Bourbon County Brand stout recept

Bourbon County Brand Stout (ook wel BCBS genoemd) is één van de meeste gewilde en geliefde stout bieren op de markt. Sinds 1992 wordt dit bier al gebrouwen door Goose Island in Amerika. Het is ontstaan uit een feest bier omdat de brouwerij hun 1000ste batch had gebrouwen. Goose Island wordt gezien als de grondlegger van de barrel age techniek. Ze lanceren eens per jaar een nieuwe versie en deze is meestal direct overal uitverkocht. Dit zegt veel over de kwaliteit van het bier. Een dikke en zware Russian Imperial Stout die, voor meerdere jaren, op de beste Bourbon vaten heeft gelegen. De smaak is zeer complex en ook perfect in balans. Alles klopt aan dit bier!

Bourbon County Brand stout Kloon recept

Dus als alles zo perfect is aan het bier, waarom dan niet proberen om het na te maken? Goose Island released maar één keer per jaar, zou toch mooi zijn als je het bier heel het jaar door kunt brouwen. Er zijn verschillende kloon recepten te vinden en wij hebben het beste uit alle recepten samengevoegd in een super kloon recept. Vind het recept onderaan dit artikel.

Ingrediënt keuzes Bourbon county Brand stout recept

Maar wat heb je dan nodig om zo’n complex bier te brouwen? Het belangrijkste ingrediënt in een Russian Imperial Stout is ten alle tijden de moutstort. Dit bepaald voor een groot deel hoe het basisbier gaat smaken. Zoals in het recept te zien is, maken we gebruik van maar liefst 6 verschillende soorten mout. Een basis van pilsmout met een kleine karamelmout stort, maar vooral de focus op de chocolade en zwarte mouten. Dit zorgt uiteindelijk voor de koffie en chocolade smaak aan het bier.

Voor de hop hebben we als keuze Nuggets gebruikt. Niet vanwege het hopkarakter, maar puur om het bier bitter te maken. Heb je een andere hop soort op voorraad die ook lekker bitter is, dan kun je ook die gebruiken.

Als gist gebruiken we de top allrounder, namelijk US-05 van Fermentis. Deze kan het zware alcoholpercentage van het bier aan en geeft een neutrale smaak. Op deze manier kunnen de mouten en het Oak Age effect de smaak van het bier bepalen.

Het laatste en erg belangrijk is de keuze van de bourbon voor het Oak Agen! Heavenhill is de keuze van Goose Island, maar je kunt ook je eigen favorieten bourbon gebruiken. Laat de houtsnippers zeker een aantal weken in de bourbon staan en ook in het bier kun je het gerust enkele maanden laten lageren.

Brouwdag met Tall Guys Brewing

Natuurlijk willen we het bier zelf ook brouwen en heeft Brouwpunt daarom de hulp van Tall Guys Brewing ingeschakeld. Twee fanatieke (brouw)vrienden die vooral de markt van de IPA’s, DIPA’s en NEIPA’s willen veroveren. Deze brouwdag hebben ze een uitzondering gemaakt om toch hun tweede favorieten bierstijl te brouwen, namelijk de RIS. Het recept is afgestemd op 15 liter en vanwege de extreem grote moutstort hebben we gekozen om de 50 liter brouwketel van Tall Guys Brewing te gebruiken.

De brouwdag begon met het schroten van de mouten. Blijft altijd een feest om als hobbybrouwer zo’n mooie schrootapparaat te mogen gebruiken. Voor 15 liter bier hebben we 11 kilo mout gebruikt. Stevig dus!

Tijdens de maisch stort ook ongeveer 700 gram lege rijsthulzen toegevoegd om ervoor te zorgen dat het filterbed niet dicht zou slaan. Helaas is dit niet gelukt. De extreme moutstort heeft er toch voor gezorgd dat het filterbed erg veel moeite had om er nog wort doorheen te laten. Helaas hadden we geen andere keuze dan uiteindelijk een opening te maken op de bodem met de roerspaan om de circulatie op gang te helpen.

