Zelf hop kweken in eigen tuin

Zelf hop kweken

De meeste bierbrouwers kiezen ervoor om hun hop in te kopen bij een speciaalzaak. Dit is niet zo gek, het is namelijk wel zo makkelijk. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een alternatief. Je kunt namelijk zelf hop kweken in je eigen tuin! Ben je benieuwd waar je op moet letten, hoe je het moet laten groeien en wat de beste tips en tricks zijn? Lees dan snel verder, we laten het je hieronder namelijk allemaal zien!

Welke hopsoorten kan je eigenlijk kweken?

Als het aankomt op het kweken van hop in je eigen tuin zijn er veel hopsoorten waar je voor kunt kiezen. Wel is het zo dat sommige soorten wat makkelijker te verkrijgen zijn dan andere soorten hop. Over het algemeen kom je als beginnende brouwer uit bij de Cascadeplant. Deze plant gaat jarenlang mee en voorziet je ieder jaar weer van genoeg hop om mee te kunnen brouwen. Maar er zijn meerdere soorten die je kunt kweken, zoals:

 • Chinook
 • Cashmere
 • Challenger

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van hopplanten die je zelf kunt planten bij jou in de tuin. Het is namelijk ook mogelijk om te kiezen voor ander soort planten. Citra of Simcoe is erg populair om te gebruiken als hop in bieren, helaas zit hier patent op en is deze vrijwel niet te krijgen. Kijk even goed naar het soort hop wat je graag in je bier wilt gebruiken. Ga na wat ongeveer het alfazuur zal zijn van de hopsoort, maar bind je hier zeker niet aan vast. Zonder professionele apparatuur zal je nooit exact weten hoe bitter de hop jouw bier maakt.

Hoe moet je hop kweken?

Over het algemeen is het niet erg lastig om zelf hop te kweken. Wel is het zo dat je een aantal diverse stappen zal moeten doorlopen als je alles goed wilt doen. Welke stappen zijn dit vraag je je af? We hebben hieronder een stappenplan voor beginners opgenomen die je zelf eenvoudig kan volgen als je aan de slag wilt gaan met het kweken van hop.

 • Het planten van de hopplanten

Voordat je de hopplanten echt in de grond zet moet je natuurlijk even goed kijken naar waar je ze neer wilt zetten. Als de herfst nog niet zo lang begonnen kun je al beginnen met de voorbereiding van de grond. Kies een plaats op het zuiden die overdag veel zonlicht krijgt, het liefst een iets hoger gelegen plaats die goed draineert. Zet in het voorjaar wortelstokken van dezelfde soort ongeveer 1 meter uit elkaar en houd verschillende cultivars ten minste 2 meter van elkaar vandaan. Begraaf elke wortelstok ongeveer 15-30 cm diep. Plant hier vervolgens de hopplant of hopplanten die jij hebt gekocht.

 • Bouw een frame voor de planten

Heb je planten in de grond gezet dan zal je een soort frame moeten bouwen voor je planten. Hop groeit namelijk het liefst verticaal. Het is noodzakelijk om de planten te ondersteunen. Doe je dit niet dan kan het zijn dat de planten beginnen te knakken. Effectieve ondersteuningsmethoden variëren van eenvoudige stukken stevig bindtouw tot geavanceerde systemen die flink wat geld kosten. Zorg er alleen voor dat wat je ook kiest sterk genoeg is om een volgroeide, zware plant te dragen. Commerciële hopboerderijen hebben hekken die tot 6 meter hoog zijn. Hoewel je dit als beginnende brouwer niet hoeft te doen is het wel van belang om ze voldoende hoog te maken.

 • Verzorg je planten en geef ze water

Het is vervolgens van belang dat je jouw planten gaat onderhouden. Met mest is het mogelijk om de grond van de planten te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de planten net even wat beter zullen groeien dan zonder voedingsstoffen. Ook moet je de planten met regelmaat water geven. Het is de bedoeling dat de plant genoeg water krijgt om te wortelen, maar niet zoveel dat de wortelstokken beginnen te rotten. Zodra de eerste scheuten de grond raken (2-4 weken na het planten) zal het vrij snel gaan met de planten. Zorg er dan ook echt voor dat je voldoende aandacht besteed aan de planten!

 • Het oogsten van de hop

Als alles goed is gaan je planten flink groeien en is het tijd om ze te oogsten. Tegen eind augustus of begin september worden de hopbellen lichter van kleur en beginnen ze te drogen en papierachtig aan te voelen. Dit is een indicatie dat het tijd is om te oogsten, hoewel dit echt puur een richtlijn is waar je soms van af zal moeten wijken. Zodra je beslist hebt om te oogsten, knip je gewoon de top van het touw af waar de plant op geklommen is en leg je de rank plat op de grond. Laat de ranken tot de eerste vorst aan de plant zitten, snoei de planten dan ongeveer zo’n 30 cm boven de grond af en gooi de ranken weg als voorbereiding op de winter.

 • Droog de hop (niet noodzakelijk)

Deze stap is alleen bedoeld voor de mensen die van plan zijn om hun hop lang te bewaren en die het dus niet gelijk nodig hebben voor het brouwen. Een voedseldroger kan je hop drogen, maar veel thuiskwekers bouwen geïmproviseerde rekken om de oogst te verwerken. Je kunt raamhorren, luchtfilters of kippengaas afwisselen met enkele lagen hop en lucht over de opstelling blazen met een ventilator om de hop te kunnen drogen. Droog de hop net zolang totdat je broze papierachtig hopbellen krijgt met stengels die knappen als je ze buigt. Een warme garage is een ideale plaats om hop te drogen omdat dit uit de zon ligt maar toch droog genoeg is.

Hoe kan je de geoogste hop bewaren?

