor met een metaalboor in het midden van de koperen buizen op de volgende plekken een gat:

15 mm koperen buis
 15 cm buis = 13 mm gat

12 mm koperen buis
23 cm buis = 2x 7 mm gat (elke kwart van de buis) 
16 cm buis = 7 mm gat

Bonfix T-koppeling
Boor in het midden van de T-koppeling een gat van 13 mm

STAP 3

Zaag met een metaalzaag in de koperen buizen, van de 12 mm buizen met de lengte 23 en 16 cm, gleuven op 2 centimeter afstand van elkaar. De inkepingen mogen tot 1/3 van de buis komen.

Zorg ervoor dat je tijdens het zagen van de gleuven alvast rekening houdt dat de gleuven straks naar de onderkant van de pan wijzen. Je wilt de inkepingen dus naar onder gericht hebben. Zet de hevelfilter alvast in elkaar om te bepalen waar je de inkepingen wilt maken. Let dan ook op dat de gaten die je geboord hebt, de doorstroming in de buizen garandeert.

STAP 4

Knel de knelkoppelingen van de T-koppeling aan de 15 mm buizen. 

Je hebt nu de basis van je frame gelegd. 

Zet de hevelfilter in elkaar. Als je te ruim geboord hebt zullen sommige buizen wat losser zitten, dit geeft niet je hevel zal gewoon goed zijn werk gaan doen.

STAP 5

De uiteindes van de buizen zijn nu nog open, dus je hevel is nog niet helemaal af. Druk de messing afsluitkappen op de juiste uiteindes van de buizen.

We laten deze, en de andere delen, bewust los omdat je na het gebruik de hevel goed wilt kunnen schoonmaken. Met een vaste constructie is dat haast niet te doen.

STAP 6

Deel de siliconen slang op in 2 stukken van 50 cm. In het midden plaats je het kraantje. Het filteren/spoelen wil je namelijk niet te snel doen. Door een kraantje op je hevel te plaatsen kun je de doorvoer van het wort rustig laten verlopen. Hierdoor verhoog je het brouwzaalrendement.

STAP 7

Zet je hevelfilter na het maischen in je pan of vergistingsemmer. Door het aanzuigen van het wort via de siliconen slang creëer je een vacuüm en zal het automatisch verder doorlopen.

Een hevelfilter heeft een moutbed nodig om goed te kunnen filteren. De eerste 2 maatbekers (zoals in het filmpje) bestaat uit troebele wort. Doordat het moutbed nog niet goed is neergestreken zal je de eerste liter (of 2 liter) terug moeten gooien in je pan. Pas als het wort helder is, ga je het overhevelen in je kookpan. Dit zorgt voor kraakhelder bier!

Tip, door je maischpan te isoleren wordt de maischstap een stuk eenvoudiger!

Bestel vandaag nog een bierbrouw pakket!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code