Hoe wordt je een professionele bier brouwer?

Part of Camerons Brewery

Je bent waarschijnlijk op dit artikel terecht gekomen als je het brouwvirus ondertussen al flink te pakken hebt en de ambitie hebt om in een echte brouwerij te gaan werken. Brouwpunt is er voor de startende bier brouwers om ze op weg te helpen met een 5 liter bierbrouw pakket. Het leuke aan Brouwpunt is dat wij ook een zeer uitgebreid assortiment hebben waardoor je veel verschillende stijlen kunt proberen. Maar jij wilt het hoger op pakken, dus laten we eens gaan kijken wat dit voor jou betekent.

Bestel een uniek bierbrouw pakket

Wat voor werk doet een bier brouwer?

Dit is geen onbelangrijke vraag. Jij hebt misschien wel een romantisch beeld voor ogen, van stoere mannen met baarden die heel de dag hop in een brouwketel aan toevoegen zijn en daarna het bier gaan proeven. Dat is een deel van je werk, maar dat doe je zeker niet altijd. Door verschillende brouwers uit verschillende brouwerijen te spreken weet ik nu dat een bier brouwer voornamelijk bezig is met schoonmaken. Alles moet altijd 100% hygiënisch zijn en gereinigd.

Uiteraard is het super tof om als bier brouwer de kans te krijgen om je eigen specialiteit bieren in grote volumes te mogen brouwen. Eerst een aantal proefbatches en daarna als echt product om te verkopen. Vaak werk je in een brouwerij, waar je nauw bent betrokken bij de eigenaar of brouwmeester. Je voelt je dus 100% verantwoordelijk en misschien zelfs wel zelf een ondernemer.

Opleidingen tot het worden van een bier brouwer

Maar hoe kun je nou gediplomeerd bier brouwer worden in Nederland? Gelukkig is er een opleiding opgezet! Je kunt namelijk de MBO 4 opleiding bierbrouwer volgen van het StiBON. Dit is de enige officiële Nederlandse opleiding waarin bierbrouwen het belangrijkste is. Het is een BBL MBO 4 traject en dat betekent dat je 4 dagen werkt in een brouwerij en 1 dag les krijgt op school. De opleiding duur in totaal 2 jaar.

Uiteraard kun je altijd beginnen met de cursus bier brouwen van Brouwpunt. Daarin leer je alvast de basis technieken en gebruik van verschillende soorten ingrediënten en materialen.

Wat is een brouwmeester?

Als je dan straks bier brouwer bent, dan is daarna de ultieme droom natuurlijk het worden van een brouwmeester. Een brouwmeester is de eindbaas van de brouwerij. Hij verzint de recepten, bepaald welk bier er gebrouwen gaat worden en hij regelt ook het logistieke gedeelte. Het is een echte vakman met een passie voor bier. Een brouwmeester hoeft niet per se een echte ondernemer te zijn. Hij houdt zich volledig bezig met alles in de brouwerij en stuurt daar de medewerkers aan. Het commerciële gedeelte laat ook een brouwmeester over aan andere vakmensen.

Het beste voorbeeld van de meest bekende brouwmeester van Nederland is natuurlijk Gerard van den Broek van de Hertog Jan brouwerij. Helaas heeft hij sinds afgelopen jaar Hertog Jan verlaten om met pensioen te gaan.

Wat verdien je als bier brouwer?

En nu komt de belangrijkste vraag. Het kan dan wel je passie zijn om bier te brouwen, maar wat het schuift is niet geheel onbelangrijk. Je moet dan denken aan het volgende:

  • Startsalaris                        = € 2650
  • Gemiddelde salaris         = € 3100
  • Maximale salaris              = € 3500

In het startsalaris is het salaris meegenomen van een beginnende operator. Het maximale salaris is van een medewerker die al lang in dienst is en veel ervaring heeft.

Wordt je rijk van bier brouwen? Nee helaas dus niet. Wat deze cijfers alleen niet zeggen is de hoeveelheid afgekeurde blikken of flessen die jij aan het einde van de dag mee naar huis mag nemen. Mijn gok is dat medewerkers van een bier brouwerij zelf bijzonder weinig bier hoeven te kopen. Tel dit op bij je maandsalaris en dan verdien je er zeker een leuke boterham mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code