Bierbostel brood recept – zelf brood bakken

Bierbostel brood

Waarschijnlijk ben je als brouwer wel bekend met bostel. Dit zijn natuurlijk de granen die na het maischen van het bier niet meer nodig zijn. Nu is het eigenlijk zonde om deze granen weg te gooien. Het zijn namelijk nog prima granen om te gebruiken. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het mogelijk om met bostel zelf een heerlijk bierbostel brood te maken. Om je als echte keukenprinses aan de slag te laten gaan hebben we in dit artikel een lekker recept voor je opgenomen. Zo heb je naast een heerlijk bier ook nog eens een voedzaam brood!

Wat heb je nodig om bierbostel brood te maken?

Het maken van brood van bostel is niet alleen ontzettend lekker, maar het is ook nog eens super gezond. In deze granen zitten namelijk een hoop gezonde voedingsstoffen. Door de volle smaak van het brood is dit heerlijk voor bij de borrel. Voordat je kunt beginnen met dit recept is het belangrijk om het nodige in huis te halen. Voor dit recept zal je over de volgende ingrediënten moeten beschikken:

  • 375 gram tarwebloem
  • 250 gram bostel
  • 200 ml bier
  • scheutje olijfolie
  • 2 gram zout
  • 7 gram droge gist (bakkersgist)

Bestel je bierbrouw starterspakket bij Brouwpunt!

Bierbostel brood maken

Heb je deze spullen in huis gehaald dan is het tijd om aan de slag te gaan. Er zijn een aantal stappen die moet doorlopen om het brood te bakken. Wij zetten ze voor je op een rij:

1. Meng de ingrediënten met je hand of in een broodbakmachine. Volgorde van het toevoegen van de ingrediënten maak niet zoveel uit.
2. Kneed het deeg goed voor zo’n tien minuten. Goed kneden is noodzakelijk om alles goed met elkaar te mengen.
3. Laat het deeg na het kneden zeker een goed anderhalf uur rijzen op een warme plek. TIP, doe dit onder een theedoek om vieze insecten of vliegen ervan te houden.
4. Maak de vorm van het brood wat jij wilt hebben. Ben je creatief, dan kun je gaan vlechten of een andere unieke vorm ervan maken.
5. Laat het vervolgens weer een halfuurtje rijzen.
6. Verwarm de oven op 210 graden en bak het brood in het midden van de oven voor een uur. 
7. Je weet dat het brood klaar is als je een satéprikker erin steekt en als je hem omhoog haalt geen deeg meer meeneemt (gratis bakkers tip).

Bierbostel brood

Wat te doen met het al het bierbostel?

In dit recept gaan we uit van één brood met 250 gram bierbostel. Je kunt zelf wel inschatten hoelang je normaal met één brood doet, waarschijnlijk al gauw 2 tot 4 dagen. Dit ligt ook vooral aan de gezinsgrote. Maar ga je aan de slag met een bierbrouw pakket van Brouwpunt, dan zal je al gauw 1 kilo (bij een blond bier), tot 2,5 kilo (bij een stout bier) bierbostel overhouden na je brouwdag. Dit betekent dat je wel 4 tot 10 broden kunt bakken na 1 keer bier brouwen. Dat is nog eens voordelig!

Natuurlijk ga je niet al die broden direct maken nadat je al 4 uur in de keuken hebt gestaan om bier te brouwen. Je kunt bierbostel ook prima invriezen en later weer gebruiken. Dus onze tip is om na het brouwen pakketjes van 250 gram bostel te maken en deze in te vriezen. Is je brood voorraad op, dan ga je weer terug de keuken in en maak je heerlijke verse bierbostel broden!

Wil je ook zelf bier brouwen, bekijk onze pagina over de stappen!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code