5 brouwfouten die je niet moet maken

Ons land kent steeds meer mensen die het leuk vinden om zelf hun eigen bier te brouwen. Hoewel het brouwen van bier over het algemeen niet het lastigste is wat je kunt doen zal je wel op een aantal zaken moeten letten. Helaas worden er nog altijd een hoop brouwfouten gemaakt tijdens het brouwen. Om ervoor te zorgen dat jij deze fouten niet zo snel zult maken hebben we hieronder een selectie voor je gemaakt met de top X brouwfouten die je zeker niet mag maken!

  • Je maakt niet genoeg schoon

De eerste stap die je moet nemen om heerlijk bier te maken is dat je schone spullen moet gebruiken. Dit is dan ook gelijk waar het vaak fout gaat bij de beginnende brouwers. Brouwen is een rommelig proces. De spullen die je gebruikt schoon houden zorgt er niet alleen voor dat de spullen netjes blijven, maar het zorgt er ook nog eens voor dat de smaak van je bier beter zal worden. Weet dat er een groot verschil bestaat tussen het schoonmaken en het reinigen van je spullen. Schoonmaken zorgt ervoor dat er geen stof of vuil meer in het bier terecht kan komen tijdens het proces. Dit doe je eigenlijk altijd met een speciaal sopje. Bij het reinigen zal je jouw spullen alleen ontdoen van ongewenste bacteriën, dit is dus echt iets anders.

  • Je gebruikt water van een slechte kwaliteit

Het leidingwater bij jou uit de kraan kan prima smaken, maar het kan meer kwaad dan goed doen als je het aan je brouwsel toevoegt. Ongefilterd, gechloreerd water kan bier voorzien van een plastic of metalen smaak. Bovendien kunnen de pH-waarde en het ionenprofiel, afhankelijk van het waterpeil in de regio waar je woont, het uiteindelijke gewicht en de pH-waarde van je bier veranderen. Het is mogelijk dat je lokale leidingwater niet de mineralen of pH-balans bevat die nodig zijn om het recept dat je volgt te produceren. Naarmate de bierstijlen zich over de hele wereld ontwikkelden, werden veel van deze stijlen deels gebouwd met het type water dat beschikbaar was in het gebied waar ze voor het eerst verschenen. Zo heeft bijvoorbeeld Bohemen’s Pilsen, de geboorteplaats van de normaal pils, zacht water met zeer weinig mineralen. Als je op zoek bent naar een specifieke stijl bier dan zal je ook ander water moeten gebruiken. Dit water is echt anders dan het water wat je bij jou uit de kraan kunt halen.

  • Je knijpt in de graanzak

Er zijn veel brouwers die werken met een speciale BIAB zak. Dit kan op zich niet heel veel kwaad, het is namelijk een makkelijke manier om jouw bier mee te maken. Nu is het wel zo dat veel brouwers met deze techniek de fout maken door te hard in de graanzak te knijpen.. Een zachte knijpbeweging is echt een stuk beter dan het te hard in de zak knijpen. Het overmatig in de zak knijpen om elke druppel smaakvolle sappen uit de zak te halen kan ook stoffen vrijmaken die bekend staan als looistoffen. Deze stoffen zullen ervoor zorgen dat het wort bij jou in het bier een raar smaakje krijgt, dit wil je niet hebben. Spuit je hoofdkorrels met heet water om je wort te extraheren en laat voor de speciale korrels de zak leeglopen. Laat de korrels vervolgens druipend drogen voordat je ze weggooit. Door hierop te letten zal je niet meer zo snel te maken krijgen met een rare smaak in je bier.

  • Je houdt de temperatuur niet in de gaten

Wil je goed bier kunnen brouwen dan is het noodzakelijk dat jouw gist in het aanbevolen temperatuurbereik blijft. Zonder de juiste temperatuur zal je batch al erg snel kunnen mislukken. Het temperatuurbereik voor elke giststam is meestal te vinden op de verpakking. Al kan je ook een kijkje nemen op de website van de fabrikant. Het brouwen buiten dit temperatuurbereik kan warme of fusee-alcoholen produceren. Ook kan het de smaak van je bier aantasten. Een van de grootste verbeteringen die een brouwer kan aanbrengen aan zijn installatie is de toevoeging van temperatuurregeling. Er zijn vele mogelijkheden waar je voor kunt kiezen om de temperatuur bij te houden. Hoe je het ook doet, het regelen van je temperatuur is echt een van de beste dingen die je maar kunt doen als je ervoor wilt zorgen dat jouw bier aan je verwachtingen voldoet.

  • Je leest de instructies niet goed door

Dit is een fout die voornamelijk gemaakt wordt door de echte beginnende brouwers. Er zijn veel bierbrouw pakketten die zijn voorzien van slechte instructies. Soms worden de instructies wel goed gegeven, maar worden ze niet opgevolgd. Daarnaast zijn er veel slechte bronnen van informatie te vinden via het internet die brouwers op het verkeerde spoort zetten. Dit is dan ook echt de reden dat je er altijd voor moet zorgen dat je je goed inleest in jouw bierrecept en dat je voldoende onderzoek doet voordat je gaat brouwen. Online Forums met mensen die ook bier brouwen zijn een goede bron voor het leren brouwen. Hier kan je dan ook vragen stellen als je ergens tegenaan loopt tijdens het brouwen van jouw bier. Zeker geen verkeerd idee als je ervoor wilt zorgen dat het niet fout gaat tijdens het brouwen.

Door op de bovenstaande zaken te letten is de kans veel kleiner dat jouw bier zal mislukken tijdens het brouwen. Zolang je hier op let is het dan ook eigenlijk onmogelijk geworden om een verkeerde batch te maken. Nog meer te weten komen als het aankomt op het brouwen van bier? Blijf dan zeker even hangen op deze site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!

Leer bier brouwen met onze cursus bier brouwen!

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code