Wat is een Blond bier? Bierstijl Blond uitgelicht!

Een van de meest toegankelijke bierstijlen is toch wel een (Belgisch) Blond bier. Het heeft een fris karakter en is een echte dorstlesser. De naam van dit bier komt door de kleur, een goudgele, ook wel blonde, kleur. Er zijn veel verschillende variaties, maar één van de bekendste is toch wel het Blond bier van Leffe.

Blond bier is het meest gedronken speciaalbier ter wereld. Pils staat op nummer één, maar deze telt dus niet als speciaalbier.

Geschiedenis van Blond bier

Het eerste Blond bier werd gebrouwen in België, als variatie op de Dubbel. De Belgen zijn echte bierdrinkers, maar toen er Dubbel bier werd geëxporteerd naar Frankrijk kwamen zij van een koude kermis thuis. De Fransen waren geen fan van dit donkere bier. Er is toen geëxperimenteerd met bleke mout (pilsmout) en dit was een succes.

Vandaag de dag heeft bijna iedere bierbrouwerij in Nederland en België een Blond bier in het assortiment. In het Verenigd Koninkrijk wordt dit bier “pale ale’’ genoemd en in Duitsland is het in plaats van een bovengistend bier een ondergistend bier. Zo zijn er veel verschillende variaties ontstaan op Blond bier.

Smaak van Blond bier

Blond bier lijkt qua kleur op normale pils, echter is de smaak anders. Blond bier is minder bitter doordat er minder hop is gebruikt. Het is een echt voorjaar en zomer bier door de frisse en toegankelijke smaak, een dorstlesser op een warme, zonnige dag. Blond bier heeft niet zo’n uitgesproken smaak als een Quadrupel, hop en gist voeren namelijk in dit bier de boventoon. Bij sommige Blond bieren zijn er fruitige accenten aanwezig, zoals sinaasappel of jeneverbessen.

Door de soepele, niet overheersende, smaak wordt Blond bier steeds populairder. Het heeft een vrij degelijk alcoholpercentage, meestal zo’n 4% á 5%, waardoor het ook makkelijk te drinken is. Een bekende variant van een Blond bier is de IPA, een hoppig biertje met een fruitige smaak.

Hoe drink je een Blond bier?

Net zoals de Quadrupel drink je een Blond bier uit een tulp glas. Natuurlijk verdient ook dit biertje een voetstuk, maar de reden voor een tulp glas is anders. Door de warmte van je hand op de bolling van het glas komen de aroma’s vrij en zo ervaar je de échte smaak van een Blond bier.

Een Blond bier drink je koel en schenk je uit in een hoek van 45 graden. Schenk maar flink, er mag wat bier over de rand gaan want zo blijft de schuimkraag beter staan. En deze schuimkraag laat je z’n gang gaan, dus niet afschuimen.

Zelf een Blond bier brouwen!

Het Blond bier bierbrouw pakket is de meest verkochte bierstijl van Brouwpunt. Omdat het bier zo toegankelijk is en ook erg makkelijk is om te brouwen, beginnen mensen vaak met dit pakket. Wij hebben een erg lekker Blond bier recept waarin maar liefst 3 soorten mout worden gebruikt, namelijk: Pilsmout, Pale ale mout en cara 120. Mooie gebalanceerde combinatie om de toevoeging van kristalsuiker op te vangen. Het bier blijft door de moutcombinatie lekker vol van smaak. Ook krijg je gedroogde sinaasappelschil meegeleverd om je Blond bier een heerlijk frisse smaak te geven.

Nieuwsgierig naar ons Blond bier recept? Bekijk ons basis Blond recept hier:

Blond bier – Foodparing

We zeiden het al eerder, Blond bier heeft een vrij toegankelijke smaak. Het heeft geen overheersende smaak, maar je proeft een licht de mout en een fruitige smaak.

  • Friet. Lekkere Franse frietjes, patat of dikke friet, Blond bier spoelt deze zoutige heerlijkheid makkelijk weg.
  • Witte vis en mosselen. Blond bier wordt gekenmerkt als een licht zomerbiertje. Een lichte maaltijd zoals mosselen of een witvisje is een goede combinatie.
  • Fruit. Lekker gezond en door de fruitige accenten in het Blond bier is dit een fijne toevoeging. Wil je niet té gezond? Kies dan voor een lekker dessert met fruit of een gebakje, zoals een frambozentaartje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code