Heeft waterhardheid invloed op de kwaliteit van bier?

Waterhardheid

Als bierbrouwer wil je alle stappen van het zelf bier brouwen onder de knie krijgen. Je weet dat alle ingrediënten in bier het verschil in smaak kunnen brengen. Tot nu toe hebben we het vooral gehad over hop, mout en gist. Maar water is natuurlijk ook een onmisbaar ingrediënt voor bier. Bier bestaat voor 90% uit water, dus is het goed om te weten wat de waterhardheid van water doet het met resultaat van jouw zelf gebrouwen bier.

Zit er verschil in water hardheid in Nederland?

Water is toch water zou je denken. Maar niets is minder waar. In Nederland wordt uit maar liefst 200 verschillende bronnen drinkwater gehaald. Uit de verschillende bronnen wordt het water op een andere manier verwerkt en daarom heeft iedere bron ook een andere waterhardheid. Via deze link kun jij nakijken wat de waterhardheid in jouw woonplaats is

Hoe wordt waterhardheid aangeduid?

Voor we verder gaan met dit artikel is het belangrijk om te weten wat eigenlijk wordt bedoeld met hardwater en zachtwater. Water waar veel kalk (calcium en magnesium) in zit, noemen we hardwater. Tegenovergesteld, water waar weinig kalk in zit noemen we dus zachtwater.

Waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden, ook wel Dh (Deutsche Härte). 1 Dh staat gelijk aan 17,8 miligram CaCO3. Ook wel de hoeveelheid kalk per liter leidingwater. Hieronder een schema hoe waterbedrijven zelf het water classificeren:

°DhOmschrijving
0 – 4zeer zacht water
4 – 8zacht water
8 – 12gemiddeld
12 – 18vrij hard water
18 – 30hard water


Maak je gebruik van de brouwsoftware Brouwhulp, dan rekent deze voor jou uit wat de waterhardheid is. Standaard wordt er gerekend met water uit Zutphen

Beter om met hard of juist zachtwater een bier te brouwen?

Om bier te brouwen heb je beide soorten water nodig, iedere bierstijl heeft een andere waterhardheid nodig. Voor bijvoorbeeld een Pils bier wordt zachtwater gebruikt. Ga je een stout of hoppige IPA brouwen, dan wordt juist hardwater weer aangeraden. Er bestaat dus geen goed of fout, alleen een keuze voor welke waterhardheid jij gaat.

Hoe kun je de waterhardheid beïnvloeden?

In Tiel bevat het water erg veel kalk en daar stroomt dus hardwater uit de leidingen. Je wilt daar een Pils gaan brouwen en hebt zachtwater nodig. Hoe kun je dit nu veranderen?

In de volgende alinea geven we een aantal tips hoe je water kunt verharden of juist verzachten.

Hoe kun je water zachter maken?

Water zachter maken (ontharden) betekend dat je de kalk uit het water moet verwijderen, dit kun je op een aantal manieren doen.

  • Ontharden door onthardings harsen.
  • Ontkalker op je leidingen zetten. (Zelf heb ik thuis de AMFA 4000 op mijn waterleiding zitten en deze zorgt ervoor dat al het water ontkalkt wordt. Behalve goed voor het brouwen, ook goed tegen kalkaanslag in de douche en wasbakken)
  • Water voor het brouwen eerst koken.
  • Meng je kraanwater met gedemineraliseerd water.

Hoe kun je water harder maken?

Veel vaker zal je in Nederland het water harder moeten maken omdat hobbybrouwers vaker speciaalbieren brouwen en geen Pils. Water verharder kun je doen door:

  • Toevoegen van brouwzouten in je water (calciumchloride en calciumsulfaat)

Het toevoegen van brouwzouten is makkelijk, maar het precies doen is wel een vak apart. Je het meetinstrumenten nodig om de waterhardheid uit te rekenen en dan moet je precies de juiste hoeveel brouwzouten toevoegen.

Er zijn verschillende tools beschikbaar (zoals Brouwhulp) om de waterhardheid goed uit te kunnen rekenen, maak hier zeker gebruik van.

Tot slot

Als beginnende hobbybrouwer is het nog niet van belang om erg gefocust te zijn op de waterhardheid van je brouwwater. Als beginnende bierbrouwer zijn er veel meer factoren die je eerst eigen moet maken om de kwaliteit van je bier te verhogen. Zorg bijvoorbeeld dat oxidatie niet meer voorkomt of vergist je bier in een klimaatkast. Kraanwater in Nederland is uit alle gemeentes goed. Pas als je een bier optimaal wilt brouwen, kun je gaan experimenteren met de hardheid van water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code