Wat is IPA Bier? Leer een india Pale Ale bier kennen!

IPA bier staat voor India Pale Ale, een soort bier dat traditioneel wordt gebrouwen met veel hop. De overvloedige hop wordt vaak gebruikt om het bier te bewaren en dient als conserveermiddel van het bier. Dit om het bier goed te houden tijdens de lange reizen van Engeland naar britse koloniën in India in de jaren 1700.

Waarschijnlijk ben je al bekend met andere soorten bieren, zoals Pils bier en Ales. IPA bier is eigenlijk deze 2 bierstijlen, maar dan flink gedompeld in de hop! Het verschil tussen een IPA en andere biersoorten begint al voordat het brouwproces begint: verschillende giststammen worden gebruikt om een IPA te maken dan die voor andere bieren. Deze gisten produceren meer fruitige smaken zoals perzik of bubblegum in plaats van die geassocieerd met Ale of Pils.

Hoe de India Pale Ale aan zijn naam kwam?

De IPA is een van de meest populaire en veelzijdige bieren die er zijn. De IPA komt uit Engeland en staat voor India Pale Ale, een bier dat wordt gebrouwen met licht gemoute granen, iets zoeter met hop. De moderne bierstijl werd in 1721 gestart door de Britse brouwer James ‘Father’ Burton aan boord van een Oost-Indiase stoomboot op weg naar Calcutta. Ter ere van zijn reis naar India ontwikkelde hij dit bier dat twee keer zoveel bestand zou zijn tegen de extreme klimaatveranderingen als een gewone ale. Door het bier te drooghoppen bleef het bier langer vers en was het zo geschikt om de reis aan te kunnen. Zo konden ze lekker blijven drinken, want was moet je anders op zo’n lange boot reis!?

Ben je benieuwd naar de IPA bier stijl, maar weet je niet waar je moet beginnen? Probeer een bierbrouw pakket!

Evolutie van IPA Bier

De evolutie van IPA bier is een verhaal van experimenteren en aanpassen.

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw hebben Amerikaanse craft brouwers deze stijl overgenomen en lokale hoppen gebruikt. Ook Brouwpunt gebruikt echte Amerikaanse hoppen omdat deze echt de focus leggen op hop aroma’s en die willen wij jullie laten leren kennen. De Amerikaanse hopsoorten staan bekend om hun tropische aroma’s zoals citrus en pompelmoes.

IPA-bieren zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden in de ambachtelijke brouwindustrie. Het bier is ook zo populair geworden dat het nu een van de meest geconsumeerde soorten bier in Nederland is. Een IPA bier is ook heel goed thuis te brouwen. Steeds vaker brouwen mensen thuis in een brouwketel hun eigen verse IPA’s. Je kan dan ontzettend goed combineren met verschillende hoppen, mouten en gist. Pas wel op voor oxidatie, daar is deze stijl wel gevoelig voor als je het zelf gaat brouwen.

Nieuwere stijlen van IPA-bier

IPA (India Pale Ale) is de bierstijl die de ambachtelijke bierwereld op zijn kop zette. Hop maakt IPA’s zo hoppig, bitter en uniek. Er zijn een paar hoofdtypen IPA: Amerikaanse, Engelse en Australische IPA’s.

Amerikaanse IPA’s hebben de neiging om een intensere hopsmaak en -aroma te hebben dan hun Britse neven als gevolg van hogere concentraties hop. Ze hebben ook lagere niveaus van alcohol.

Engelse IPA’s zijn over het algemeen minder bitter dan andere IPA’s en hebben de neiging om een meer moutige smaak en aroma te hebben.

Nieuwere ambachtelijke brouwers in Australië hebben hun eigen soorten IPA-bier gemaakt die verschillen van de traditionele heldere, goudkleurige Britse en Amerikaanse bieren. Op 21 maart 2014 werd aangekondigd dat een India Pale Ale in Australische stijl genaamd Yenda Pale Ale het eerste Australische bier werd dat een gouden medaille won op de World Beer Cup in Denver Colorado USA. Dit maakt het ook een van de slechts twee gouden medailles gewonnen door een Australisch ambachtelijk bier op de World Beer Cup.

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code