Heb je de stappen van hierboven gevolgd dan zal ook jij in staat zijn om je eigen hop te kweken in je tuin. Een vraag die veel mensen zichzelf stellen is hoe ze eigenlijk het beste hun geoogste hop moeten bewaren. Heb je zelf hop gekweekt dan is het mogelijk om de hop gewoon in een plastic zak op te slaan. Van belang is wel om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak haalt. Mocht je een vacuümapparaat hebben dan kan je deze gebruiken om dit te doen. Heb je dit gedaan dan kan je de hop prima in de vriezer bewaren. Het makkelijkste is natuurlijk om kleinere porties te maken, zo heb je meer controle over hoeveel je nodig hebt voor het brouwen.

Hoe moet je de hop gebruiken?

Hoewel we het hierboven al even kort hebben aangestipt is het handig om even kort in te gaan op de vraag hoe je de hop moet gebruiken. Het is mogelijk om hop nat of gedroogd te gebruiken. We spreken van natte hop wanneer de hop net is geoogst. Dit is de hop die nog geen 24 uur geleden van de plant af is gehaald. Over het algemeen zorgt natte hop voor een iets frissere smaak en voor wat minder zuur. Naast het natte hop is het mogelijk om je hop gedroogd te gebruiken. We hebben het over gedroogde hop wanneer de hop langer dan 24 uur van de plant is gehaald, al duurt het echte droogproces natuurlijk wel wat langer dan een dag. Deze hop heeft een iets zuurdere smaak bij het brouwen.

Tips en tricks voor zelf hop kweken

Nu je wat meer weet over het kweken van hop en het bewaren van de oogst is het van belang om te kijken naar een aantal handige tips en tricks. Om je net even wat beter op weg te helpen hebben we hieronder de belangrijkste tips en tricks voor het succesvol kweken op een rijtje gezet:

 • Haal onkruid weg – het is super belangrijk om onkruid weg te halen in de lente. Wanneer je dit niet doet dan is de kans groot dat de groei van de hop belemmerd wordt, niet wat je wil hebben tijdens het kweken. Wied het onkruid voorzichtig weg en zorg ervoor dat je de hopplant niet beschadigd.
 • Zorg voor voldoende water – hopplanten hebben best wel wat water nodig om goed te kunnen groeien. Zorg er dan ook voor dat je jouw planten van genoeg water voorziet als je ze echt goed wilt laten groeien. Hoe weet je wanneer je ze water moet geven? Als de bovengrond droog aanvoelt dan is het tijd om even wat water over de planten heen te sproeien.
 • Geef je planten wat extra in mei – de maand mei is een belangrijke maand op het gebied van het kweken van hop. Dit is namelijk de maand waarin de hopplanten veel groei meemaken. Om deze groei te kunnen ondersteunen is het handig om je planten wat extra’s te geven. Dit kan je doen door kunstmestzakjes e kopen die zijn voorzien van hoge concentraties kalk, fosfor en magnesium.
 • Controleer je planten op schimmels – hoewel je er niet op zit te wachten is het mogelijk dat je planten last krijgen van schimmels of van andere vervelende plantenziektes. Als je er op tijd bij bent dan is het mogelijk om te voorkomen dat de rest van de plant besmet raakt. Knip de besmette gedeeltes weg en zorg ervoor dat je alles goed in de gaten houdt.

Door de informatie uit dit artikel weet je als je als het goed is beter waar je op moet letten bij het kweken van hop. Door deze tips en tricks goed te volgen zal ook jij in staat zijn om je eigen hop te kweken. Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook nog eens heerlijk voor in het bier. Neem ook zeker een kijkje bij de vele andere artikelen die er hier op de site te vinden zijn!

Mijn eigen ervaring met hop kweken

In de lente van 2020 heb ik 3 hopplanten gepland, namelijk: Chinook, Cascade en Challenger. Ik ben niet meteen begonnen met een professioneel hopframe, maar heb de hop tegen een bouwhek aan laten groeien. Veel water gegeven en de scheuten tijdens het groeien horizontaal begeleid door het rek heen. Helaas heeft de Challenger plant het niet gehaald, de hop werd bruin en was daarom niet bruikbaar. De Chinook en Cascade daarentegen zaten vol mooie hopbellen!

Eind september (iets te laat dus) heb ik geoogst. Zoals je kan zien op de foto heb ik de hop voorzichtig gedroogd in de oven. Maar zelfs de oogst van 2 planten in het eerste jaar duurde zeer lang om te drogen in de oven. Na een paar uur ben ik gestopt en heb ik de hop in vacuümzakken verpakt en in de vriezer bewaard. De hop rook zeker niet naar de bekende Cascade en Chinook geur. Die tropische geur herkende ik helaas niet.

Besloten om een IPA te brouwen met de hoppen uit eigen tuin. De standaard Brouwpunt IPA mout gebruikt met de standaard IPA gist. Aangezien ik niet wist hoeveel alfazuur in de hoppen zat heb ik de eigen gekweekte hop alleen gebruikt als aromahop. De voor mij bekende Columbus hop heb ik als bitterhop gebruikt en in de laatste minuut de helft van de oogst toegevoegd in de pan voor 5 liter bier. Het had flink gesneeuwd, dus het koelen in de sneeuw gedaan.

Het eindresultaat is verrassend een erg lekker bier geworden. Het is zeker geen IPA zoals die bedoeld was, maar een heerlijk goed doordrinkbare Pale Ale kan ik het wel noemen. Al met al, een hoop moeite maar toch een goed resultaat. Erg leuk als experiment om gedaan te hebben!

Lees hier of een zelf gebrouwen bier over datum kan

Benieuwd naar het brouwen van bier? Volg onze cursus bierbrouwen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code