Alt is een minder bekend bier tussen al het speciaal bier, maar het is zeker het proberen waard. Misschien verwachtte je het al door de naam, Alt bier is afkomstig uit Duitsland en wordt vaak geassocieerd met Düsseldorf. 

Geschiedenis van de Alt bier

De naam Alt is ontstaan omdat het bier op de ‘oude manier’ werd gebrouwen. Rond 1500 ging in Duitsland het Reinheitsgebot in, wat ervoor zorgde dat er in de zomermaanden in het zuiden van Duitsland geen bier mocht worden gebrouwen. Hierdoor specialiseerde Zuid-Duitsland zich in ondergistend bier, wat alleen in de winter kan worden gebrouwen omdat er lage temperaturen nodig zijn. Voor andere delen in Duitsland goldt het Reinheitsgebot niet. In Noordrein-Westfalen, waar Altbier vandaan komt, konden zij in de zomer op de gebruikelijke manier bier brouwen, wat bovengistend bier is en dus de ouderwetse manier werd genoemd. 

Intussen is het Reinheitsgebot versoepeld en mag Alt in heel Duitsland worden gebrouwen. In Nederland wordt Alt gebrouwen door De Lindeboom, bekend als Venloosch Alt.

Smaak van Alt bier

Met een alcoholpercentage van 4,5-5% is Alt een gemiddeld bier, maar wel een gemiddeld bier met een eigen karakter. De kleur varieert tussen amber en koper, de schuimkraag is romig. Het bier is een beetje te vergelijken met een Pale Ale, maar de smaak van een Alt is voller en ronder. 

Alt heeft een bittere smaak door de hop, maar dat blijft in balans door de zoetheid van de mout. Mout zorgt voor de smaak van gedroogd fruit en brood. De smaak is zacht en heeft kenmerken van kruiden en karamel, in sommige gevallen kan een Alt zelfs wat metalig zijn. 

Hoe drink je een Alt bier?

Een Alt drink je meestal uit een Stange, maar het is geen absolute vereiste. Een stange is een hoog en slank bierglas, deze wordt ook gebruikt voor onder andere de Sour.

Een Alt drink je gekoeld, tussen de 6 & 8 graden, want dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Je kan het bier in één keer op 45 graden uitschenken. Aan de schuimkraag hoef je niks te doen, dit is een romige kraag en zakt snel in.

Zelf een Alt bier brouwen!

Ben je enthousiast geworden over deze bierstijl en zou je het zelf eens willen brouwen? Groot gelijk! Helaas heeft Brouwpunt deze bierstijl niet in het assortiment. Er komen een aantal extra stappen bij kijken die lastig te verwerken zijn in een bierbrouw starterspakket. Maar wij helpen iedereen graag aan de hobby en geven tips en tricks hoe jij dit bier zelf kunt brouwen. Uiteraard hebben wij wel andere bierstijlen die je als kant en klaar pakket kunt kopen.

Nieuwsgierig naar een goed Alt bier recept? Bekijk ons basis recept hier:

https://brouwpunt.nl/blog/recepten/alt-bier-bierbrouw-recept/

Alt – Foodpairing

Een Alt bier werd dus in de zomer gebrouwen, je zou dus denken dat het een écht zomerbiertje is. Alleen het brouwproces verloopt evengoed op een vrij laag temperatuur en door de volle en zoete smaak is het ook een prima winterbier. Eigenlijk is het een allemansvriend, nu nog wat lekkers erbij om te eten.

  • Chips en zoutjes. Zout tempert de bitterheid van een Alt. Het is dus goed te drinken bij een borrel met verschillende zoute snacks, zoals chips, nootjes en andere zoutjes.
  • Dessert. Een Alt is zoet van smaak, dus een heerlijk zoet dessert kan niet mis gaan. Een dame blanche, een tiramisu of iets met karamel? De smaak van karamel komt terug in het bier, waardoor het een heerlijke combinatie is. 
  • Gegrilde zalm.  Je zal hier misschien niet zo snel aan denken, maar de zoete karamelachtige smaak van een Alt past heerlijk bij de smaak van gegrilde zalm. Het slaat een brug tussen deze twee heerlijke lekkernijen. 

Geef een reactie