Brouwpunt favoriet: Russian Imperial Stout

Bier is beschikbaar in vele soorten bierstijlen. Van een fris biertje voor in het zonnetje tot aan een zwaarder bier om de avond mee af te sluiten. Als je op zoek bent naar een bier met een volle smaak dan zal je met een Russian Imperial Stout eigenlijk niet de fout in kunnen gaan. Benieuwd wat dit voorbierstijl is en waar de naam eigenlijk vandaan komt? Dan is het geen verkeerd idee om snel verder te lezen, we laten het je hieronder allemaal zien!

Waar komt de naam Russian Imperial Stout eigenlijk vandaan?

Voordat we kijken naar de speciale smaak van de Russian Imperial Stout is het leuk om even het verleden in te duiken. De naam verraad natuurlijk al het land voor oorsprong, toch is het interessant om te weten hoe dit tot stand is gekomen. In januari 1698 werd er een missie georganiseerd door Peter de Grote.  Hij besloot om de banden aan te halen met Engeland. De 25-jarige leider van de missie was een man genaamd Peter Mikhailov. Tijdens zijn reis ontwikkelde hij een echte voorkeur voor Brits bier en tabak. Op deze reis en daarna heeft Peter de Grote veel gedaan om de Russische handel met West-Europa, en met name Groot-Brittannië, uit te breiden.

Zijn voorliefde voor Brits bier zou uiteindelijk overgaan op een laatste Russische Catherine de Grote. In de jaren sinds Peter zijn bezoek aan Londen werd er een nieuwe stijl bier ontwikkeld die een Porter werd genoemd. Naarmate de bieren sterker werden, kwam een subgroep die bekend stond als Porter – Stout. Uiteindelijk werd de “Porter – Stout” enkel “Stout”. Precies, door de invloed van de Russische tsaren heeft het bier de naam Russian Imperial Stout gekregen. Een heerlijke bier wat echt afkomstig is van hoge heren uit Rusland (in combinatie met een flinke dosis inspiratie uit Engeland natuurlijk).

Russian Imperial Stout

De volle smaak van de Russian Imperial Stout

De Russian Imperial Stout is een sterk donker bier met een erg volle smaak van chocolade en koffie. Van oorsprong bevatte dit bier ruim 5 kg hop per vat, dit is erg veel in verhouding tot andere biersoorten. Hier komt de bittere smaak dan ook vandaan. Imperial stout heeft een hoog alcoholgehalte van ruim 9%, sommige bieren kunnen zelfs oplopen tot 15%. Een hoger alcoholgehalte zorgde ervoor dat de Russian Imperial Stout biervaten niet bevroren tijdens de koude route terug naar Rusland. Dit was natuurlijk ideaal voor de export. Zoals vele bierstijlen van vroeger, viel de Russische Imperial Stout van zijn troon in de 20e eeuw.

Maar gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer liefhebbers die kiezen voor deze bierstijl. Vandaag de dag bestaan er vele lekkere soorten Russian Imperial Stouts binnen deze categorie die ons herinneren aan het feit waarom de keizers van heel Rusland meer dan 300 jaar geleden zo dol waren op dit bier. Als echte bier liefhebber zou je de Russian Imperial Stout zeker eens moeten proberen, al helemaal als je fan bent van zwarte biersoorten!

Brouwpunt ervaringen met Russian Imperial Stout

Een brouwdag waarin je een RIS (afkorting voor Russian Imperial Stout) gaat brouwen vergt altijd wat meer aandacht dan bijvoorbeeld een blond bier. Je gaat werken met een grote mout stort, in onze 5 liter pakketten zit al gauw 2,5 kilo aan mout. Vergelijk dit met een blond van 1 kilo en je ziet al dat dit een uitdaging kan worden. Tijdens de maischstap ben je vaak in een dikke granenpap aan het roeren. Het is belangrijk om heel regelmatig te roeren om zo een hoog rendement uit je granen te halen. Tijdens het maischen ruik je al de koffie en chocolade aroma naar voren komen, dit is een voorbode van een topper van stout!

Bij Brouwpunt hebben we een zeer goed en door en door getest basis stout recept. Het fijne van deze bierstijl is dat je er van alles mee kunt doen. Wij experimenteren daarom ook graag met nieuwe kruiden en specerijen .De barrel age techniek kun je heel goed toepassen door het bier te oak agen. Hierdoor kun je bourbon, whiskey of cognac tonen aan je bier toevoegen. Verder past dit bier ook heel goed bij een kokos smaak of vanille.


Russian Imperial Stout brouwpakketten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code