Zelf een Eisbock maken – hoe doe je dat eigenlijk?

Eisbock maken

Wil je zelf wel eens een keer een Eisbock maken? Dan ben je zeker niet de enige, veel bierbrouwers denken hier ook over na. Nu is het wel zo dat lang niet iedere amateur brouwer weet waar hij of zij moet beginnen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we de belangrijkste informatie over het maken van Eisbock voor je onder elkaar gezet. Door dit artikel goed door te nemen zal ook jij binnen no time in staat zijn om een lekkere Eisbock te maken

Wat is een Eisbock maken eigenlijk?

Voordat we ingaan op het maken van een Eisbock is het handig om eerst te kijken naar wat het precies is. Een Eisbock is een bier waarvan je een deel van het water laat bevriezen zodat je een extra geconcentreerd bier overhoudt. Hierdoor krijgt het een (zeer) volle body en de smaken worden krachtiger. Hoewel hiervoor voornamelijk bockbieren worden gebruikt is het ook mogelijk om het met andere biersoorten te doen. Het Eisbocken geeft niet alleen meer smaak, het alcoholpercentage gaat er ook aanzienlijk mee omhoog.

Zelf een Eisbock maken – Stappenplan

Goed, je weet nu wat Eisbock is. Wat je alleen nog niet weet is hoe je het zelf kunt maken. We hebben het net even wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder een stappenplan voor je op te nemen. Door deze stappen te volgen is het maken van Eisbock echt niet zo lastig als je zou denken:

Stap 1 – Voorbereiding voor een Eisbock maken

Je maakt een Eisbock door het bier te bevriezen en tijdens het ontdooien de helft op te vangen. Doordat het water langer bevroren blijft dan de alcohol en andere ingrediënten krijg je een heel geconcentreerd drankje. Pak hiervoor twee flesjes bier en giet deze over in een plastic fles. Belangrijk is wel dat je vrije ruimte overhoud, door de bevriezing gaat het namelijk uitzetten in de fles.

Stap 2 – Zet je vriezer aan het werk

Nu je dit hebt gedaan leg je de plastic fles 24 uur in de vriezer. Als het bier volledig bevroren is, is het tijd om het te laten ontdooien in een bierglas. Zorg ervoor dat het glas goed schoon is wanneer je deze stap volgt.  

Stap 3 – Haal het beste uit je Eisbock

Zodra ongeveer de helft van het bier is ontdooit haal je het plastic flesje weg en zal je alleen nog maar een bonk wit ijs zien. Alle smaken en alcohol heb je nu in je glas en in het plastic flesje blijft alleen het water nog over.

Stap 4 – Geniet van je Eisbock

Gefeliciteerd, je hebt je eigen Eisbock gemaakt. Het is tijd om te genieten van je drankje. Een Eisbock is het lekkerst als je het drinkt op 14 a 15 graden, laat hem na het ontdooien dus ook nog even opwarmen. Proef eens zelf welke smaken er nu naar boven zijn gekomen die je in het normale bier niet hebt kunnen proeven.

Zelf een Eisbock maken deel 1
Stap 1
Zelf een Eisbock maken deel 2
Stap 2
Zelf een Eisbock maken deel 3
Stap 3

Kun je een Eisbock nog wel bier noemen?

Doordat het alcoholpercentage aanzienlijk is gestegen kun je het bier nu eigenlijk als een soort likeur zien. Doordat het koolzuur is bevroren zal je geen koolzuur meer in je bier hebben. Dit geeft het bier gelijk een andere smaak mee. Mocht je het nu lekker vinden dan kan je deze techniek ook op andere biersoorten toepassen. Door te blijven experimenteren kom je altijd weer bij de meest unieke smaken uit.

Welke stijlen kun je Eisbocken?

Zoals al eerder aangegeven zijn alle bierstijlen te Eisbocken. Natuurlijk is ditniet bij elke bierstijl even lekker. Een IPA zou niet de voorkeur hebben om te Eisbocken (maar het gebeurt wel). Een bierstijl die al zwaar in de alcohol zit zijn vaak het beste te Eisbocken. Denk hierbij aan een Russian Imperial Stout of een Barley Wine, als je deze Eisbockt krijg je echt een hele intense smaak.

De volgende bieren uit de supermarkt kun je heerlijk Eisbocken:

Hertog Jan Grand Prestige (topper!)
Chimay Blauw
La Trappe Quadrupel
Kees! Caramel Fudge
Alle bockbieren

Benieuwd hoe een Eisbock smaakt met een eigen brouwsel, dan raden wij een van de volgende recepten aan:

Benieuwd naar het brouwen van bier? Volg ons cursus brouwen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code