Wat is een Quadrupel? Bierstijl Quadrupel uitgelicht!

Een quadrupel wordt vaak vergeleken met een Barleywine. Beide bieren zit hoog in de alcohol en vol van smaakt. Een quadrupel is een bierstijl begonnen in België en uiteindelijk hebben Nederlandse brouwers er deze naam aan gegeven (hier zo meer over). Een barleywine is een Engelse bierstijl en is vaak nog iets zwaarder en lichter van kleur.

Geschiedenis van de quadrupel

De meeste bierstijlen kennen een rijke en lange geschiedenis. De quadrupel is in vergelijking piepjong, hij bestaat pas sinds 1991. De bekende trappistenbrouwerij La Trappe heeft deze geïntroduceerd in Nederland, als zwaardere variant op hun Dubbel en Tripel bier. quadrupel werd wel al in het buitenland gedronken, maar niet onder deze naam. La Trappe is nu niet meer de enige brouwerij die quadrupel brouwt, steeds meer brouwerijen hebben de quadrupel nu in het assortiment.

Smaak van de quadrupel

Het alcoholpercentage van een quadrupel is hoog, tussen de 8,5% en 12,5%. De brouwers van een quadrupel gebruiken tijdens het brouwen lichte moutsoorten, maar ook karamel mouten om het bier zoet te maken. Maar door overwegend pilsmout te gebruiken, kun je het bier flink zwaar maken in alcoholpercentage. Dit bier bevat gerst, net zoals een Barleywine. Het is een bier van hoge gisting en wordt op de fles gerijpt. Het heeft een rijke en sterke smaak, je proeft in dit donkere bier vooral moutige smaken. Het zijn voornamelijk gekruide en geroosterde smaken, maar er kunnen ook accenten van karamel of bruine suiker worden herkend. Quadrupel is een stevig biertje, dé uitvinding voor liefhebbers van sterke en volle smaken.

Hoe drink je een quadrupel?

Een Quadrupel drink je uit een tulpglas. Een tulpglas is cilindervormig en loopt taps toe. Hij staat op een voetje en een voetstuk verdient de quadrupel ook zeker.

Het koolzuurgehalte van een quadrupel is vrij hoog, waardoor je een volle, crèmekleurige schuimkraag krijgt. Schenk dit biertje dan ook niet te snel in, de schuimkraag ontstaat vrij snel. Zorg voor een niet al te gekoelde quadrupel (temperatuur van 12 graden is het beste) bij het uitserveren en schenk uit in het tulpglas in een hoek van 45 graden.

Zelf een quadrupel brouwen

Uiteraard heeft Brouwpunt de quadrupel ook in het assortiment opgenomen. Een van de hardlopers omdat toch veel zelf bier brouwers deze bierstijl kunnen waarderen. Ons recept bevat maar liefst 1,8 kilo mout om 5 liter bier te brouwen. Dat een flinke moutstort en zorgt er, icm de kristalsuiker, voor een zeer hoog alcoholpercentage. Laat een quadrupel een maand of 4 rijpen voor je hem gaat drinken. Omdat het een zwaar bier is, heeft deze wat langer tijd nodig om goed te rijpen.

Nieuwsgierig naar ons quadrupel recept? Bekijk ons basis quadrupel recept hier:

Quadrupel – Foodpairing

Quadrupel is een bier vol van smaak, bijna wel een complexe smaak. Hij kan snel als overheersend worden ervaren en er mogen dan ook sterke smaken tegenover staan.

  • Kaasplankje. Kies wel voor sterke kazen, zoals een blauwe schimmelkaas of een Roquefort. Dit houdt de smaak in balans en zorgt voor een heerlijke ervaring.
  • Rood vlees. Denk bijvoorbeeld aan hertenbiefstuk, wild, tournedos of ossenhaas.
  • Stoofpotje. Een quadrupel is bijna wel een winterbiertje, één die je verwarmt op een koude avond. En bij zo’n koude winteravond kan een lekker stoofpotje natuurlijk niet ontbreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code