Bier over datum – Kan speciaalbier bederven?

Je salaris is gestort en je kan weer op jacht naar de mooiste, nieuwste en lekkerste bieren in de bier speciaalzaak. Alles wat er staat bevalt je wel en voor je het weet zit heel je winkelwagen vol met flesjes bier. Helemaal niet erg natuurlijk, want het komt toch wel op denk je nog. Na een aantal maanden kom je erachter dat je nog niet alles had opgedronken en dat er een aantal flesjes bijstaan waarvan de THT datum is verlopen. Oeps, bier over datum, en nu? In dit artikel kun je lezen wat bier over datum betekent voor supermarkt bier en zelfgebrouwen bier.

Kan speciaalbier bederven?

Om meteen maar antwoord te geven op de vraag: Nee, speciaalbier bederft niet als het over datum is! Dat is toch al meteen goed nieuws. Mocht de “Tenminste houdbaar tot”, verkort ook wel THT genoemd, zijn verlopen van jouw flesje speciaalbier, dan kun je deze nog veilig drinken. Of de smaak je zal bevallen is een tweede.

De smaak van het bier zoals een brouwer het bedoeld heeft zal in de loop van de tijd afvlakken en dat is het enige nadeel van bier over datum drinken. De hoparoma’s van bijvoorbeeld een IPA zullen afnemen en ook kruiden en specerij smaken aan het bier gaan afnemen. Wil je het bier ervaren zoals het hoort, dan moet je echt zorgen dat je het binnen de houdbaarsheidsdatum opdrinkt.

THT datum controleren

Vaak wordt de THT datum verward met de TGT datum. TGT staat voor “Te gebruiken tot”. TGT is voor producten die echt niet meer gegeten of gedronken mogen worden na een bepaalde datum omdat het bedorven is. Bij THT is dit totaal niet het geval. Het is zelfs wettelijk vastgelegd dat bieren boven de 10% geen THT datum hoeven te bevatten. Sommige brouwerijen maken hier gebruik van. Zo heeft Jopen een serie bieren uitgebracht met een THT tot 2040. Dat zal met een knipoog bedoeld zijn, want bier 20 jaar bewaren is nooit een goed idee, maar zo kan het bier niet over de datum gaan.

Brouw je eigen bier met een Brew Monk brouwketel! Voordelig bij Brouwpunt

De hype van gerijpt bier!

Maar er is heerst in de beergeeks wereld ook een complete hype van het drinken van “gerijpte” bieren. Dit zijn bieren van bekende brouwerijen die juist beter worden van een paar jaartjes extra rijpen en dus over datum zijn. Het beste voorbeeld van gerijpt bier is toch wel Hertog Jan. Als je in Arcen een rondleiding door de brouwerij doet kun je op het einde een eigen fles Hertog Jan Grand Prestige wegleggen in de kelder. Er staan daar al rekken vol met flessen van andere bezoekers stof te happen. En een Grand Prestige van 5 jaar oud is ook wel om te smullen!

Leer bier brouwen met een bierbrouw pakket van Brouwpunt

Bij bieren waar hergisting op de fles plaatsvind zal oxidatie een stuk minder snel in optreden. Door het toevoegen van kristalsuiker voor het bottelen, zal de restant gist in het bier de suiker weer gaan vergisten. Dit proces heet hergisting. Door het hergisting wordt het zuurstof uit de, inmiddels gekroonkurkte fles, verbruikt. Er komt dus geen zuurstof meer in de fles en oxidatie kan haast niet meer optreden.

Deze bieren van de verschillende brouwerijen worden door rijping juist alleen maar beter:

BrouwerijBier
Hertog JanGrand Prestige
ChimayChimay Blauw
Orval BreweryOrval
WestmalleTripel
LatrappeQuadrupel

Hoe kun je bier het beste bewaren?

Wil je het bier wat je hebt gekocht toch voor een langere tijd bewaren? Je hebt bijvoorbeeld een goede aanbieding kunnen scoren waardoor je van jouw favoriete bier een aantal kratten hebt kunnen kopen. De beste tip is om je bier dan te bewaren in een koele en donkere ruimte. Bier is namelijk zeer gevoelig voor licht (lees UV). De meeste bierflesjes tegenwoordig zijn daarom ook bruin. Hierdoor zal er al iets van licht worden tegengehouden. De bierflesjes van Heineken of Grolsch zijn groen en staan ook bekend als echte bedervers. Zet je kratje Heineken zeker geen half uur op een warme dag in je tuin, want het is niet meer te drinken (als het dat al was).

Hoelang blijft eigen gebrouwen bier houdbaar?

Het is zeer moeilijk om een echte THT datum aan je bier te hangen en daarom te bepalen wanneer bier over datum gaat. Alles heeft te maken met jouw skills van brouwen, bottelen en ook zeker de manier waarop je het bier bewaard. Maar hobby bierbrouwers kunnen het beste onderstaand schema aanhouden voor hun bieren.

BierTenminste houdbaar tot
Bier met tarwemoutNa de hergisting direct drinken
SourPas na 6 maanden drinken
Bieren rond 5%1 maand rijpen en een THT van 8 maanden
Bieren rond tussen 5 en 9%2 maanden rijpen en een THT van 15 maanden
Bieren boven de 9%3 maanden rijpen en een THT van 24 maanden

Wat kun je doen met bier wat over de datum is?

Mocht je het bier wat over datum is nou echt niet lekker vinden, dan kun je het bier wegspoelen in de gootsteen. Maar je kunt het ook nog nuttig inzetten voor andere zaken!

Maak een insecten val

Een van de iritatiepunten van de zomer, zijn natuurlijk die smerige fruitvliegjes die rond je prullenbak en koffiezetapparaat vliegen. Door een flesje cola om te toveren in een fruitvliegen val, kun je met een laagje oud bier prima de vliegjes lokken en zo een toch wel mooie dood laten sterven.

Koken met bier

Bier kan nooit oud genoeg zijn om te gebruiken tijdens het koken. Een van de meest toegepaste recepten is het maken van suddertjevlees met een scheutje bier.

Ook na het bier brouwen kun je met de bostel een bierbostel brood bakken. In dit recept heb je ook bier nodig en dat kan prima met oud bier.

Verwijder roest

Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar het is een grootmoeders huishoud tip. Leg je zilverwerk in een plastic bak en giet er bier overheen. Laat het een nachtje weken en de volgende dag is de roest van je zilver verdwenen. Ideaal!

Conclusie

Bier over de THT datum kan dus gewoon veilig gedronken worden. Maar waarom zou je bier over de datum laten gaan? Daar zit vaak al het probleem, zorg gewoon dat je het bier op tijd drinkt! Zo kun je weer eerder aan een nieuwe lading toppers beginnen.

Begin je brouw avontuur met een bierbrouw starterspakket

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code