Glutenvrij bier is een steeds populairder wordend alternatief voor mensen, die geen gluten kunnen eten vanwege coeliakie oftewel glutenintolerantie. Een fijne ontwikkeling in de wereld van het speciaalbier, zodat nog meer mensen ervan kunnen genieten. Maar hoe wordt glutenvrij bier eigenlijk gebrouwen? Wordt er helemaal geen mout gebruikt in het brouwproces of wordt dit er later uitgefilterd? We bespreken het in dit artikel.
Verschillende brouwmethoden
In normaal bier zijn gluten in hoge mate aanwezig, waardoor mensen met een glutenintolerantie geen bier kunnen drinken. Die gluten komen voornamelijk in granen voor, zoals gerst en tarwe, en dat zijn natuurlijk de basisingredienten voor bijna al het bier. Er blijven dan ook altijd sporen van gluten in het eindproduct zitten. Inmiddels hebben brouwers wel verschillende manieren gevonden om glutenvrij bier te brouwen. In Nederland mag je bier ‘glutenvrij’ noemen bij minder dan 10 ppm gluten in het bier. Het brouwproces van glutenvrij bier is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van ‘gewoon’ bier, maar heeft wel enkele aanpassingen nodig. Drie manieren om glutenvrij bier te brouwen zijn:
- Glutenvrije ingredienten gebruiken
- Filteren
- Veranderen van de structuur van het eiwit.
Glutenvrije ingredienten
Aangezien gluten een eiwit is dat voornamelijk voorkomt in granen, die de basis vormen van de meeste bieren, is het voor glutenvrij bier nodig om alternatieve granen te gebruiken. Er zijn verschillende alternatieve granen, die gebruikt kunnen worden, zoals rijst, haver, mais en sorghum. Behalve dat deze granen glutenvrij zijn, zijn ze ook rijk aan voedingsstoffen en hebben ze een unieke smaak en textuureigenschappen, die het bier ten goede kunnen komen.
Filteren
Er zijn ook brouwers die in hun brouwproces filteren of centrifugeren om de gluten uit het bier te verwijderen. Er zijn bepaalde enzymen, die aan de gluten(eitwitten) binden, waardoor de gluten aan elkaar gaan kleven. De klonten, die hierdoor ontstaan zijn relatief groot en kunnen vervolgens vrij gemakkelijk uit het bier gefilterd worden.
Structuur eiwit veranderen
Een andere manier om het bier glutenvrij te maken is door enzymen toe te voegen, die zich binden aan de (gluten)eiwitten, waardoor de eiwitten een andere structuur krijgen. De eiwitten blijven wel in het bier zitten, maar doordat ze een andere structuur hebben gekregen, herkent het lichaam de gluten niet, waardoor mensen met Coeliakie niet meer ziek ervan worden. Met deze methode is er het minste smaakverlies.
Unieke smaak en textuur
Het maken van glutenvrijbier is een uitdaging, maar met de juiste technieken en alternatieve granen is het dus heel goed mogelijk om lekkere glutenvrije bieren te maken. Het eindresultaat is een biertje met een unieke smaak en textuur. Veel mensen vinden het net zo lekker als ‘gewoon’ (speciaal)bier, maar het smaakverschil is vaak wel opvallend. Net zoals met alle biersoorten zijn de smaak en textuur natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten en de technieken, die tijdens het brouwproces worden gebruikt. Het is wel verstandig om altijd even op het label te kijken of het bier ook daadwerkelijk gelutenvrij is, om misstanden te voorkomen.
Wij hebben nog geen glutenvrij bierbrouw pakket, maar wel genoeg andere lekkere bierstijlen!