Steeds vaker in de schappen van de slijterijen en speciaal bier winkels zie je bieren van verschillende bierstijlen met in de naam “Imperial”. Imperial is anzich geen bierstijl, dus waarom gebruiken brouwers deze benaming dan? In dit artikel gaan we kijken wat het inhoud als je een Imperial bier aan het drinken bent.
Wanneer is een bier Imperial?
Een bier mag je een Imperial bier noemen als deze afwijkt van de standaard bierstijl. Denk hierbij vooral aan het alcoholpercentage. Een Imperial zal je vaak zien staan bij bier met een alcoholpercentage van 9% of hoger (oplopend tot wel 15%). Je gebruikt in een Imperial bier dus dezelfde bier ingrediënten (hop, mout, gist) als de originele bierstijl, alleen krik je het alcoholpercentage flink op.
Een IPA zit vaak tussen de 5 á 7 procent alcohol. Brouw je een IPA met 10% alcohol, dan mag je dit een Imperial IPA noemen.
Wij vinden de Imperial stout erg lekker en hierover hebben wij ook een artikel geschreven.
Wat zijn voorbeelden van Imperial bier?
Er zijn talloze voorbeelden van Imperial bieren! De meest gangbare bierstijlen waarvan je Imperial bier zal zien zijn: IPA, Stout en Barleywine. Hieronder een aantal voorbeelden:
Ook Brouwpunt heeft Imperial bierbrouw pakketten. Een brouwdag met een Imperial bier is altijd iets zwaarder dan een lichte bierstijl. Je gebruikt veel mouten en het beslag tijdens het maischen is erg dik. Door zo’n brouwdag mee te maken krijg je nog meer bewondering voor professionele bierbrouwers. Zij hebben dezelfde struggles om voor jou een goed bier te maken.
Bestel een van deze bierbrouw pakketten
Zelf een Imperial bier maken!
Je wilt de theorie in de praktijk brengen en je eigen favorieten bier Imperial maken. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het belangrijkste is dat het eindresultaat een zwaarder bier is met het zelfde smaakprofiel als het originele bier. Je kunt het alcoholpercentage ophogen door een van de volgende ingrediënten extra toe te voegen.
Voeg extra mout toe
Deze stap is logisch, je wilt een hoger alcoholpercentage dus voeg je meer mout toe om meer suiker in je wort te krijgen. Verhoog het aantal mout in verhouding, dit betekent ook de speciaalmouten waaruit je geen vergistbare suikers gaat halen. Het is belangrijk om in verhouding het aantal mout op te hogen omdat je dan meer van de originele smaak gaat terug herkennen in de Imperial bier versie.
Voeg kristalsuiker toe
Dit is de meest simpele en meest voordelige stap. Voeg een x aantal gram kristalsuiker toe tijdens de laatste 10 minuten van het koken en het alcoholpercentage zal flink omhoog gaan. Besef wel dat kristalsuiker volledig vergistbaar is en dat er geen restsuikers over blijven om het bier een dikke body te geven. Zeker in de bierstijlen Russian Imperial Stout en Barleywine is het erg belangrijk om wel restsuikers over te houden.
Voeg moutextract toe
Moutextract is een simpel product maar wel kostbaar. Het is ongeveer 2,5 keer zo duur als granen maar wel zeer makkelijk in gebruik. Voeg de moutextract toe in de laatste 10 minuten van het koken. Moutextract is te vergelijken met echte granen en voegt zowel vergistbare als onvergistbare suikers toe. Moutextract is er in allerlei soorten, maar de meest gangbare is lichte moutextract.