Hoe zorg ik voor helder bier?

Als bierbrouwer wil je er natuurlijk voor zorgen dat je mooi helder bier hebt. Een van de kenmerken is natuurlijk een mooi glas helder bier. Toch zijn er veel brouwers die het lastig vinden om de juiste mate van helderheid te krijgen. Gelukkig zijn er aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw bier kraakhelder wordt. Wat zijn dit voor dingen vraag je je af? Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt met dé dingen om op te letten als bierbrouwer.

Helder bier in 5 stappen

1. Kies altijd voor de juiste eiwitten

Eiwitten versterken de body van het bier, maar kunnen van nadelige invloed zijn op de helderheid van het bier. Kies daarom niet voor eiwitrijke toevoegingen zoals tarwe, gerst en zeer donkere mouten voor bieren waarbij je een lichte helderheid wilt hebben. Als je een licht bier brouwt waar de helderheid van belang is kan je beter kiezen voor lichte mout of lichte moutextract. Dit zorgt ervoor dat het niet troebel wordt.

2. Gebruik Iers Mos tijdens het brouwen

Een paar snufjes Iers mos aan het eind van het kookproces kunnen de helderheid van het bier aanzienlijk bevorderen. Iers mos is een geladen hulpstof die helpt bij het stollen van tannines en eiwitten in het hete wort. Dit maakt het dan ook echt een prima aanvulling als je jouw bier zo helder mogelijk wilt hebben. Als je een kleine hoeveelheid Iers mos in je brouwsel stopt zie je eiwitten en tannines op het einde van het kookproces tot kleine klontjes samenkomen. Dit kan je er vervolgens eenvoudig uit halen. Iers mos wordt gebruikt in tripel van onze cursus bier brouwen.

3. Laat je wort snel afkoelen

Gebruik een dompel- of tegenstroomkoeler om je bier zo snel mogelijk te koelen. Als je jouw wort snel van het kookpunt naar de gistingstemperatuur brengt, zullen de looistoffen en eiwitten klonteren vormen. Dit kan zogen voor een troebele laag op de bodem van je ketel. Hoe sneller je het wort kunt koelen, hoe dramatischer het effect zal zijn. Hoe minder tannines en zwevende eiwitten er in het bier zitten hoe helderder het bier zal zijn. Door je wort snel af te laten koelen kun je dus echt zorgen voor een zo helder mogelijk bier.

4. Kies een gist met een hoog vlokgehalte

Flocculatie wordt eenvoudigweg gedefinieerd als de snelheid waarmee een bepaalde giststam uit elkaar valt zodra de gisting is voltooid. Als je kiest voor een giststam met een hoge flocculatiegraad, zal deze veel sneller uit je bier verdwijnen dan een giststam met een lage flocculatiegraad. Flocculatie zou nooit je enige overweging moeten zijn, maar het is wel een belangrijke factor die van invloed is op de helderheid van je bier.

5. Doe een cold crash

Heb je bovenstaande 4 stappen uitgevoerd dan ben je al heel dicht bij het maken van een kraakhelder bier. Maar om het helemaal af te maken kun je als laatste stap na de vergisting nog een cold crash uitvoeren. In je vergistingsemmer dwarrelen de dode gistcellen en andere restproducten door je bier heen. Als je gaat bottelen dan neem je deze mee je flesjes in. Een cold crash is de vergistingsemmer na de vergisting nog 48 uur laten lageren bij 5 tot 7 graden. Je vergistingsemmer in de koelkast zetten is dus het beste idee. Alle zwevende delen in het bier zakken naar de bodem van je emmer en vormen daar een plakkaat. Voor je gaat bottelen hevel je het bier over naar een schoon vergistingsvat en kun je veilig bottelen zonder dat er troep in je flesjes .

Slot

Door op deze bovenstaande dingen te letten is het mogelijk om altijd weer een heerlijk helder glas bier te maken. Dit is natuurlijk ideaal voor alle menen die graag optimaal willen genieten van hun bier en die een mooie uitstraling willen creëren. Blijf zeker even hangen op de site als je nog veel meer te weten wilt komen over het brouwen van bier!

Ons assortiment

Bekijk onze blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code