/

Na ongeveer 3 uur over de maisch en filter stap te hebben gedaan mochten we gaan koken. We hebben gekozen om 120 minuten te koken omdat je dan meer wort weggekookt en dit wort konden we tijdens het maischen meer toevoegen om een hoger rendement te halen. Koken is natuurlijk niet moeilijk en is daarom soepel verlopen. Genoeg tijd gehad om een bier tasting te houden met Tall Guys.

Super zwart en dik, bakje koffie is er niks bij!

We zijn iets hoger uitgekomen qua aantal liters dan verwacht, namelijk 17 en daardoor is het SG wat lager uitgevallen. Maar een SG van 1118 zonder kristalsuiker of moutextract is helemaal niet slecht. Zoals je kunt zien in het recept zijn we al uitgegaan van een rendement van “maar” 60%. Veel hoger zal je in dit soort recepten ook niet gaan komen.

Uiteindelijk het bier in het vergistingsvat gedaan en in de klimaatkast gezet. Deze zal tijdens de hoofdvergisting op 19 graden worden gezet en in de tweede week elke dag met 0,5 graden omhoog worden gezet tot we op maximaal 23 graden uitkomen. Op deze manier zorg je dat alle suikers uit de granen omgezet worden.

Nu afwachten en de US-05 zijn werk laten doen!

Oak agen voor barrel aged effect

Het bier wordt geen Bourbon stout zonder de Bourbon. Ook op dit gebied ook geen gebrek bij Tall Guys Brewing. We hebben de 3 beste flessen bourbon gepakt en deze op 3 verschillende potjes met 10 gram heavy toast chips gelegd. We gaan het bier verdelen over 3x 5 liter emmer met daarin 3 single barrel stijlen. Tijdens de botteldag gebruiken we 1/3 van iedere emmer om een blend te maken van de 3 verschillende Bourbon.

Hopen op een mooi resultaat, maar dit bier heeft zeker 6 maanden tot 1 jaar nodig om goed op smaak te komen. Zolang wilde ik niet wachten met het delen van dit recept.

Mocht je dit recept als 5 liter pakket in de Brouwpunt webshop willen zien, laat dan zeker een reactie achter in de comments. Via een mail naar info@brouwpunt.nl kunnen we altijd iets afspreken als aangepast recept.

Bierbrouw pakket – ons assortiment

Bier brouw recept BCBS

Basis

OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBourbon County Brand Stout kloon
Brouwdatum17-07-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,125 SG
Berekende kleur (Morey)172 EBC
Berekende bitterheid (Rager)88 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd120 min.

Water en brouwzouten

HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
7,92 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten

HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,08 kgPilsmoutWeyermann3 EBC65,6 %
2,08 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC19,3 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC4,6 %
0,42 kgChocolade roggemoutWeyermann650 EBC3,9 %
0,42 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,9 %
0,29 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC2,7 %

Maischschema

OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C2 min.90 min.2,1 l/kg

Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gNuggetpellets13,0%60 min.41,8 IBU
22,0 gNuggetpellets13,0%45 min.45,8 IBU

Gist

23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Bekijk onze blogs

5 reacties op “Bourbon County Brand stout recept

 1. Michael zegt:

  Wow! Mijn favoriete bier zelf kunnen brouwen zou echt te gek zijn. Als jullie hier een 5 of 10 liter pakket van zouden kunnen maken, heb je aan mij in ieder geval aan klant. Ben heel benieuwd hoe jullie eigen recept uitpakt.

  • Brouwpunt zegt:

   Hey Michael, Leuk om te horen! We hebben al vaker contact, dus ik laat weten hoe dit is afgelopen en als je hem ook wilt brouwen zal ik er een mooi pakket van maken 🙂

  • Brouwpunt zegt:

   Deze is gebrouwen met water uit Spijkenisse, dus het Maaswater uit Hoogvliet moet ook kunnen. Er komt een flesje jouw kant op 😉

 2. Michael zegt:

  Super leuk! Ben heel benieuwd.
  Heb jullie kokos stout al eens gebrouwen en die is fantastisch geworden. De tonka stout ligt sinds een maand op fles en ik heb nog een tonka quadrupel en een kopi luwak stout liggen om te brouwen. Jullie maken mooie pakketten. Zou leuk zijn als jullie ook 10 liter pakketen zouden kunnen aanbieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code