Mout schroten – Alles wat je Moet weten

Mout schroten

Iedere bierbrouwer is wel bekend dat mout schroten belangrijk is voor je kunt bier brouwen. Mout is natuurlijk een van de ingrediënten die nodig is om bier te kunnen maken. Nu is het van belang dat je weet dat je niet zomaar mout in je brouwsel kunt toevoegen. Dit zal namelijk altijd  eerst geschroot moeten worden. Aangezien niet iedereen weet wat het mout schroten inhoudt en wat de manieren zijn waarop je dit het beste kunt doen hebben we de belangrijkste informatie in dit artikel voor jou op een rijtje gezet. Door dit aandachtig door te lezen krijg je een beter beeld bij het schootproces

Benieuwd hoe je van graan mout maakt? Lees dan ons blog over de mouterij!

Het belang van mout schroten

Om te zien wat het belang is van mout schroten moeten we eerst even kijken naar de mout zelf. Mout bestaat eigenlijk uit allerlei kleine korrels. Deze korrels bestaan uit zetmeel met aan de buitenkant een hard laagje, dit noemen we ook wel een kaf. Je kunt de kaf zien als een soort beschermlaag. Deze laag zorgt ervoor dat het mout langer houdbaar is. Erg handig natuurlijk, maar je wilt de inhoud van de graankorrel om alcohol te kunnen produceren. De kaf moet je tijdens het schroten zoveel mogelijk proberen heel te houden. Deze kaf zorgt namelijk voor een natuurlijk filterbed tijdens de filterstap van het bier brouwen. Het schroten van het mout is ook wel het malen of pletten van de zaden. Schroten met een schrootmolen en pletten met een wals.

Dit malen zorgt er dus voor dat het zetmeel bloot komt te liggen. Hierdoor is het tijdens het maischen een stuk eenvoudiger om het om te zetten tot suikers die vergist (of niet vergist) kunnen worden. Belangrijk is om niet te grof te schroten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het zetmeel niet genoeg vrij kan komen. Te fijn is echter ook weer niet de bedoeling nu dit in het brouwsel achter kan blijven en je filterbed verstopt kan raken. Het draait er dus echt om dat je de juiste balans weet te vinden. 1 mm tot 1,25 mm is een standaard grote om je molen of wals op in te stellen.

Brouwpunt, het startpunt voor bierbrouwers. Bestel hier jouw bier brouw pakket!

Op welke manieren kan je mout schroten?

Wil je zelf mout schroten dan is het handig om hiervoor een schrootmolen in hus te halen. Dit is een speciale molen die je in staat stelt om alle gerst op een eenvoudige manier te malen. Soms is het mogelijk om een boormachine aan te sluiten op de molen, dit zorgt ervoor dat je nog sneller klaar bent. Het is ook mogelijk om een oude koffiemolen te gebruiken voor het mout schroten. Echter zal je bij deze optie over het algemeen wel echt een stuk langer bezig zijn. Kies je voor de molen dan moet je alles goed vastzetten om ervoor te zorgen dat je de juiste structuur krijgt.

Mout schroten

Koop de juiste schrootmolen

Wij, bij Brouwpunt, verkopen de beste schrootmolen die op dit moment op de markt te koop is. Door dat je een molen gebruikt blijven de kafjes heel, maar breekt wel de graankorrel. Een schrootmolen gebruik je liever niet omdat dan ook de kafjes kapot gaan. Je kunt dan geen mooi filterbed meer creëren tijdens de filter stap.

Neem zeker een kijkje op onze Brouwketel pagina als je twijfelt of je het bierbrouwen groter aan wilt pakken!

Tot slot

Dankzij dit artikel weet je als het goed is al een stuk meer over het proces van het mout schroten. Het is dus echt noodzakelijk om dit te doen. Door de handige manieren kan je dit zelf gelukkig vrij eenvoudig doen. Nog meer te weten komen over het brouwen van bier? Neem dan zeker even een kijkje bij de andere artikelen op deze site. Er is namelijk nog veel meer te ontdekken voor jou als amateur brouwer!

Bekijk ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code