Je gaat voor het eerst brouwen en wilt natuurlijk zo snel mogelijk van je zelf gebrouwen bier kunnen genieten. In onze instructieboekjes leggen we uit dat je na 2 weken vergisten in de meeste gevallen al kunt bottelen. En dit klopt! Het rijpen van het bier doe je dan in de fles en bij ieder recept geven wij ook een aantal maanden mee waarvan wij zeggen dat het bier op zijn top is. Maar toch hebben brouwerijen ook een lagerstap toegevoegd aan het proces. Vandaag gaan we eens kijken wat lageren van bier nou precies is.
Inhoudsopgave
Wat is lageren van bier?
Lageren van bier wordt door grote brouwerijen uitgevoerd na de nagisting van het bier. De stap lageren heeft eigenlijk 2 verschillende fases, zo is er een rijpingsfase en de lageringsfase. De rijpingsfase is waar het bier een smaakontwikkeling doorgaat. Je hoort echte beergeek wel eens zeggen dat het bier mooi in balans is, dit betekent dat het bier door de juiste rijpingsfase is gegaan. De echte lageringsfase wordt tegenwoordig alleen nog door Pils brouwers gedaan. Zij maken gebruik van een ondergistende giststam en door het bier op een lage temperatuur te houden kan het koolzuur gaan binden aan het bier. Wij als hobbybrouwers maken vooral speciaal bier van hoge gisting en daarbij is deze fase niet van belang. Hergisting op de fles zorgt voor de koolzuur in ons bier.
Op welke temperatuur moet je lageren?
Lageren van bier mag op een lagere temperatuur dan de nagisting. Het gaat om rijping van het bier en rust geven om goed op smaak te komen. Heb je een klimaatkast, stel dan de temperatuur in rond de 15 graden en laat het nog een aantal weken staan.
Na het lageren en voor het bottelen kun je nog een extra stap toevoegen. Deze stap is cold crashen. Je koelt het jongbier nu terug naar 5 tot 7 graden en dit zorgt ervoor dat alle rest eiwitten en gistcellen naar de bodem van de vergistingsemmer zakken en daar een plakkaat vormen. Hierdoor wordt het bier nog helderder en heb je minder residu na de hergisting op de fles.

Krijg je nog koolzuur op het bier na lageren?
Dit is inderdaad wel een punt om over na te denken. Hoe langer je het bier in de vergistingsemmer laat lageren, hoe minder gistcellen er in leven blijven om de toegevoegde bottelsuiker om te zetten in koolzuur. Lager je een lichte bierstijl tot 4 weken, dan is het geen probleem en je zal gewoon koolzuur op je bier krijgen. Maar ben je een zware stout (zoals onze BCBS kloon) aan het lageren, dan weet je wel zeker dat de meeste gistcellen zijn gestorven tijdens de lagering.
Twijfel je of er nog wel levende gistcellen in het jongbier zetten, neem dan het zekere voor het onzekere en voeg een bottelgist toe. Paar korrels per flesje is voldoende om de hergisting opgang te krijgen.
Voeg extra smaak toe tijdens het lageren!
Hier onderscheid Brouwpunt zich van de rest! Tuurlijk is het goed om de smaak te verbeteren door puur en alleen te lageren. Maar waarom niet wat extra’s toevoegen in vat om het bier extra lekker te maken. Zo kun je gaan oak agen met houtsnippers die hebben geweekt in je favorieten sterke drank. Of je voegt kruiden en specerijen toe om de smaak te verbeteren. Denk hierbij aan kokos of een tonkaboon. Dit is de specialiteit van Brouwpunt, dus neem zeker een kijkje in onze webshop om een mooi pakket te scoren!
Bekijk onze andere bierbrouw blogs
Wat is een Quadrupel? Bierstijl Quadrupel uitgelicht!
Een quadrupel wordt vaak vergeleken met een Barleywine. Beide bieren zit hoog in de alcohol [...]
jul
Bier brouwen – Maar waarom met een keukenthermometer?
Bier brouwen met een keukenthermometer? Maar waarom eigenlijk, in de middeleeuwen hadden ze deze toch [...]
jun
Dry hopped Citra Blond Recept – Zelf een blond brouwen!
[...]
jun
Wat is Imperial bier? Imperial hoort bij alle bierstijlen
Steeds vaker in de schappen van de slijterijen en speciaal bier winkels zie je bieren [...]
jun
Wat zijn kloon brouwsels? Brouw je favorieten bier na!
Bier brouwen vanaf een recept is hartstikke leuk om te doen natuurlijk. Mocht je het [...]
jun
Wat is Je bier Lageren? Gun je Brouwsel rust!
Je gaat voor het eerst brouwen en wilt natuurlijk zo snel mogelijk van je zelf [...]
jun
Mosselen met bier recept! Kook een heerlijk mosselpannetje
Graag delen wij dit lekkere recept van Brouwpunt. Mosselen met bier! Een recept die we [...]
jun
DIPA bier recept! Brouw een Double IPA
[...]
jun