Wat is een SMaSH bier recept?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er ontzettend veel verschillende recepten te vinden als het aankomt op het brouwen van bier. Een van de populairdere opties van dit moment is om te kiezen voor het SMaSH bier recept. Benieuwd wat je hier van kunt verwachten en wat de term eigenlijk inhoudt? Dan is het verstandig om dit artikel even goed door te nemen, we hebben het een en ander namelijk voor je verzameld vandaag!

Opzoek naar lekkere bier recepten? Kijk eens op bierbrouwrecepten.nl !

Wat is SMaSH eigenlijk?

Voordat we ingaan op het brouwen van Smash is het handig om eerst even bij het bier zelf stil te staan. De term SMaSH staat voor Single Malt en Single Hop. Deze stijl van bier kan niet alleen een uitstekend bier opleveren, maar het is ook gelijk een geweldige manier om de kenmerken van een bepaalde mout en een specifieke hop te verkennen. Hoewel deze bieren eenvoudig lijken, kunnen ze wel degelijk zeer complex zijn. Aangezien er geen stijlrichtlijnen zijn voor dit type staat het je vrij om de bieren hop of mout gericht te maken ieder soort alcoholgehalte, zolang het maar een single malt en hopsoort is. Dit geeft je als brouwer dan ook echt gelijk veel vrijheid voor bij het brouwen.

Het kiezen van het mout

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zal je bij het SMaSH recept een bepaald soort mout moeten kiezen. Bij de keuze van de mout die in dit bier wordt gebruikt, zijn er een paar punten waarmee rekening moet worden gehouden. Zo moet je bij het kiezen van mout denken aan de diastatische kracht die de mout heeft om zetmeel om te zetten in vergistbare. Daar komt bij dat de mout het hopkarakter van het bier moet aanvullen. Denk dus goed na over het soort mout wat je graag wilt gebruiken voor jouw bier. Over het algemeen is het handig om gewoon het recept te volgen, zo ga je niet de fout in. Kies een basismout zoals bijvoorbeeld Pilsmout of Pale Ale mout.

De juiste soort hop voor een SMaSH bier recept

Naast de mout zal je ook de hop in huis moeten halen voor het brouwen van je bier. De hopsoort voor deze bieren moet goed worden gekozen. Dit is namelijk echt van invloed op het totale brouwproces. Sommige hopsoorten zorgen voor een bittere smaak wanneer ze vroeg in het kookproces worden gebruikt. Dit maakt het noodzakelijk om bepaalde aanpassingen te maken tijdens het brouwen. Het is echt zo dat ieder soort hop kan worden gebruikt voor het maken van dit soort bier. Kies net als bij de mout voor een hop die het moutkarakter aanvult en die het echt in evenwicht brengt. Om de complexiteit te verhogen is een combinatie van vroeg, laat en droog hoppen essentieel.

SMaSH bier recept – Zelf een SMaSH brouwen

Door het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk zelf ook zin om SMaSH te maken. Hoe kan je nu het beste beginnen? Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder het recept voor Smash voor je onder elkaar gezet. Door deze stappen te volgen weet je zeker dat ook jij binnen no time je eigen batch Smash kunt maken:

OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBrouwpunt IPA SMaSH
Brouwdatum11-07-2021
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume5,0 l
Begin SG1,088 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)53 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
6,00 lKraanwater
2,56 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,0 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,0 gCitrapellets12,0%60 min.43,7 IBU
5,0 gCitrapellets12,0%15 min.9,7 IBU
19,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU

Gist

HoeveelheidNaamType
5,0 gNottingham bovengist

Ons assortiment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code