In de wereld van honingliefhebbers roept het fenomeen ‘versuikering’ vaak angst op. Maar wat als ik je vertel dat dit natuurlijke proces eigenlijk geen reden tot paniek is? Versuikerde honing is niet het einde van de wereld, maar eerder het begin van een nieuwe smaakervaring. Ook voor jouw mede maakt versuikering van honing niks uit. Laten we eens duiken in deze zoete wereld van honing en zijn vele gedaanten.

Versuikering van mede honing: Natuurlijk en Normaal

Versuikering, ook bekend als kristallisatie, is een natuurlijk proces waarbij de glucose in honing kristalliseert en waardoor het dikker en korreliger wordt. Dit gebeurt wanneer de concentratie glucose hoger is dan die van fructose in de honing. Het is belangrijk te benadrukken dat versuikering geen teken van bederf is, maar eerder een teken van authenticiteit. Het toont aan dat de honing onbewerkt is en geen toegevoegde suikers bevat.

Leer zelf een mede maken

Variatie in Versuikering

Interessant is dat het proces van versuikering kan variëren afhankelijk van het type honing. Sommige soorten honing hebben van nature een hoger gehalte aan glucose en zijn dus vatbaarder voor versuikering. Aan de andere kant zijn honingsoorten met een hoger fructosegehalte, zoals acaciahoning, minder geneigd om te versuikeren en blijven ze vaak lang vloeibaar.

In onze mede starterspakketten maken we gebruik van bloemenhoning. Deze versuikerd in ongeveer 3 a 4 maanden.

Versuikerde honing weer vloeibaar maken

Maar wat te doen als je een potje versuikerde honing hebt. Misschien al deels versuikerd ontvangen van Brouwpunt of besteld en pas een paar maanden later begonnen aan de mede. Maak je geen zorgen, want je kunt er nog steeds van genieten! Versuikerde honing behoudt nog steeds al zijn heilzame eigenschappen en smaak. En je kunt het gemakkelijk weer vloeibaar maken door het zachtjes op te warmen in een warmwaterbad of door het kort in de magnetron te verwarmen.

Heb je een versuikerd potje honing en wil je mede gaan maken. Besteed dan geen tijd aan het vloeibaar maken van de honing, maar schep het direct in de emmer en meng het met het water.

Houdbaarheid van honing

Laten we ook de tijdloze schoonheid van honing niet vergeten. Honing die honderden jaren oud is, kan nog steeds veilig en smakelijk zijn om te eten. Er zijn gevallen bekend van archeologen die honing hebben ontdekt in oude graftombes die nog steeds perfect eetbaar waren. Dit komt door de unieke samenstelling van honing, die antibacteriële eigenschappen heeft en van nature conserveert. Dus, als je ooit een potje honing vindt dat al een tijdje in je voorraadkast staat, hoef je je geen zorgen te maken. Het is waarschijnlijk nog steeds net zo lekker als de dag waarop het werd afgevuld.

Conclusie

Laten we een einde maken aan de angst voor versuikerde honing en het omarmen als een natuurlijk fenomeen. Ook geeft versuikerde honing je een bevestiging dat je met een echt natuurlijk product te maken hebt. Suikering is goed en je maakt er heerlijke medes mee!