Alcoholpercentage

berekenen

Alcoholpercentage berekenen

Bekijk onze andere brouw tips

Wij hebben het alcoholpercentage berekenen voor jou al gedaan in onze recepten. Op onze webshop kun je van te voren al zien hoeveel alcohol je ongeveer zal produceren tijdens het bier brouwen. Je kunt hier blind op vertrouwen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf te controleren of jij dit alcoholpercentage ook behaald of misschien wel meer of minder. Door in elk brouwsel het alcoholpercentage te meten, kun je ook fouten herkennen die je tijdens de volgende brouwdag zal veranderen en zo jezelf beter maken.

Alcoholpercentage berekenen

Stappen om het alcoholpercentage te berekenen

Je berekend het alcoholpercentage op basis van suiker dat vergist is. Je wort bevat vóór de vergisting een bepaalde hoeveelheid in suiker. Door na de vergisting de hoeveelheid suiker weer te meten kun je met een formule uitrekenen hoeveel suiker omgezet is in alcohol en daarmee dus je alcoholpercentage. Het meten van het suikergehalte doen we met een hydrometer. Dit meetinstrument meet de dichtheid van een vloeistof, in ons geval wort. Een hydrometer is dus simpel gezegd een alcoholmeter voor bier.

1

Begin SG meten

Je wilt het begin SG meten en dit doe je na het brouwen van het bier. Zorg eerst dat het wort terug gekoeld is tot 20 graden, bij hogere temperaturen werkt de hydrometer niet goed. Een hydrometer aflezen is een precies werkje, probeer op gelijke hoogte met de lijn van het wort te staan om het precies te kunnen aflezen.

De maatbeker vul je met minimaal 100 mililiter wort. Vervolgens laat je voorzichtig de hydrometer hier in zakken. 

In het voorbeeld zie je dat de begin SG 1058 is.

Gooi het wort niet meer terug in de vergistingsemmer, je wilt de kans om besmetting zo veel mogelijk voorkomen.

2

Eind SG meten

Je wilt het eind SG meten na de vergisting van het bier. 

Vul wederom de maatbeker met 100 milliliter bier en laat de hydrometer hier weer voorzichtig in zakken.

In het voorbeeld zie je dat het eind SG 1024 is.

Ook dit bier gooi je niet terug de vergistingsemmer in. Wel kun je dit al proeven zodat je een idee hebt hoe het bier gaat smaken. Dit zal niet het eindresultaat zijn want er veranderd tijdens de nagisting nog behoorlijk wat qua smaak.

3

Alcoholpercentage berekenen

Met de gegevens uit stap 1 en 2 kun je het alcoholpercentage gaan berekenen. Gebruik hiervoor de formule: 

(Begin SG – eind SG) x 0,122 + 0,3 = Alcoholpercentage

Het begin SG in dit voorbeeld is: 1058
Het eind SG in dit voorbeeld: 1024

Formule: (1058 – 1024) * 0,122 + 0,3 = 4,4%

Formule berekenen alcoholpercentage bekijken

Formule om het alcoholpercentage te berekenen

Heel leuk natuurlijk dat er een formule wordt gegeven waarmee je het alcoholpercentage kunt berekenen. Maar welke logica zit achter de formule? Zie hieronder welke waarde je invult en waarop je alcoholpercentage is gebaseerd.

Begin SG – eind SG x 0,122 + 0,3 = Alcoholpercentage

In deze formule worden een aantal parameters gebruikt, namelijk:

Begin SG: Dit betekent het suikergehalte van je wort voordat de gist zijn werk heeft gedaan. Het begin SG meet je dus altijd op de brouwdag zelf. SG staat voor ‘soortelijk gewicht’.
Eind SG: Dit betekent het suikergehalte van je bier nadat de gist zijn werkt heeft gedaan. Het eind SG meet je dus altijd na de nagisting/lagering van je bier.
0,122: Dit is een gemiddeld genomen waarde voor alle bierstijlen. Het is een omrekenfactor waarin een aantal zaken worden genomen zoals: beluchting, hoeveelheid gevormde gist, het eiwitpercentage in het wort en de vergistingstemperatuur.
0,3: De + 0,3 voegen wij in de formule toe omdat dit ongeveer het alcoholpercentage zal zijn wat gevormd wordt tijdens de hergisting op fles. 

Voor het bereken van het alcoholpercentage heb je de volgende artikelen nodig welke ook te vinden zijn in onze webshop:

Hydrometer
Maatbeker 100 milliliter 

Mocht je benieuwd zijn naar onze bier brouw pakketten neem dan een kijkje op deze pagina

Koop hier je hydrometer + maatbeker

Bekijk onze andere blogs