Het is een veel gestelde vraag: zit er evenveel alcohol in een glas bier als in een glas wijn als in een glas whisky? Hoewel de drie dranken verschillende percentages aan alcohol bevatten en er binnen elke soort een behoorlijke variatie mogelijk is, is het antwoord daarop simpel: ja, er zit evenveel alcohol in een glas bier, als in een glas wijn of een glas whisky. Tenminste, als je een glas gebruikt dat speciaal voor die drank gemaakt is. Als je dat doet, krijg je ongeveer 10 gram alcohol per glas binnen.

Alcoholpercentages in bier

Alcohol in bier ontstaat doordat zetmeel uit granen wordt omgezet in alcohol tijdens het gistingsproces. Het percentage alcohol in bier kan variëren van 1,2% tot maar liefst 15%. De meest gangbare bierstijlen hebben een alcoholpercentage tussen de 4-11%, waarbij het alom bekende ‘pilsje’ op 5% alcohol zit. Fruitbieren zitten over het algemeen in de lagere categorie met een alcoholpercentage tussen de 2,5-5,5%. Blonde bieren en weizners zijn ietsje zwaarder en bevatten meestal respectievelijk tussen de 4-8% en 4-7% alcohol. De zwaardere bieren zijn onder andere stout bieren, bokbieren, dubbels en tripels. Bij deze bieren ligt het percentage vaak tussen de 7-11%.

Als je biersoorten opdeelt in smaakcategorieën dan kun je zeggen dat licht frisse bieren vaak een laag alcoholpercentage (0-5%) hebben, licht bittere bieren iets zwaarder zijn (5-9%), donker zoete bieren een vergelijkbaar alcoholpercentage (6-8%) hebben als licht bittere bieren en dat donker bittere bieren en kruidige bieren vaak een hoog alcoholpercentage (7-11%) hebben. Dan zijn er natuurlijk ook nog alcoholvrije en ‘alcoholarme’ bieren. Volgens de Nederlandse Warenwet mag het alcoholpercentage in alcoholvrije bieren maximaal 0,1% zijn. Bij alcoholarme bieren is dat maximaal 1,2%.

Alcoholpercentages in wijn

Alcohol in wijn ontstaat doordat vruchtensuikers omgezet worden in alcohol tijdens het gistingsproces. Het percentage alcohol in wijn kan behoorlijk variëren: van 5,5% tot 23%! Wijnen met een alcoholpercentage onder de 10% zijn over het algemeen licht en zoet. Nadat het gewenste alcoholpercentage is bereikt wordt het gistingsproces namelijk stopgezet, terwijl de suikers nog niet volledig zijn ‘uitgegist’. Deze restsuikers geven de wijn een wat zoetere smaak. Wijnen met een alcoholpercentage tussen de 10-11,5% worden meestal gemaakt van wat minder zoete druiven.

De meest voorkomende wijnen hebben een alcoholpercentage tussen de 11,5-13,5%. Net een categorie hoger zitten de wijnen met een alcoholpercentage van 13,5-15%. Deze wijnen komen vaak uit landen met een warmer klimaat, omdat daar zoetere druiven geproduceerd worden. Deze druiven zorgen ervoor dat er een hoger alcoholpercentage bereikt kan worden. Dan zijn er ook nog wijnen met een alcoholpercentage boven de 15%, oplopend tot zelfs 23%. Wijnen binnen deze categorie zijn vaak dessertwijnen, die versterkt zijn met gedestilleerde brandewijn. Wijnen met een natuurlijk alcoholpercentage van meer dan 15% zijn zeldzaam.

Alcoholpercentages in whisky

Alcohol in whisky ontstaat door destilleren. Dit is een proces waarbij de alcohol tijdens verhitting geconcentreerd wordt. De alcoholpercentages van verschillende whisky’s variëren over het algemeen tussen de 40-65%. Het komt voor dat dit percentage nog hoger ligt. De verschillen in alcoholpercentages hebben te maken met verschillen in productiewijzen. De meest doorsnee varianten bevatten 40% alcohol en worden vaak kunstmatig na het bottelen op dat percentage gebracht (whisky moet tenminste 40% alcohol bevatten).

Schotse whisky’s worden over het algemeen twee keer gedestilleerd om het gewenste alcoholpercentage te bereiken en Schotse whisky’s zelfs drie keer. Doordat whisky’s rijpen in vaten, verliezen ze tijdens het rijpingsproces ook alcohol. Ze gaan daarom met een hoger percentage alcohol de vaten in. Hoeveel alcohol er verloren gaat, is afhankelijk van omgevingsfactoren. Het unieke productieproces voor whisky’s zorgt voor unieke destillaten met elk hun eigen alcoholpercentages. Wanneer er direct uit de vaten gebotteld wordt, variëren de alcoholpercentages dus ook.

Nieuwsgierig geworden naar het zelf bier brouwen? Bestel eens een bierbrouw pakket!

Geef een reactie