Wat doet een mouterij?

Waarschijnlijk heb je wel eens van een mouterij gehoord. Voor de amateur brouwers is dit natuurlijk een bekend begrip. Mout is super belangrijk tijdens het brouwproces. Een graan of gerstkorrel is geen mout voor het eerst langs een mouterij is gegaan. De kans is klein dat je weet wat een mouterij precies doet, je bent namelijk niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat je hierover moet weten. Lees dus snel verder om te zien wat een mouterij eigenlijk doet!

Maak kennis met het mouten in de mouterij

Om te zien wat een mouterij doet is het natuurlijk wel zo handig dat je weet wat het mouten zelf eigenlijk betekent. Mouten is het proces van het weken, ontkiemen en drogen van graan om het om te zetten in mout. De mout wordt voornamelijk gebruikt voor het brouwen van bier en whisky, maar kan ook worden gebruikt om moutazijn of moutextract te maken. Voor het mouten worden verschillende granen gebruikt. De meest voorkomende zijn gerst, tarwe en rogge. Er zijn verschillende soorten apparatuur die gebruikt kunnen worden om de mout te produceren. Een traditionele vloer moutapparaat ontkiemt de granen in een dunne laag op een vaste vloer. Het graan wordt vervolgens met de hand geharkt en gedraaid om de granen los en luchtig te houden.  In een modern mouthuis is het proces meer geautomatiseerd en wordt het graan ontkiemd op een vloer die is gegroefd om lucht door de laag met granen te persen.

Het verwerken van het graan in de mouterij

Het graan wordt in de mouterij ontvangen van de boer. Het wordt van het veld gehaald en gereinigd en indien nodig gedroogd om ervoor te zorgen dat het graan in de beste conditie blijft om goede mout te produceren. Op dit drogen komen we zo nog even terug. De gerst wordt getest om te controleren of hij geschikt is voor het mouten en om te voorkomen dat dode of ongeschikte gerst in het proces terechtkomt. Dit is natuurlijk logisch, voor het brouwen van het bier moet je namelijk over goede mout beschikken. Wanneer het mout is goedgekeurd wordt het verpakt en weer doorverkocht. Vervolgens krijg jij als brouwer het binnen om te gebruiken.

Het drogen van het graan in de mouterij

Gerst die in de mouterij binnenkomt met een vochtgehalte van meer dan 13% moet worden gedroogd voordat het veilig kan worden opgeslagen. Het vocht wordt verwijderd door verwarmde lucht (tot 50 °C) door het graan te laten circuleren en kan worden uitgevoerd met behulp van speciale graandrogers of als een batch-proces met behulp van een oven. Hoge temperaturen zullen de gerstembryo’s beschadigen, dit zorgt ervoor dat het graan niet zomaar zal ontkiemen. De droge gerst kan veilig worden opgeslagen voor een periode 18 maanden zonder dat het gaat schimmelen.

Ons assortiment

Bekijk ook onze andere blog posts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code