Het afvullen van bierflessen is een cruciale stap in het brouwproces. Het juiste niveau van afvullen heeft invloed op de koolzuurontwikkeling, de smaak, het uiterlijk en zelfs de houdbaarheid van je zelfgebrouwen bier. In dit artikel bespreken we de belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het afvullen van bierflessen en geven we richtlijnen om het juiste niveau te bepalen.
Houdt rekening met deze factoren tijdens het afvullen van je bierflessen
Het op de juiste niveau afvullen van bierflessen is belangrijk voor minimaal een 3-tal factoren. Houdt met deze factoren rekening als je het bier gaat bottelen op de botteldag.
Koolzuurontwikkeling
Het niveau van afvullen beïnvloedt de koolzuurontwikkeling in de fles. Als de fles te vol is, is er minder ruimte voor koolzuur om zich te vormen, wat kan resulteren in weinig tot geen schuimvorming. Aan de andere kant, als de fles niet vol genoeg is, kan er te veel ruimte zijn voor koolzuur, wat kan leiden tot overmatige schuimvorming of zelfs gushers.
Oxidatie
Het is belangrijk om oxidatie van het bier te minimaliseren. Als de fles niet vol genoeg is, kan er te veel zuurstof in de fles achterblijven, wat de smaak en kwaliteit van het bier negatief kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat je flesje niet half gaat afvullen. Ook het laatste beetje uit een emmer in een flesje doen is vaak geen goed idee. Vul alleen hele flesjes af en wat overblijft is voor op de brouwdag de hoeveelheid die je altijd kan proeven.
Hieronder een foto hoe bier waarin oxidatie heeft plaatsgevonden eruit ziet. Niet lekker!
Houdbaarheid
Het niveau van afvullen kan ook invloed hebben op de houdbaarheid van het bier. Doordat je koolzuur niet goed gevormd is of omdat er oxidatie is opgetreden zal de houdbaarheid van je bier een stuk minder lang zijn.
Richtlijnen voor het afvullen
Houd onderstaande tips aan om het bier op de juiste manier af te vullen in je bierflessen
Laat ruimte voor koolzuur
Laat voldoende ruimte boven het bier om koolzuurontwikkeling mogelijk te maken. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 tot 1,5 cm ruimte tussen het bier en de bovenkant van de fles vrij te laten. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor koolzuur en geeft oxidatie geen kans.
Gebruik een bottelslang met een bottelpijpje
Een bottelpijpje, bevestigd aan een bottelslang, kan helpen om het bier rustig en gelijkmatig in de fles te laten stromen, waardoor het risico op zuurstof inslag wordt verminderd. Plaats het puntje van het bottelpijpje tegen de zijkant van de fles om het schuim te minimaliseren.
Let op het type bier
Houd bij het afvullen rekening met het type bier dat je brouwt. Sommige bierstijlen, zoals Belgische bieren of bieren met een hoger koolzuurgehalte, vereisen iets meer ruimte boven het bier om de gewenste koolzuurontwikkeling en schuimvorming te bereiken. Geef deze bierstijlen 0,5 cm meer vrije kopruimte.
Experimenteer en pas aan
Het juiste niveau van afvullen kan ook afhangen van je persoonlijke voorkeur en ervaring. Het is belangrijk om te experimenteren en verschillende niveaus uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor jou en je bier. Maak aantekeningen en pas de afvullingsniveaus aan voor toekomstige brouwsels op basis van je waarnemingen en feedback!
Bestel een bierbrouw pakket van Brouwpunt!